Trwa ładowanie...

Osiem najgorszych produktów dla wątroby. Doprowadzają do nieodwracalnych zmian

Alkohol, dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i cukier zwiększają ryzyko chorób wątroby
Alkohol, dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i cukier zwiększają ryzyko chorób wątroby (Getty Images)

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie. Nadużywanie alkoholu, nieodpowiednia dieta, brak ruchu - to główne czynniki, które doprowadzają do jej dewastacji. Dzięki odpowiedniej diecie można odwrócić proces stłuszczenia wątroby, o ile nie doszło już do marskości. Jakie produkty powinniśmy wykluczyć z diety?

spis treści

1. Alkohol

Alkohol jest najczęstszą przyczyną chorób wątroby w krajach rozwiniętych. Wątroba odpowiada za metabolizowanie alkoholu to oznacza, że jest szczególnie podatna na uszkodzenia przez tę substancję.

Nadużywanie napojów z procentami może doprowadzić do stłuszczenia, zapalenia, a nawet marskości i raka wątroby. Lekarze podkreślają, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. Najlepszym rozwiązaniem jest abstynencja lub zdecydowane ograniczenie jego spożycia.

Zobacz film: "Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans"
Palenie papierosów jest jednym z czynników, które zwiększają ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
Palenie papierosów jest jednym z czynników, które zwiększają ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (Getty Images)

2. Leki i suplementy diety

Większość leków jest metabolizowanych przez wątrobę, która odpowiada za procesy detoksykacji. Najczęstszą przyczyną polekowego uszkodzenia wątroby są antybiotyki. Negatywnie mogą na nią oddziaływać też leki hormonalne, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, a nawet suplementy diety.

Najważniejsze, by przyjmować leki zgodnie z zaleceniami lekarza i uważnie czytać ulotki pod kątem informacji, których środków nie można ze sobą łączyć ze względu na ryzyko interakcji.

3. Fast food

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, że jedzenie fast foodów nie jest zdrowe, szkodzi też wątrobie.Razem z frytkami, hamburgerami i kebabami dostarczamy organizmowi potężnej dawki nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru i soli.

Taka dieta to prosta droga nadwagi i otyłości, a te są główną przyczyną niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Eksperci szacują, że NAFLD dotyka ok. 50 proc. pacjentów z otyłością.

4. Cukier

Wątroba nie lubi cukru. Przy nadmiernym spożyciu węglowodanów rośnie stężenie insuliny we krwi, a wysoki poziom tego hormonu powoduje odkładanie tłuszczu w wątrobie. W konsekwencji dochodzi do rozwoju stanu zapalnego. Spożywanie cukru w nadmiarze może przyczynić się do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Najgorszy dla wątroby jest syrop glukozowo-fruktozowy i cukier rafinowany.

5. Glutaminian sodu

Glutaminian monosodowy (MSG) jest popularnym dodatkiem do żywności stosowanym dla wzmocnienia smaku. Badania wykazały, że jest on jednym z głównych czynników, które zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości. Jego stała obecność w diecie może prowadzić do rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Glutaminian sodu jest w składzie m.in. gotowych sosów, kostek rosołowych i zup instant, jest oznaczany na etykiecie produktów jako E621, rzadziej jako ekstrakt drożdżowy, ekstrakt z mięsa rybiego, produkt hydrolizy białek.

6. Sól

Badania opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że spożywanie nadmiernej ilości soli niekorzystnie wpływa na wątrobę i może prowadzić do jej zwłóknienia. Naukowcy odkryli, że taka dieta może prowadzić do powikłań nie tylko u osób dorosłych, ale nawet u rozwijających się płodów.

7. Przetworzone mięso

Eksperci ostrzegają, że częste spożywanie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, m.in. raka jelita grubego. Mięso przetworzone jak parówki, wędliny - zostało zaklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do pierwszej grupy czynników rakotwórczych, obok takich produktów jak alkohol, tytoń, azbest czy aflatoksyny.

Taka dieta bardzo negatywnie odbija się też na wątrobie. Czerwone mięso jest przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i zawiera też dużo cholesterolu. Instytut Żywności i Żywienia - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH zaleca, żebyśmy ograniczali spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych.

8. Papierosy

Palenie papierosów niszczy nie tylko płuca, ale przyczynia się też do groźnych powikłań w całym organizmie. Dym papierosowy odpowiada za co czwarty przypadek raka wątroby. Badania wskazują, że palenie papierosów zwiększa ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, co więcej - okazuje się, że ten negatywny wpływ dotyczy też papierosów elektronicznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze