Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie

Z leczniczych właściwości jeżyn korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W tych czarnych owocach znajduje się bowiem wiele cennych składników, między innymi witamin, związków mineralnych i silnych antyoksydantów. Dlaczego warto jak najczęściej jeść jeżyny?

Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorieJeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie
Paula KomendarczukMagdalena Bury

Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny to źródło substancji, takich jak:

  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina A,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń),
  • magnez.

Lecznicze zastosowanie mają także liście jeżyny, w skład których wchodzą garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Przygotowany z nich napar działa kojąco przy zgadze, wzdęciach oraz zaparciach.

Które owoce nie pójdą nam w biodra?

Właściwości lecznicze jeżyn

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Korzenie jeżyny zawierają wiele garbników, czyli substancji wykazujących silne działanie antybakteryjne. W składzie znajduje się także tanina, która daje efekt ściągający i pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego.

Nalewka oraz herbata z jeżyn ma świetne zastosowanie w przypadku biegunek, hemoroidów oraz problemów jelitowych. Dodanie jeżyn do diety wpłynie także na wzmocnienie układu immunologicznego.

Higiena jamy ustnej

Niektóre środki przeznaczone do higieny jamy ustnej w swoim składzie zawierają ekstrakt z korzeni, liści lub owoców jeżyn, który zabija bakterie. Mogą one być pomocne w leczeniu bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz owrzodzeń jamy ustnej. Jeżyny mogą wspomóc terapię grzybicy oraz hamują rozwój drożdży.

Jeżyny są źródłem wielu wartościowych składników.
Jeżyny są źródłem wielu wartościowych składników. © 123rf

Działanie antyrakowe

Badania amerykańskich naukowców z 2012 roku wykazały, że składniki znajdujące się w tych owocach unieszkodliwiają patogeny wywołujące choroby. Jedzenie jeżyn zapobiega rakowi płuc, jelita grubego czy przełyku. Dodatkowo mikroelementy hamują rozwój komórek nowotworowych.

Leczenie ran

Jeżyny znalazły również zastosowanie w leczeniu ran. Garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych. Na drobne krwawienia, zamiast wody utlenionej i bandaża pomoże więc okład z jeżyn.

Zobacz także:

Źródło antyoksydantów

Jeżyny zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze. Występują one także w herbacie, winie, orzechach, kakao oraz w innych owocach.

Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, a nawet obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Przeciwutleniacze regenerują także wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródło błonnika

Czarne owoce są idealną przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Filiżanka jeżyn (ok. 65 g) zawiera ponad 5 g błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie.

Ciemne owoce są także niskokaloryczne – ich garść dostarczy tylko 46 kcal. Błonnik pochodzący z jeżyn reguluje także częstotliwość wypróżnień oraz utrzymuje poziom glukozy na optymalnym poziomie.

Pestki jeżyn w kosmetyce

Badania z 2015 roku przeprowadzone między innymi przez polskich naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu wykazały, że ekstrakt z pestek jeżyn może być stosowany w kosmetyce.

Te części owoców do tej pory uznawane była za odpad, jednak zawierają wiele cennych dla urody składników, m.in. flawonoidów i garbników. Nowa metoda pozyskiwania ekstraktu wykonywana jest na zimno, by żadna wartościowa substancja nie uległa uszkodzeniu.

Składniki odżywcze surowych jeżyn

Surowe jeżyny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 43,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,39 g białka,
  • 9,61 g węglowodanów,
  • 4,88 g cukrów,
  • 5,30 g błonnika.

Surowe jeżyny ma w 100 g 0,49 g tłuszczów, w tym:

  • 0,01 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Surowe jeżyny – jakie ma witaminy?

Surowe jeżyny to produkt zawierający 21,0 mg witaminy C,11,00 µg RAE witaminy A, 1,17 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 19,80 µg witaminy K.

Surowe jeżyny zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,02 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,65 mg witaminy B3,
  • 8,50 mg witaminy B4,
  • 0,28 mg witaminy B5,
  • 0,03 mg witaminy B6,
  • 25,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Surowe jeżyny – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowe jeżyny ma w sobie:

  • 29,0 mg wapnia,
  • 0,62 mg żelaza,
  • 20,0 mg magnezu,
  • 22,0 mg fosforu,
  • 162 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,53 mg cynku,0,17 mg miedzi, 0,65 mg manganu i 0,40 µg selenu.

Kalorie i wartości odżywcze surowych jeżyn

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 144 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna43,0 kcal61,9 kcal
Białko1,39 g2,00 g
Węglowodany9,61 g13,84 g
Cukier4,88 g7,03 g
Błonnik5,30 g7,63 g
Tłuszcz0,49 g0,71 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,05 g0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone0,28 g0,40 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C21,0 mg30,2 mg
Równoważnik folianów25,0 µg36,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,65 mg0,93 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,28 mg0,40 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,03 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy25,0 µg36,0 µg
Witamina B4 - cholina8,50 mg12,24 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A214 i.u.308 i.u.
Witamina A11,00 µg RAE15,84 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten128 µg184 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna118 µg170 µg
Witamina E1,17 mg1,69 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K19,80 µg28,5 µg
Wapń29,0 mg41,8 mg
Żelazo0,62 mg0,89 mg
Magnez20,0 mg28,8 mg
Fosfor22,0 mg31,7 mg
Potas162 mg233 mg
Sód1,00 mg1,44 mg
Cynk0,53 mg0,76 mg
Miedź0,17 mg0,24 mg
Mangan0,65 mg0,93 mg
Selen0,40 µg0,58 µg
Woda88,2 g127 g

Kalorie i wartości odżywcze surowych dzikich jeżyn

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 157 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna52,0 kcal81,6 kcal
Białko0,84 g1,32 g
Węglowodany9,84 g15,45 g
Cukier3,65 g5,73 g
Błonnik3,20 g5,02 g
Tłuszcz1,07 g1,68 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C4,70 mg7,38 mg
Równoważnik folianów11,00 µg17,27 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,09 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,14 mg0,23 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,31 mg0,49 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,26 mg1,98 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,06 mg
Witamina B9 - kwas foliowy11,00 µg17,27 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A46,0 i.u.72,2 i.u.
Witamina A5,00 µg RAE7,85 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten27,0 µg42,4 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,91 mg1,43 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K5,90 µg9,26 µg
Wapń5,00 mg7,85 mg
Żelazo0,21 mg0,33 mg
Magnez4,00 mg6,28 mg
Fosfor11,00 mg17,27 mg
Potas75,0 mg118 mg
Sód6,00 mg9,42 mg
Cynk0,15 mg0,24 mg
Miedź0,22 mg0,35 mg
Mangan0,29 mg0,45 mg
Selen0 µg0 µg
Woda88,1 g138 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka