Powszechny nawyk w kuchni. Tak stwarzasz idealne warunki do rozwoju bakterii
Nawyk suszenia ścierek kuchennych i gąbek na kranie czy kaloryferze może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Choć wielu z nas odruchowo wiesza wilgotny ręcznik nad zlewem lub rzuca go na grzejnik, to takie rozwiązania stwarzają idealne warunki do rozwoju bakterii, wirusów i pleśni. Często niewielkie zmiany w codziennych przyzwyczajeniach mogą znacząco poprawić higienę w kuchni i wpłynąć na zdrowie domowników.
1. Dlaczego mokre ścierki to problem?
Mokre ścierki, szczególnie te używane do wycierania blatów lub innych powierzchni, zbierają na sobie różne drobnoustroje. Gdy po użyciu zawiesimy je na kranie, bakterie i wirusy mogą przedostawać się na uchwyty czy perlator - część kranu, przez którą wypływa woda. Kiedy później odkręcamy wodę, te same drobnoustroje mogą dostać się do naczyń, a także na nasze dłonie.
Suszenie ścierki na grzejniku również nie jest dobrym rozwiązaniem. Brak cyrkulacji powietrza oraz wilgoć sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów, a ciepło powoduje, że wraz z unoszącym się powietrzem drobnoustroje i zarodniki pleśni mogą rozprzestrzeniać się po całym pomieszczeniu. Takie warunki są szczególnie ryzykowne dla osób z osłabionym układem odpornościowym oraz alergików.
2. Gdzie najlepiej suszyć ściereczki?
Eksperci radzą, aby suszyć ściereczki w miejscu o dobrej cyrkulacji powietrza, co umożliwia szybkie wysychanie. Można rozważyć zawieszenie ich na specjalnej suszarce lub nawet na haku w przewiewnym miejscu. Ważne, aby zawsze dokładnie wykręcać ścierkę z nadmiaru wody - wilgotna, ale nie ociekająca woda, ma mniejszą szansę na zostanie siedliskiem bakterii.
Zobacz także: Wystarczą 3 składniki. Szybko usuniesz tłuszcz i kurz z kuchennych szafek
Rozłożenie ściereczki na płasko zamiast jej składania pozwala na szybsze wysychanie, co zapobiega namnażaniu się mikroorganizmów. Inną opcją jest użycie wieszaka, na którym można łatwo zawiesić mokre tekstylia i umieścić w dobrze wentylowanym miejscu, na przykład przy oknie.
3. Jak często wymieniać ścierki?
Ścierki kuchenne warto wymieniać codziennie, zwłaszcza jeśli miały kontakt z surowym mięsem, ziemią lub innymi potencjalnie zanieczyszczonymi substancjami. Ręczniki używane jedynie do polerowania czystych naczyń nie muszą być prane tak często, ale warto pilnować, by zawsze były świeże.
Ściereczki kuchenne, choć na pozór drobny element codziennego użytku, mogą wpływać na zdrowie domowników. Dbanie o ich higieniczne przechowywanie i suszenie to prosty sposób na uniknięcie niepotrzebnych infekcji oraz zachowanie czystości w kuchni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl