Pączki. Czy naprawdę nam szkodzą?

Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień. To właśnie wtedy nawet najbardziej zacięci miłośnicy zdrowej diety, zgodnie z tradycją siegają po słodkiego pączka. Wiele osób może mieć jednak wątpliwości. Czy słodki i tłusty pączek z lukrem lub cukrem pudrem, z czekoladowym lub owocowym nadzieniem nam szkodzi?

Postanowiliśmy wziąć pod lupę pączki i sprawdzić, czy i ewentualnie w jakiej ilości możemy sobie na nie pozwolić Jesteś ciekawy czy nam szkodzą? Zapraszamy do naszej galerii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Fit pączki dla osób, które unikają glutenu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF Czy pączki nam szkodzą?

/ 5Ile kalorii ma pączek?

Kaloryczność pączka zależy przede wszystkim od jego rodzaju. Według ankiety przeprowadzonej przez portal o2.pl najbardziej popularnym jest pączek z nadzieniem różanym. Wybrało go aż 43 proc. ankietowanych. Ma on ok. 238 kalorii. Tuż za nim uplasował się pączek z adwokatem, który wybrało 23 proc. internautów. Taki przysmak to ok. 237 kalorii.

Co ciekawe, zaledwie 1 proc. ankietowanych wskazało, że nie lubi pączków z nadzieniem, a z kolei 4 proc. nie lubi pączków w ogóle.

Ile kalorii mają inne pączki? Większość pączków to ok. 300 kalorii. Największą bombą kaloryczną jest pączek z lukrem. Jedna sztuka to ok. 295 kalorii. Najmniej natomiast ma pączek z kremem – "tylko" ok. 253 kalorie.

/ 5Skład pączków ze sklepu

Obraz
© 123RF Pączki sprzedawane w sklepach mają wiele sztucznych dodatków

Podstawowy skład pączka to mąka, drożdże, masło, jajka, mleko, cukier i tłuszcz do smażenia oraz nadzienie i lukier. Jednak te dostępne w sklepie mają dodatkowe składniki, które mogą spowodować chociażby problemy z trawieniem lub bóle głowy.

Co takiego kryje się w sprzedawanych sklepie pączkach? Są tam m.in. sól, olej palmowy, substancje słodzące takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, konserwujące i zagęszczające, a także barwniki, aromaty i emulgatory.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Skład pączków domowej roboty

Z pewnością lepszym wyborem będzie przyrządzenie pączków domowej roboty. Wtedy mamy pewność, że w ich składzie znajdują podstawowe do przygotowania pączków produkty.

Dodatkowo możemy odrobinę zmienić sposób przygotowania pączków.

Dodając mniej cukru lub zastępując go np. ksynolitem zmniejszymy kaloryczność pączka.

Ponadto możemy włożyć do niego zdrowsze nadzienie np. dżem z owoców domowej roboty. Z kolei smażąc je dodajmy mniej tłuszczu – efekt będzie taki sam, ale szkody dla zdrowia mniejsze.

/ 5Pączki na głębokim tłuszczu

Obraz
© 123RF Pączki są smażone na głębokim tłuszczu

Oprócz cukru i mąki, a także lukru i kalorycznego nadzienia, pączki charakteryzują się wyjątkowym sposobem smażenia. Zazwyczaj używa się do tego smalcu lub oleju. Eksperci podkreślają, że powinny "pływać w tłuszczu".

Istotną kwestią jest temperatura smażenia. Powinna wynosić ok. 180 stopni. Zbyt niska spowoduje, że pączek szybko nasiąknie tłuszczem i będzie jeszcze bardziej ciężki. Zbyt wysoka z kolei sprawi, że z zewnątrz będą przypalone i jednocześnie surowe w środku.

/ 5Zbyt dużo pączków szkodzi?

Obraz
© 123RF Ile pączków nam zaszkodzi?

Eksperci z zakresu gastroenterologii i hepatologii podkreślają, że tak duże ilości węglowodanów i tłuszczu mogą chwilowo zaburzyć prawidłową pracę żołądka, trzustki, jelit i wątroby.

Wskazują jednak, że zjedzenie jednego pączka nam nie zaszkodzi. Dla osób, które na co dzień nie są przyzwyczajone do tak dużego obciażenia narządów, trzy sztuki mogą już spowodować gorsze samopoczucie.

Niestety, niektóre osoby, nie powinny w ogóle jeść pączków ze względu na swój stan zdrowia. Wśród nich znajdują się m.in. chorzy na przewlekłe zapalenie trzustki, a także cholestatyczne choroby wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka