Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie

Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie
Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie

Z leczniczych właściwości jeżyn korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W tych czarnych owocach znajduje się bowiem wiele cennych składników, między innymi witamin, związków mineralnych i silnych antyoksydantów. Dlaczego warto jak najczęściej jeść jeżyny?

spis treści

1. Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny to źródło substancji, takich jak:

  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina A,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń),
  • magnez.

Lecznicze zastosowanie mają także liście jeżyny, w skład których wchodzą garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Przygotowany z nich napar działa kojąco przy zgadze, wzdęciach oraz zaparciach.

Zobacz film: "Które owoce nie pójdą nam w biodra?"
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią

zobacz galerię

2. Właściwości lecznicze jeżyn

2.1. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Korzenie jeżyny zawierają wiele garbników, czyli substancji wykazujących silne działanie antybakteryjne. W składzie znajduje się także tanina, która daje efekt ściągający i pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego.

Nalewka oraz herbata z jeżyn ma świetne zastosowanie w przypadku biegunek, hemoroidów oraz problemów jelitowych. Dodanie jeżyn do diety wpłynie także na wzmocnienie układu immunologicznego.

2.2. Higiena jamy ustnej

Niektóre środki przeznaczone do higieny jamy ustnej w swoim składzie zawierają ekstrakt z korzeni, liści lub owoców jeżyn, który zabija bakterie. Mogą one być pomocne w leczeniu bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz owrzodzeń jamy ustnej. Jeżyny mogą wspomóc terapię grzybicy oraz hamują rozwój drożdży.

Jeżyny są źródłem wielu wartościowych składników.
Jeżyny są źródłem wielu wartościowych składników. (123rf)

2.3. Działanie antyrakowe

Badania amerykańskich naukowców z 2012 roku wykazały, że składniki znajdujące się w tych owocach unieszkodliwiają patogeny wywołujące choroby. Jedzenie jeżyn zapobiega rakowi płuc, jelita grubego czy przełyku. Dodatkowo mikroelementy hamują rozwój komórek nowotworowych.

2.4. Leczenie ran

Jeżyny znalazły również zastosowanie w leczeniu ran. Garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych. Na drobne krwawienia, zamiast wody utlenionej i bandaża pomoże więc okład z jeżyn.

Zobacz także:

2.5. Źródło antyoksydantów

Jeżyny zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze. Występują one także w herbacie, winie, orzechach, kakao oraz w innych owocach.

Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, a nawet obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Przeciwutleniacze regenerują także wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację.

2.6. Źródło błonnika

Czarne owoce są idealną przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Filiżanka jeżyn (ok. 65 g) zawiera ponad 5 g błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie.

Ciemne owoce są także niskokaloryczne – ich garść dostarczy tylko 46 kcal. Błonnik pochodzący z jeżyn reguluje także częstotliwość wypróżnień oraz utrzymuje poziom glukozy na optymalnym poziomie.

2.7. Pestki jeżyn w kosmetyce

Badania z 2015 roku przeprowadzone między innymi przez polskich naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu wykazały, że ekstrakt z pestek jeżyn może być stosowany w kosmetyce.

Te części owoców do tej pory uznawane była za odpad, jednak zawierają wiele cennych dla urody składników, m.in. flawonoidów i garbników. Nowa metoda pozyskiwania ekstraktu wykonywana jest na zimno, by żadna wartościowa substancja nie uległa uszkodzeniu.

3. Składniki odżywcze surowych jeżyn

Surowe jeżyny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 43,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,39 g białka,
  • 9,61 g węglowodanów,
  • 4,88 g cukrów,
  • 5,30 g błonnika.

Surowe jeżyny ma w 100 g 0,49 g tłuszczów, w tym:

  • 0,01 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

4. Surowe jeżyny – jakie ma witaminy?

Surowe jeżyny to produkt zawierający 21,0 mg witaminy C, 11,00 µg RAE witaminy A, 1,17 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 19,80 µg witaminy K.

Surowe jeżyny zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,02 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,65 mg witaminy B3,
  • 8,50 mg witaminy B4,
  • 0,28 mg witaminy B5,
  • 0,03 mg witaminy B6,
  • 25,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

5. Surowe jeżyny – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowe jeżyny ma w sobie:

  • 29,0 mg wapnia,
  • 0,62 mg żelaza,
  • 20,0 mg magnezu,
  • 22,0 mg fosforu,
  • 162 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,53 mg cynku, 0,17 mg miedzi, 0,65 mg manganu i 0,40 µg selenu.

6. Kalorie i wartości odżywcze surowych jeżyn

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 144 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 43,0 kcal 61,9 kcal
Białko 1,39 g 2,00 g
Węglowodany 9,61 g 13,84 g
Cukier 4,88 g 7,03 g
Błonnik 5,30 g 7,63 g
Tłuszcz 0,49 g 0,71 g
Tłuszcze nasycone 0,01 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,05 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,28 g 0,40 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 21,0 mg 30,2 mg

7. Kalorie i wartości odżywcze surowych dzikich jeżyn

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 157 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 52,0 kcal 81,6 kcal
Białko 0,84 g 1,32 g
Węglowodany 9,84 g 15,45 g
Cukier 3,65 g 5,73 g
Błonnik 3,20 g 5,02 g
Tłuszcz 1,07 g 1,68 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,70 mg 7,38 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze