Masło smakowe - przepisy na masło czosnkowe, ziołowe, chrzanowe, paprykowe i cytrynowe
Masło smakowe to masło wymieszane z dowolnymi dodatkami, które wzbogacają smak i aromat produktu. Masło smakowe może być dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych mięs i warzyw, dań z grilla czy ryb. Jak zrobić najlepsze masło smakowe?
1. Co to jest masło smakowe?
Masło smakowe to klasyczne masło, które po uzyskaniu pokojowej temperatury miesza się ze dowolnymi dodatkami, na przykład świeżymi lub suszonymi ziołami, posiekanymi warzywami czy ulubionymi przyprawami.
Masło smakowe może być słodkie lub wytrawne, zwykle produkt łączy się z czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką lub szczypiorkiem. W innych krajach dużą popularnością cieszy się masło z oliwkami czy pastą miso.
Masło smakowe to aromatyczny i smaczny dodatek do pieczywa, grillowanych mięs i warzyw, domowych zapiekanek, ziemniaków czy sałatek. Jest to też sposób na poprawienie smaku chudych mięs, na przykład piersi z kurczaka czy schabu.
Co najważniejsze, przygotowanie masła z dodatkami jest banalnie proste i bardzo szybkie. Wystarczą ulubione składniki, masło w temperaturze pokojowej, miska i przyrząd do mieszania. Dodanie świeżych ziół dodatkowo wzbogaca produkt o witaminy i składniki odżywcze.
2. Kalorie i wartości odżywcze masła bez dodatku soli
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 5 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 717 kcal | 35,9 kcal |
Białko | 0,85 g | 0,04 g |
Węglowodany | 0,06 g | 0,00 g |
Cukier | 0,06 g | 0,00 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 81,1 g | 4,06 g |
Tłuszcze nasycone | 50,5 g | 2,52 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 23,4 g | 1,17 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,01 g | 0,15 g |
Cholesterol | 215 mg | 10,75 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
3. Przepisy na masło smakowe
3.1. Masło czosnkowe
Składniki:
- 100 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Masło w temperaturze przekładamy do miski, dodajemy czosnek i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub blendujemy na gładką masę. Następnie formujemy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki.
3.2. Masło ziołowe
Składniki:
- 100 g masła,
- 2,5 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dodajemy sól oraz drobno posiekane zioła. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
3.3. Masło bazyliowe
Składniki:
- 100 g masła,
- 2 łyżki świeżej bazylii,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Miękkie masło mieszamy ze świeżą, drobno posiekaną bazylią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy i wstawiamy do lodówki. W podobny sposób można przygotować masło tymiankowe lub pietruszkowe.
3.4. Masło chrzanowe
Składniki:
- 150 g masła,
- łyżka chrzanu,
- cukier,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Masło w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z chrzanem, doprawiamy szczyptą soli, cukru i pieprzu. Całość formujemy i wkładamy do lodówki.
3.5. Masło paprykowe
Składniki:
- 150 g masła,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki chili.
Sposób przygotowania:
Miękkie masło dokładnie mieszamy z przyprawami, formujemy w rulonik i wstawiamy do lodówki. Masło paprykowe jest świetnym dodatkiem do kanapek lub tostów.
3.6. Masło cytrynowe
Składniki:
- 100 g masła,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej,
- pół łyżeczki soli,
- łyżka posiekanego, świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z solą. Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny, skórkę cytrynową i koperek. Całość miksujemy, a następnie formujemy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masło cytrynowe idealnie komponuje się z daniami z ryb, można podawać je bezpośrednio na stół lub nakładać na rybę przed pieczeniem.