Trwa ładowanie...

Pełnotłusty nabiał może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zaskakujące wyniki badań

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "PLOS Medicine" dowodzą, że spożywanie pełnotłustego nabiału może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W badaniach wzięło udział ponad 4 tys. osób.

Zobacz film: "Powikłania po COVID-19. Prof. Krzysztof Filipiak mówi o najczęstszych dolegliwościach"

spis treści

1. Badania prowadzono przez 16 lat

Badania nad tłuszczem pochodzącym z nabiału trwają od kilkunastu lat. Wiadomo, że spożywanie produktów mlecznych, takich jak jogurt czy kefir pozytywnie wpływa na pracę serca. Najnowsze badania międzynarodowego zespołu naukowców dowodzą również, że lepsze dla zdrowia jest spożywanie pełnotłustego nabiału niż tego o obniżonej zawartości tłuszczu. To zupełnie odwrotnie niż założyli badacze.

W najnowszym badaniu wzięło udział ponad 4 tysięcy 60-latków ze Szwecji. Naukowcy zmierzyli poziom specyficznego kwasu tłuszczowego we krwi uczestników, który występuje głównie w nabiale. Obserwacje prowadzono przez 16 lat. Przyjrzano się zwłaszcza temu, ile z tych osób miało ataki serca, udary lub cierpiało na inne poważne schorzenia związane z układem krążenia, a także ile z nich zmarło.

Z wniosków wynika, że najniższe ryzyko chorób układu krążenia miały te osoby, które spożywały najwięcej pełnotłustego nabiału. Nie miały także zwiększonego ryzyka śmierci z innych przyczyn.

- Coraz więcej badań dowodzi, że wpływ zdrowotny produktów mlecznych może bardziej zależeć od ich rodzaju, czy jest to ser, jogurt, mleko czy masło, a nie od zawartości w nich tłuszczu. To podważa twierdzenie, że unikanie tłuszczu mlecznego jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego – skomentowała wyniki badania główna jego autorka Kathy Trieu z George Institute.

2. Tłuszcz mleczny

Badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców potwierdziła również analiza 17 innych badań, które łącznie objęły prawie 43 tysiące osób z USA, Danii i Wielkiej Brytanii.

- Nasze badanie dowodzi, że tłuszcz mleczny jako taki nie jest szkodliwy. Stwierdziliśmy, że osoby z najwyższym poziomem badanego kwasu tłuszczowego we krwi miały najniższe ryzyko choroby sercowo-naczyniowej (CVD). Te związki są bardzo interesujące, ale potrzebujemy dalszych badań, aby lepiej zrozumieć pełny wpływ tłuszczów mlecznych i produktów mlecznych na zdrowie – powiedział Matti Marklund, starszy badacz w George Institute for Global Health w Sydney i współautor pracy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.