Niszczą wolne rodniki. Wystarczy jeść garść dziennie
Jeżyny to świetne źródło antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki. Jedząc garść tych owoców dziennie, wspomagamy cały organizm - od układu pokarmowego po krwionośny. Jednak warto docenić również liście tej rośliny, które od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jak w pełni wykorzystać ich potencjał?
1. Smaczny sposób na jeżynę
Jeżyna, która w niektórych częściach Polski nazywana jest ożyną lub ostrężyną, jest małym owocem, który kształtem przypomina malinę. Kolor zwartych ze sobą kulek, tworzących owoc może być ciemnogranatowy, fioletowy lub czarny. Wszystko zależy od odmiany.
Owoce te od pokoleń znane są ze swojego prozdrowotnego działania. Jak medycyna ludowa wykorzystywała jeżynę?:
z owoców robiono sok, który pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji, a także wzmacnia organizm,
napar z liści jeżyny przeciwdziała biegunce, a ponadto działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wykorzystywano go w czasie przeziębień i problemów z górnymi drogami oddechowymi.
wywar z liści pomaga zbijać gorączkę i wspiera organizm w czasie grypy.
2. Co kryją w sobie jeżyny?
Owoce jeżyny kryją w sobie ogromne bogactwo dla naszego organizmu. Już 100 g owoców dostarcza:
43 kcal energii,
9,61 g węglowodanów,
4,88 g cukrów,
5,3 g błonnika pokarmowego,
0,49 g tłuszczów,
1,39 g białka.
Jeżyna to bomba witaminowa. W jej owocach znajduje się:
witamina C - 21 mg
tiamina (B1) - 0,020 mg
ryboflawina (B2) - 0,026 mg
niacyna (B3) - 0,646 mg
witamina B6 - 0,030 mg
kwas foliowy - 25 μg
witamica A - 214 jm
witamina E - 1,17 mg
witamina K - 19,8 μg
Ponadto ma w sobie dużą zawartość składników odżywczych. Jest źródłem wielu minerałów takich jak:
wapń - 29 mg,
żelazo - 0,62 mg,
magnez - 20 mg,
fosfor - 22 mg,
potas - 162 mg,
sód - 1 mg,
cynk - 0,53 mg.
3. Jedzenie jeżyn minimalizuje ryzyko nowotworu
Profilaktyka nowotworów to nie tylko zdrowy tryb życia i regularne badania. Jednym z ważniejszych czynników jest dieta. Jeżyny bogate są w wykazujące się silnym działaniem przeciwutleniacze:
kwasy fenolowe,
antocyjany,
kwas elagowy.
Niszczą one wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych. Przez wysoką zawartość antyoksydantów, jeżyny umieszczono na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).
Jest to lista produktów, które mają zdolność pochłaniania wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu. Dr Roland Priori z The US Departament od Agriculture Research Service podkreśla, że: “zwiększenie spożycia owoców i warzyw, w szczególności tych o wysokim ORAC, podnosi poziom antyoksydantów w krwiobiegu nawet o 15-20 proc.”.
4. Dlaczego warto sięgać po jeżyny?
Warto wspomnieć, że jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG=25). Jest to ważna wiadomość zwłaszcza dla osób, które chorują na cukrzycę. Jedzenie owoców jeżyny nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi.
Mogą je bez wyrzutów jeść osoby na diecie, ponieważ 100 g jeżyn to jedynie 43 kcal. Mimo to, po ich zjedzeniu, za sprawą zawartych w owocach pektyn, czujemy sytość.
Wysoka zawartość minerałów i witamin pomaga dostarczyć do organizmu odpowiedni poziom dziennego zapotrzebowania na te składniki. Szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. zapotrzebowania na wit. C.
5. Jeżyny na kobiece problemy
Jedząc owoce jeżyn, dostarczamy do organizmu fitoestrogeny. Są to roślinne estrogeny, które w ciele człowieka wspomagają pracę żeńskich hormonów. Oznacza to, że jedzenie jeżyn może pomóc w czasie menopauzy, zwłaszcza uporać się z uderzeniami gorąca.
Małgorzata Banach, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl