Polacy jedzą bez opamiętania. 5 produktów, które przyczyniają się do zakrzepicy
Codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, jak również stan zdrowia i ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Okazuje się, że istnieją produkty, które szczególnie przyczyniają się do gromadzenia złogów w naczyniach krwionośnych, co zakłóca mechanizmy krzepnięcia krwi i prowadzi do zakrzepicy żył głębokich. Na co należy uważać?
1. Śmiertelnie niebezpieczna choroba
Zakrzepica żył głębokich to powszechny skutek cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego krwi lub żylaków. Ta niebezpieczna choroba charakteryzuje się powstawaniem zakrzepów, które utrudniają, a nawet uniemożliwiają przepływ krwi.
Zakrzepica jest bardzo poważną chorobą, ponieważ może skutkować wystąpieniem niewydolności krążeniowej oraz zgonem. W związku z tym warto zawczasu wdrożyć działania profilaktyczne. Pomoże ruch, rezygnacja z używek, a także wprowadzenie pewnych zmian w naszym jadłospisie.
Negatywny wpływ na układ krążenia mają:
- produkty przetworzone - biały chleb, żywność paczkowana, fast foody, ciastka, frytki,
- napoje słodzone - gazowane i niegazowane,
- słodycze - ciastka, cukierki, wyroby cukiernicze, wafelki, batony,
- tłuszcze trans - niektóre margaryny, wyroby cukiernicze, sery topione, dania instant,
- czerwone i przetworzone mięso - kiełbasy, parówki, pasztety, konserwy, wędliny.
Udowodniono związek między częstym spożywaniem produktów słodzonych a zaburzeniami w układzie sercowo-naczyniowym, w tym zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy. Niezdrowa dieta prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi, który następnie przyczynia się do wystąpienia zaburzeń w procesie krzepnięcia oraz krążenia krwi.
Zbyt wysoka glukoza sprzyja powstawaniu zakrzepów w żyłach, a także utrudnia ich naturalne rozpuszczanie. Podobny wpływ na układ krwionośny ma przetworzona żywność, która przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu i odkładania się blaszek w żyłach i tętnicach.
Z tego względu dietetycy powtarzają, że codzienny jadłospis powinien opierać się na świeżych owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, chudym mięsie, nabiale oraz strączkach. Znacznie lepszy wpływ na zdrowie mają również domowe obiady niż gotowe dania dostępne w supermarketach oraz pieczone samodzielnie ciasta bez dodatku tłuszczów trans, na bazie mąki pełnoziarnistej i orzechów niż gotowe wyroby cukiernicze.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl