Trwa ładowanie...

Podagrycznik pospolity - co to jest, właściwości lecznicze, herbata z podagrycznika

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 12.04.2024 10:39
Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) jest popularnym gatunkiem roślin z rodziny selerowatych.
Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) jest popularnym gatunkiem roślin z rodziny selerowatych. (Gettyimages)

Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) jest popularnym gatunkiem roślin z rodziny selerowatych. Nazwa podagrycznika nawiązuje do jego działania. W przeszłości wierzono, że uzdrawia chorych na podagrę, tzn. dnę moczanową. Jakie właściwości lecznicze wykazuje Aegopodium podagraria L.?

spis treści

1. Czym jest podagrycznik pospolity?

Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) to bardzo popularny gatunek roślin z rodziny selerowatych. Podagrycznik od wieków uznawany jest za roślinę o niezwykle cennych i leczniczych właściwościach. Niestety, jest również uciążliwym i trudnym do wyplenienia chwastem, który negatywnie wpływa na wzrost innych dzikich roślin.

Podagrycznik osiąga wysokość 50-100 centymetrów. Posiada rozgałęzione, pełzające kłącze i aromatyczne korzenie. Dolne liście podagrycznika pospolitego są podwójnie trójlistkowe. Przypominają swoim kształtem serca, niektóre z nich są zaś jajowate. Górne liście są trójlistkowe. Roślina charakteryzuje się złożonymi baldachami, 12-13 szypułkowymi, bez pokryw i pokrywek. Kwiaty podagrycznika pospolitego są białe lub różowe, o wierzchołkach zagiętych do środka. Okres kwitnienia rośliny odbywa się między majem a wrześniem. Gatunek najlepiej czuje się w podłożu wilgotnym, gliniastym, a także zasobnym w azot.

Zobacz film: "Napój idealny na upały. Herbata z hibiskusa"

Podagrycznik pospolity, czyli Aegopodium podagraria L. występuje na obszarze całej Europy (poza krańcami północnymi i południowymi). Kwitnie również w Azji i Ameryce Północnej.

2. Podagrycznik pospolity – właściwości lecznicze

Podagrycznik pospolity ceniony jest za swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, a także przeciwdrobnoustrojowe.

Dna moczanowa to przewlekła choroba, spowodowana zaburzeniami przemiany materii, objawiająca się dotkliwym bólem i zniekształceniem stawów. Regularne picie naparu z podagrycznika usuwa nadmiar solu kwasu moczowego z organizmu, a także łagodzi ból związany z artretyzmem.

Ponadto, Aegopodium podagraria L. wykazuje działanie oczyszczające. Usuwa z organizmu ludzkiego toksyny, a także szkodliwe substancje. Dodatkowo jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, dlatego polecany jest w trakcie kuracji odchudzających, terapii oczyszczających.

Podagrycznik pospolity działa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit. Stosowany jest w leczeniu biegunek czy zaparć. Napar z liści podagrycznika może być stosowany również przez osoby borykające się z problemami skórnymi. Roślina nie tylko łagodzi trądzik i zmniejsza obrzęki. Działa też leczniczo na skórę zranioną, owrzodzoną, czy poparzoną.

W składzie podagrycznika pospolitego znajdziemy mnóstwo cennych witamin i substancji odżywczych. Roślina zawiera:

Roślina może być stosowana również w trakcie leczenia hemoroidów, bólu nerek, czy kamicy nerkowej. Przeciwdrobnoustrojowe właściwości Aegopodium podagraria L. chronią organizm przed atakiem grzybów oraz bakterii.

Jednak przed spozyciem większych ilości podagrycznika lub stosowaniem go w celach leczniczych zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia.

3. Podgarycznik pospolity - zastosowanie w kuchni

Podagrycznik pospolity, ze względu na swój lekko gorzkawy i orzechowy aromat, może być wykorzystywany jako przyprawa, zwłaszcza do zup, sałatek, sosów i dań z warzywami. Można również wykorzystać go do aromatyzowania olejów, octów lub masła ziołowego.

Niekiedy stanowi dodatek do wypiekanego w domu pieczywa lub przyrządzanych serów. Warto jednak pamiętać, że smak podagrycznika jest dość intensywny, dlatego lepiej korzystać z niego w umiarkowanych ilościach.

4. Jak przyrządzić herbatkę z podagrycznika pospolitego?

Herbata z podagrycznika pospolitego to prawdziwe bogactwo witamin i soli mineralnych. W jaki sposób możemy ją przygotować?

2 łyżki wysuszonego lub świeżego, dokładnie umytego podagrycznika zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i parzymy przez kwadrans. Ziele przecedzamy. Herbatę warto pić 3 razy dziennie przez 6 tygodni.

Wystudzony napar może posłużyć nam również jako tonik do cery trądzikowej, łojotokowej i problematycznej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze