Niszczy komórki rakowe. Za kilogram zapłacisz nawet 1000 złotych
Miłośnicy japońskiej kuchni doskonale są zaznajomieni z charakterystycznym smakiem wasabi. To nie tylko pikantny dodatek do potraw, ale także cenny produkt, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
1. Korzyści zdrowotne wasabi
Wasabi, nazywane też japońskim chrzanem, to doskonałe urozmaicenie wielu dań. Przy okazji jest niesamowicie zdrowe. Regularne spożywanie tej ostrej rośliny niesie za sobą wiele korzyści.
Związki zawarte w wasabi, zwłaszcza izotiocyjaniany, wykazują właściwości przeciwbakteryjne, które mogą pomóc w zwalczaniu niektórych patogenów. Ponadto stymulują wydzielanie enzymów trawiennych i poprawiają przepływ żółci.
Japoński chrzan zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, gdyż eliminuje bakterie Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za tę chorobę. Korzystnie też wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego i mikrobiomu jelitowego.
Izotiocyjaniany działają przeciwzapalnie, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko wielu chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei ostry smak pomaga odblokować drogi oddechowe, co łagodzi objawy przeziębienia.
2. Japoński chrzan w walce z rakiem
Badania laboratoryjne sugerują, że związki zawarte w wasabi mogą mieć działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych i indukowanie ich apoptozy, czyli programowanej śmierci komórki.
W szczególności substancja nazwana 6-MITC uważana jest za czynnik hamujący wzrost komórek nowotworowych. Co więcej, izotiocyjaniany wykazały zdolność do blokowania procesu przerzutów.
W 2014 roku w czasopiśmie "European Journal of Medicinal Chemistry" opublikowano badanie, z którego wynika, że 6-MITC zawarte w wasabi niszczy komórki raka płuc.
3. Uwaga na zamienniki
Zdecydowanym minusem wasabi jest jego cena. Za kilogram japońskiego chrzanu przyjdzie nam zapłacić aż 1000 złotych, jest to więc jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie.
W sklepach można natrafić na tańsze zamienniki, ale tu należy być ostrożnym. To najczęściej zabarwiona mieszanka sproszkowanego białego chrzanu i musztardy, która prawdziwemu wasabi nie dorównuje właściwościami.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl