3 z 6Gdzie jest cukier?
- Niestety nadal wielu konsumentów nie ma świadomości nie tylko szkodliwego wpływu cukru, ale też faktycznego składu produktów spożywczych. Fakt, że produkt będzie sprzedawany jako "dietetyczny" z obniżoną kalorycznością nie znaczy, że jest on zdrowy. Wręcz przeciwnie: mniejsza zawartość tłuszczu jest rekompensowana wyższą zawartością cukru. Przykładem są chociażby odtłuszczone jogurty. Z kolei napoje gazowane typu "zero" są źródłem słodzików, które nie pozostają obojętne dla organizmu - zwracała uwagę dr Stolińska.
Inne produkty, w których może znajdować się dodatkowy cukier, to na przykład:
- jogurty owocowe,
- płatki śniadaniowe,
- gotowe owsianki,
- batoniki zbożowe i białkowe.
Cukier może być obecny nawet w chlebie, zwłaszcza ciemnym, który często jest wypiekany z dodatkiem miodu, cukru, melasy lub słodu. Niektóre wędliny i kiełbasy mogą również zawierać cukier.
- [...] Dopuszczalne dwie łyżeczki cukru na dobę to nie dwie łyżeczki, po które sięgamy, by posłodzić kawę czy herbatę. Cukier kryje się w wielu produktach: w owocach, a nawet jogurcie i mleku pod postacią laktozy czy w pieczywie - potwierdzała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.