Chrupiąca nowalijka nie dla każdego. Chore nerki, wątroba czy serce jej nie lubią
Rzodkiewka to jedno z najczęściej kupowanych warzyw przez Polaków wraz z nadejściem wiosny. Ta chrupiąca nowalijka to smaczny dodatek do kanapek czy twaroźku ze szczypiorkiem. Jaki wpływ na organizm ma to niepozorne warzywo?
1. Właściwości zdrowotne rzodkiewki
Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata, w Polsce sezon na tę nowalijkę rozpoczyna się wiosną i trwa aż do jesieni. Rzodkiewka ma bardzo mało kalorii (3 kcal w 1 sztuce), zwykle w kuchni wykorzystujemy korzeń rośliny, choć do jedzenia nadają się również liście i kiełki.
W składzie obecny jest błonnik, który wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i redukuje problem z zaparciami. Jednocześnie sprawia, że dłużej pozostajemy syci, co ułatwia proces odchudzania.
Rzodkiewki to również źródło witaminy B3, B6 i B12, które oddziałują na poziom energii, zdolność koncentracji, kondycję i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Warzywo to dostarcza też witaminy A, która przeciwdziała wpływowi wolnych rodników na organizm i spowalnia procesy starzenia. W składzie znajdują się też spore ilości wapnia, cynku, potasu, żelaza, magnezu i fosforu.
Pierwiastki te podnoszą odporność organizm, zmniejszają zachorowalność na infekcje wirusowe i bakteryjne, redukują ryzyko powstawania kamieni nerkowych, a także utraty gęstości kości.
Jednocześnie wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają włosy i paznokcie, wspomagają leczenie podrażnień i ran na skórze. Co ciekawe, rzodkiewka traktowana jest jako naturalny antybiotyk ze względu na zawartość związków o właściwościach grzybobójczych, antybakteryjnych, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, a nawet przeciwnowotworowych.
W diecie powinno znaleźć się miejsce dla kiełków rzodkiewki, które słyną z dużej zawartości witaminy C, która wspiera odporność organizm i przyspiesza leczenie przeziębienia.
2. Kto nie powinien jeść rzodkiewek?
Rzodkiewka to naprawdę zdrowe warzywo, ale ze względu na dużą wartość glikozydów, kwasów organicznych oraz olejków gorczycowych nie powinna być spożywana przez pacjentów z następującymi schorzeniami:
- choroba wrzodowa żołądka,
- choroba wrzodowa dwunastnicy,
- zapalenie wątroby,
- zapalenie przewodu pokarmowego,
- ciężkie choroby serca,
- ciężkie choroby nerek.
Rzodkiewka nie powinna być też wprowadzana do diety dzieci zbyt wcześnie, pediatrzy twierdzą, że najlepszy moment to ukończenie trzeciego roku życia.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl