Zioła i przyprawy do chleba
Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do pieczywa, by wzbogacić jego smak. Niektóre dodatki sprawdzają się w przypadku pieczenia chleba na zakwasie, inne nadają się głównie do słodkich typów pieczywa.
1. Zioła i przyprawy do chleba na zakwasie
Popularną przyprawą w chlebie na zakwasie jest anyż. Może być dodany w całości lub zmielony. Wiele osób stosuje również bazylię. Jest to wyraziste w smaku zioło, które zarówno w postaci świeżych, jak i suszonych listków może być użyte do pieczenia chleba.
Chleb na zakwasie może zyskać na smaku również poprzez dodanie do niego kminku. Kminek jest najbardziej znany jako dodatek do chleba żytniego, ale sprawdza się także w przypadku herbatników, chleba kukurydzianego oraz chleba na zakwasie.
Wyrazisty smak pieczywa może mieć swoje podłoże w czosnku Zarówno czosnek w proszku, jak i zmielony jest nieoceniony w wyrobie chleba czosnkowego oraz ciasta na pizzę. Może być dodawany również do chleba na zakwasie.
W skład chleba może wejść również mak. Zwykle stosuje się go w celach dekoracyjnych, ale można dosypać go do ciasta podczas wyrabiania go przed pieczeniem. Mak pasuje także do bajgli, chleba kukurydzianego i słodkich wypieków.
Najbardziej popularnym dodatkiem do chleba na zakwasie jest jednak rozmaryn. Zarówno suszony, jak i świeży pasuje również do chleba czosnkowego, cebulowego oraz serowego.
Znanym dodatkiem do pieczywa jest również szałwia – łagodne zioło o delikatnym smaku. Warto skorzystać także z ziaren sezamowych, które najczęściej znajdują swoje zastosowanie podczas posypywania chleba, ale mogą być składnikiem ciasta.
2. Ziołowe dodatki do słodkiego pieczywa
Mielony kardamon jest powszechnie stosowany do wyrobu słodkiego pieczywa, ciast oraz piernika. Nie mniej popularny jest cynamon. Można dodać go nawet do chleba na zakwasie, ale sprawdza się przede wszystkim w chlebie na zaczynie innym niż drożdże, w gofrach oraz naleśnikach.
Wiele osób stosuje również goździki, zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych rodzajów pieczywa. Słodkie pieczywo może zyskać na walorach smakowych także dzięki dodaniu gałki muszkatołowej, która jest stosowana również do chleba na zaczynie lub maślanki, muffinów, gofrów oraz ciast biszkoptowych.
Ważnym dodatkiem do pieczywa jest wanilia, która pasuje do wielu rodzajów chleba oraz ziele angielskie. Mielone ziele angielskie jest stosowane w przypadku chleba na zakwasie, ale znacznie częściej dodaje się je do słodkiego pieczywa na innym zaczynie niż drożdże.
Zioła i przyprawy są niezwykle ważnymi dodatkami do pieczywa. Część z nich może być stosowana zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych typów pieczywa. Niektóre mają jednak ograniczone zastosowanie.