Trwa ładowanie...

Pielmieni – charakterystyka, właściwości zdrowotne, przepis

Pielmieni to małe pierożki z mięsem. Potrawa pochodzi z Rosji, jednak jest znana również w Polsce. Pielmieni są faszerowane surowym mięsem wieprzowym i/lub wołowym. Podawane ze śmietaną, masłem lub octem.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Charakterystyka pielmieni

Pielmieni to malutkie pierożki faszerowane mięsem. Charakteryzują się nietypową dla polskich pierogów strukturą farszu. Pielmieni nadziewa się mokrą, mało lepką masą mięsną. Konsystencję farszu pielmieni zawdzięczają dodaniu do mięsa bulionu.

‘’Chlebowe ucho’’, czyli dosłowne tłumaczenie nazwy pielmieni z języka Korni, czyli mieszkańców Uralu, mówi co nieco o ich historii. Pierożki pojawiły się najpierw na Podlasiu, gdzie dotarły wraz z powracającymi do Ojczyzny uchodźcami, tzw. bieżeńcami.

Bieżeńcy, wędrując na Wschód w obawie przed represjami, przywozili stamtąd nie tylko wspomnienia, ale też nieznane Polakom przepisy. Popularne niegdyś wśród drwali i myśliwych pielmieni wraz z powracającymi Polakami dotarły nad Wisłę.

Pielmieni różni się od tradycyjnych pierogów ruskich czy uszek z grzybami nie tylko farszem, ale też metodą lepienia. Ze względu na bulion zawarty w farszu, jedno wycięte koło z ciasta nakrywa się drugim. Malutkie pierożki są nie tylko smaczne i oryginalne, ale też bardzo zdrowe.

Pierogi z mięsem. Przysmak Polaków na celowniku
Pierogi z mięsem. Przysmak Polaków na celowniku [7 zdjęć]

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków. Smażone, pieczone, gotowane, z cebulką, boczkiem, sosem...

zobacz galerię

2. Właściwości zdrowotne pielmieni

Właściwości zdrowotne pielmieni zależą od gatunku mięsa, którym je faszerujemy, a także od mąki użytej w cieście.

Wieprzowina jest uważana za mięso tłuste i niezdrowe. Tymczasem szynka czy chudy schab, którymi po zmieleniu możemy nafaszerować pielmieni, są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego mięso z prosiąt dostarcza też potas, sód, żelazo i witaminy z grupy B.

Do pielmieni możemy dodać również wołowinę. Mięso wołowe to witaminy z grupy B, białko, kwas linolowy, żelazo i fosfor. Pierożki pielmieni z wołowiną są szczególnie polecane osobom będącym na diecie – kwas linolowy pomoże spalić tkankę tłuszczową. Wysoka zawartość żelaza wspomoże natomiast osoby cierpiące na anemię, a witamina B poprawi wygląd włosów i paznokci.

Ważną sprawą przy przygotowaniu pielmieni jest mąka, którą wybieramy do wyrobienia ciasta. Tradycyjne pielmieni robione są z ciasta z mąki pszennej, jednak decydując się na mąkę pełnoziarnistą nie tylko podniesiemy walory zdrowotne pierożków, ale też obniżymy ich kaloryczność.

Mąka pełnoziarnista, którą można użyć do pielmieni, jest pełna błonnika, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Niepolecana osobom cierpiącym na celiakię, zawiera równie dużo glutenu co mąka pszenna.

Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy
Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy [7 zdjęć]

Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, chemicznym...

zobacz galerię

3. Przepisy

Przepisy na pielmieni różnią się z w zależności od regionu, ale też ze względu na osobiste preferencje. Oto przepis na tradycyjne, ukraińskie pielmieni z ciastem z pełnoziarnistej mąki.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego, surowego (wieprzowego i/lub wołowego)
  • 1 jajko
  • Garść świeżych ziół, np. natki pietruszki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Szklanka bulionu
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na pełnoziarniste ciasto:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej
  • 150 g wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki soli

Składniki dodatkowe:

  • 4 l bulionu
Pielmieni pochodzą z Ukrainy
Pielmieni pochodzą z Ukrainy (123RF)

Przygotowanie:

Składniki na farsz mieszamy w misce i odstawiamy na czas wyrabiania ciasta.

Podobnie postępujemy ze składnikami na ciasto do pielmieni. Gotowa masa powinna łatwo odklejać się od rąk.

Po wstępnym przygotowaniu pielmieni, kieliszkiem wykrawamy kółka, na które nakładamy odrobinę farszu. Bulion nieco odsączamy, jednak pamiętajmy, że pielmieni muszą być soczyste. Na wierzchu umieszczamy kolejny krążek, zalepiając ich brzegi, wywijając ciasto ku środkowi, tworząc coś na kształt polskich uszek do wigilijnego barszczu.

Pielmieni wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy ok. 3 min. Podajemy z masłem, śmietaną lub octem.

Ciasto pełnoziarniste z powodzeniem możemy zastąpić tradycyjnym farszem do pierogów.

Zobacz też

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.