Trwa ładowanie...

Polacy płacą nawet 99 zł za kilogram. Koniecznie posadź w ogrodzie

Avatar placeholder
22.04.2024 17:34
Absurdalne ceny na bazarkach. Kochane przez Polaków warzywo pobiło rekord
Absurdalne ceny na bazarkach. Kochane przez Polaków warzywo pobiło rekord (East News / Gatty Images)

O ile wiele osób ucieszy się na wieść o tym, że można już nabyć nowalijki, to po sprawdzeniu ceny, może im zrzednąć mina. Rekordowe ceny za fasolkę szparagową zdecydowanie zniechęcają, ale z drugiej strony to ogromne źródło zdrowia.

spis treści

1. Absurdalne ceny

Miłośnicy nowalijek zacierają ręce i szykują się na lokalne bazarki, ale ceny za niektóre produkty mogą nieźle zaskoczyć. Przed zakupem warto więc upewnić się, że możemy sobie pozwolić na taki wydatek.

Fasolkę szparagową można od kilku dni kupić na giełdzie w podwarszawskich Broniszach. Za najtańszą zapłacimy aż 50 zł, znajdziemy też sprzedawców, którzy kasują za nią o 10 zł więcej. Nie jest to jednak rekord.

Klienci ryneczku w Jarocinie przecierali oczy ze zdziwienia, kiedy zorientowali się, że fasolka szparagowa kosztuje 99 zł. Ze względu na kosmiczne ceny wiele osób zrezygnowało z zakupów, ale chętni też się znaleźli.

Zobacz film: "Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów"

2. Zalety fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa to niezwykle zdrowe warzywo. Pełno w niej błonnika, a do tego ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej oraz osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Błonnik zawarty w fasolce szparagowej korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom i ma zbawienne działanie na skład flory bakteryjnej jelit.

Po warzywo powinny sięgać także osoby z hipercholesterolemią. Dodatkowo regularne spożywanie produktów obfitych w błonnik zmniejsza ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.

W 100 g fasolki szparagowej znajduje się jedynie 31 kcal. Zawiera też witaminy antyoksydacyjne, magnez, potas, żelazo i fosfor. To wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w jadłospisie każdego z nas.

Ogromną zaletą jest także wszechstronność fasolki szparagowej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale może także posłużyć jako przekąska. Warto także pamiętać, że z powodzeniem możemy ją zamrozić.

Warto wypróbować warzywo w różnego rodzaju sałatkach lub skusić się na przygotowanie zapiekanki.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze