Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie
Z leczniczych właściwości jeżyn korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W tych czarnych owocach znajduje się bowiem wiele cennych składników, między innymi witamin, związków mineralnych i silnych antyoksydantów. Dlaczego warto jak najczęściej jeść jeżyny?
- 1. Wartości odżywcze jeżyn
- 2. Właściwości lecznicze jeżyn
- 2.1. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- 2.2. Higiena jamy ustnej
- 2.3. Działanie antyrakowe
- 2.4. Leczenie ran
- 2.5. Źródło antyoksydantów
- 2.6. Źródło błonnika
- 2.7. Pestki jeżyn w kosmetyce
- 3. Składniki odżywcze surowych jeżyn
- 4. Surowe jeżyny – jakie ma witaminy?
- 5. Surowe jeżyny – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 6. Kalorie i wartości odżywcze surowych jeżyn
- 7. Kalorie i wartości odżywcze surowych dzikich jeżyn
1. Wartości odżywcze jeżyn
Jeżyny to źródło substancji, takich jak:
- tiamina,
- ryboflawina,
- niacyna,
- witamina A,
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- kwas foliowy,
- żelazo,
- potas,
- wapń),
- magnez.
Lecznicze zastosowanie mają także liście jeżyny, w skład których wchodzą garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Przygotowany z nich napar działa kojąco przy zgadze, wzdęciach oraz zaparciach.
2. Właściwości lecznicze jeżyn
2.1. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
Korzenie jeżyny zawierają wiele garbników, czyli substancji wykazujących silne działanie antybakteryjne. W składzie znajduje się także tanina, która daje efekt ściągający i pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego.
Nalewka oraz herbata z jeżyn ma świetne zastosowanie w przypadku biegunek, hemoroidów oraz problemów jelitowych. Dodanie jeżyn do diety wpłynie także na wzmocnienie układu immunologicznego.
2.2. Higiena jamy ustnej
Niektóre środki przeznaczone do higieny jamy ustnej w swoim składzie zawierają ekstrakt z korzeni, liści lub owoców jeżyn, który zabija bakterie. Mogą one być pomocne w leczeniu bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz owrzodzeń jamy ustnej. Jeżyny mogą wspomóc terapię grzybicy oraz hamują rozwój drożdży.
2.3. Działanie antyrakowe
Badania amerykańskich naukowców z 2012 roku wykazały, że składniki znajdujące się w tych owocach unieszkodliwiają patogeny wywołujące choroby. Jedzenie jeżyn zapobiega rakowi płuc, jelita grubego czy przełyku. Dodatkowo mikroelementy hamują rozwój komórek nowotworowych.
2.4. Leczenie ran
Jeżyny znalazły również zastosowanie w leczeniu ran. Garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych. Na drobne krwawienia, zamiast wody utlenionej i bandaża pomoże więc okład z jeżyn.
Zobacz także:
2.5. Źródło antyoksydantów
Jeżyny zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze. Występują one także w herbacie, winie, orzechach, kakao oraz w innych owocach.
Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, a nawet obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Przeciwutleniacze regenerują także wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
2.6. Źródło błonnika
Czarne owoce są idealną przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Filiżanka jeżyn (ok. 65 g) zawiera ponad 5 g błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie.
Ciemne owoce są także niskokaloryczne – ich garść dostarczy tylko 46 kcal. Błonnik pochodzący z jeżyn reguluje także częstotliwość wypróżnień oraz utrzymuje poziom glukozy na optymalnym poziomie.
2.7. Pestki jeżyn w kosmetyce
Badania z 2015 roku przeprowadzone między innymi przez polskich naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu wykazały, że ekstrakt z pestek jeżyn może być stosowany w kosmetyce.
Te części owoców do tej pory uznawane była za odpad, jednak zawierają wiele cennych dla urody składników, m.in. flawonoidów i garbników. Nowa metoda pozyskiwania ekstraktu wykonywana jest na zimno, by żadna wartościowa substancja nie uległa uszkodzeniu.
3. Składniki odżywcze surowych jeżyn
Surowe jeżyny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 43,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,39 g białka,
- 9,61 g węglowodanów,
- 4,88 g cukrów,
- 5,30 g błonnika.
Surowe jeżyny ma w 100 g 0,49 g tłuszczów, w tym:
- 0,01 g tłuszczów nasyconych,
- 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
4. Surowe jeżyny – jakie ma witaminy?
Surowe jeżyny to produkt zawierający 21,0 mg witaminy C, 11,00 µg RAE witaminy A, 1,17 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 19,80 µg witaminy K.
Surowe jeżyny zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,03 mg witaminy B2,
- 0,65 mg witaminy B3,
- 8,50 mg witaminy B4,
- 0,28 mg witaminy B5,
- 0,03 mg witaminy B6,
- 25,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
5. Surowe jeżyny – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe jeżyny ma w sobie:
- 29,0 mg wapnia,
- 0,62 mg żelaza,
- 20,0 mg magnezu,
- 22,0 mg fosforu,
- 162 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,53 mg cynku, 0,17 mg miedzi, 0,65 mg manganu i 0,40 µg selenu.
6. Kalorie i wartości odżywcze surowych jeżyn
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 144 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 43,0 kcal | 61,9 kcal |
Białko | 1,39 g | 2,00 g |
Węglowodany | 9,61 g | 13,84 g |
Cukier | 4,88 g | 7,03 g |
Błonnik | 5,30 g | 7,63 g |
Tłuszcz | 0,49 g | 0,71 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,28 g | 0,40 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 21,0 mg | 30,2 mg |
7. Kalorie i wartości odżywcze surowych dzikich jeżyn
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 157 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 52,0 kcal | 81,6 kcal |
Białko | 0,84 g | 1,32 g |
Węglowodany | 9,84 g | 15,45 g |
Cukier | 3,65 g | 5,73 g |
Błonnik | 3,20 g | 5,02 g |
Tłuszcz | 1,07 g | 1,68 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 4,70 mg | 7,38 mg |