Pączki. Czy naprawdę nam szkodzą?
Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień. To właśnie wtedy nawet najbardziej zacięci miłośnicy zdrowej diety, zgodnie z tradycją siegają po słodkiego pączka. Wiele osób może mieć jednak wątpliwości. Czy słodki i tłusty pączek z lukrem lub cukrem pudrem, z czekoladowym lub owocowym nadzieniem nam szkodzi?
Postanowiliśmy wziąć pod lupę pączki i sprawdzić, czy i ewentualnie w jakiej ilości możemy sobie na nie pozwolić Jesteś ciekawy czy nam szkodzą? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Fit pączki dla osób, które unikają glutenu
Ile kalorii ma pączek?
Kaloryczność pączka zależy przede wszystkim od jego rodzaju. Według ankiety przeprowadzonej przez portal o2.pl najbardziej popularnym jest pączek z nadzieniem różanym. Wybrało go aż 43 proc. ankietowanych. Ma on ok. 238 kalorii. Tuż za nim uplasował się pączek z adwokatem, który wybrało 23 proc. internautów. Taki przysmak to ok. 237 kalorii.
Co ciekawe, zaledwie 1 proc. ankietowanych wskazało, że nie lubi pączków z nadzieniem, a z kolei 4 proc. nie lubi pączków w ogóle.
Ile kalorii mają inne pączki? Większość pączków to ok. 300 kalorii. Największą bombą kaloryczną jest pączek z lukrem. Jedna sztuka to ok. 295 kalorii. Najmniej natomiast ma pączek z kremem – "tylko" ok. 253 kalorie.
Skład pączków ze sklepu
Podstawowy skład pączka to mąka, drożdże, masło, jajka, mleko, cukier i tłuszcz do smażenia oraz nadzienie i lukier. Jednak te dostępne w sklepie mają dodatkowe składniki, które mogą spowodować chociażby problemy z trawieniem lub bóle głowy.
Co takiego kryje się w sprzedawanych sklepie pączkach? Są tam m.in. sól, olej palmowy, substancje słodzące takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, konserwujące i zagęszczające, a także barwniki, aromaty i emulgatory.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Smażenie w głębokim tłuszczu
Skład pączków domowej roboty
Z pewnością lepszym wyborem będzie przyrządzenie pączków domowej roboty. Wtedy mamy pewność, że w ich składzie znajdują podstawowe do przygotowania pączków produkty.
Dodatkowo możemy odrobinę zmienić sposób przygotowania pączków.
Dodając mniej cukru lub zastępując go np. ksynolitem zmniejszymy kaloryczność pączka.
Ponadto możemy włożyć do niego zdrowsze nadzienie np. dżem z owoców domowej roboty. Z kolei smażąc je dodajmy mniej tłuszczu – efekt będzie taki sam, ale szkody dla zdrowia mniejsze.
Pączki na głębokim tłuszczu
Oprócz cukru i mąki, a także lukru i kalorycznego nadzienia, pączki charakteryzują się wyjątkowym sposobem smażenia. Zazwyczaj używa się do tego smalcu lub oleju. Eksperci podkreślają, że powinny "pływać w tłuszczu".
Istotną kwestią jest temperatura smażenia. Powinna wynosić ok. 180 stopni. Zbyt niska spowoduje, że pączek szybko nasiąknie tłuszczem i będzie jeszcze bardziej ciężki. Zbyt wysoka z kolei sprawi, że z zewnątrz będą przypalone i jednocześnie surowe w środku.
Zbyt dużo pączków szkodzi?
Eksperci z zakresu gastroenterologii i hepatologii podkreślają, że tak duże ilości węglowodanów i tłuszczu mogą chwilowo zaburzyć prawidłową pracę żołądka, trzustki, jelit i wątroby.
Wskazują jednak, że zjedzenie jednego pączka nam nie zaszkodzi. Dla osób, które na co dzień nie są przyzwyczajone do tak dużego obciażenia narządów, trzy sztuki mogą już spowodować gorsze samopoczucie.
Niestety, niektóre osoby, nie powinny w ogóle jeść pączków ze względu na swój stan zdrowia. Wśród nich znajdują się m.in. chorzy na przewlekłe zapalenie trzustki, a także cholestatyczne choroby wątroby.
Zobacz też: Jak skutecznie zmniejszyć chęć na słodycze?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl