Trwa ładowanie...

O 1/3 zmniejsza ryzyko cukrzycy. Pij codziennie, by utrzymać cukier w ryzach

Avatar placeholder
03.10.2023 14:54
Popularny napój może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 28 proc.
Popularny napój może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 28 proc. (Getty Images)

Świetna wiadomość dla miłośników herbaty. Filiżanka naparu spożywana codziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o ponad 28 proc. Naukowcy podzielili się ciekawymi i obiecującymi wynikami badań.

spis treści

1. Herbata zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Jak wynika z analiz przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach, czarna herbata zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych.

W porównaniu z osobami, które nie piją herbaty, u miłośników naparu ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 jest o co najmniej 28 proc. mniejsze. Regularne picie napoju zmniejsza też prawdopodobieństwo stanu przedcukrzycowego o 15 proc.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców udział wzięło 1923 osoby między 20. a 80. rokiem życia. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Diabetologia".

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Korzystny wpływ herbaty

Skąd to korzystne działanie herbaty? Naukowcy odkryli, że napój zwiększa wydalanie glukozy z moczem oraz poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi. Najbardziej widoczne efekty pojawiły się po spożyciu czarnej herbaty.

Efekty te występują również w przypadku innych naparów, choć w mniejszym stopniu. Zespół przypuszcza, że korzystny wpływ na kontrolę metaboliczną może wynikać z wyjątkowego sposobu produkcji czarnej herbaty.

Proces obejmuje fermentację mikrobiologiczną, w wyniku której mogą powstawać unikalne związki bioaktywne. Wykazują one działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Regularne spożywanie herbaty wiąże się z poprawieniem wrażliwości organizmu na insulinę oraz korzystną zmianą składu mikrobiomu jelitowego. Wszystko to ma ogromny wpływ na funkcjonowanie trzustki.

3. Choroba, której można zapobiegać

Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi ponad 3 mln osób, a aż 90 proc. przypadków dotyczy cukrzycy typu 2, której można zapobiegać. Choroba metaboliczna wynika z niezdrowego stylu życia.

Jedną z najczęstszych przyczyn występowania cukrzycy typu 2 jest otyłość. Ten czynnik jest modyfikowalny, a działania prewencyjne obejmują regularną aktywność fizyczną, odpowiednią dietę i utrzymywanie zdrowej masy ciała.

Jak się okazuje, regularne sięganie po filiżankę herbaty również może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Być może nadszedł czas, by znaleźć swój ulubiony rodzaj.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze