Trwa ładowanie...

Najgorsi "truciciele". Polacy je uwielbiają i jedzą w nadmiarze

Avatar placeholder
06.04.2024 11:09
Polacy je uwielbiają. Najgorsze składniki diety
Polacy je uwielbiają. Najgorsze składniki diety (Getty Images)

Nadciśnienie, choroby układu krążenia i otyłość stają się prawdziwą plagą, a liczba młodych osób z rakiem jelita grubego gwałtownie wzrasta. Jednym z największych winowajców jest zła dieta pełna śmieciowego jedzenia, w którym dominują cukier, sól i tłuszcz.

spis treści

1. Słodki zabójca

Statystyki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego nie pozostawiają wątpliwości - choroby serca to główna przyczyną zgonów wśród Polaków. W czołówce są choroby związane z układem krążenia i naczyniami mózgowymi, miażdżyca, a także nowotwory jelit i cukrzyca.

Tymczasem dbając o dietę, można znacznie zmniejszyć ryzyko tych groźnych problemów. WHO zaleca, aby codziennie spożywać maksymalnie nieco ponad 11 łyżeczek cukru, włączając w to cukier pochodzący z naturalnych źródeł, takich jak soki czy owoce.

Zobacz film: "Słodziki są równie złe jak cukier"

Szczególnie niebezpieczny jest tzw. wolny cukier, który producenci dodają do żywności. To on może zwiększyć ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy, a także raka jelita grubego i trzustki.

Cukier to jeden z najgorszych składników diety
Cukier to jeden z najgorszych składników diety (Getty Images)

- Cukry wolne są błyskawicznie wchłaniane w naszym organizmie i powodują duży wyrzut insuliny. Jeżeli następuje to często, organizm przestaje właściwie na nią reagować. Mówimy wówczas o oporności tkanek na działanie insuliny. To pierwszy krok do cukrzycy typu 2 – tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny.

2. Za dużo soli

Groźny dla zdrowia jest również nadmiar soli. Naukowcy, którzy badają jej wpływ na zdrowie ostrzegają, że zbyt duże ilości soli mogą podnosić ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, nowotworów i osteoporozy.

Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej tłumaczą, że zmneijszenie ilości spożywanej soli w Polsce, przyniosłoby spektakularne efety dla zdrowia. Gdyby w ciągu dwóch dekad zmalało spożycie soli do pięciu gramów dziennie, mogłoby to skutkować redukcją przypadków udarów mózgu o 23 proc., chorób niedokrwiennych o 15 proc. oraz całkowitej liczby zgonów o 2,3 proc..

Tymczasem Polacy mogą przekraczać rekomendowane przez WHO dzienne normy spożycia soli (5 g czyli płaska łyżeczka od herbaty) nawet dwukrotnie.

- Jedną z głównych chorób kardiologicznych, dotyczącą aż jednej trzeciej Polaków jest nadciśnienie tętnicze. Tymczasem jednym z czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia jest właśnie zbyt wysokie spożycie soli – zwracała uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog dr n. med. Ewa Uścińska.

3. Tłusty problem

Czołówkę największych "trucicieli" zamyka tłuszcz. Chdzi przede wszystkim o nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, a także izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą występować w produktach przetworzonych, takich jak twarde margaryny, tłuszcze cukiernicze czy fast food smażony na tzw. fryturach.

Regularne spożywanie takich produktów, to pierwszy krok do wysokiego cholesterolu i zwiększenia ryzyka miażdżycy, a także problemów z układem krążenia.

Jeśli chodzi o mięso, dodatkowym elementem ryzyka jest obróbka termiczna, proces jego przetwarzania, jak również zbyt duża zawartość hemu żelaza w mięsie czerwonym, który może prowadzić do uszkodzeń błony śluzowej jelita grubego. Te czynniki zwiększają również ryzyko zachorowania na nowotwory trzustki i jelita grubego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze