Przepisy na kolacje - lekka kolacja, produkty, serek wiejski, sałatka z piersią kurczaka, sałatka z rukoli, ryba
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Po kolacji zazwyczaj kładziemy się spać, dlatego ów posiłek nie powinien być zbyt kaloryczny i ‘ciężki’. Dlatego warto pamiętać o lekkiej kolacji przed snem.
1. Lekka kolacja
Każdy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, posiłki powinniśmy jeść co 3-4 godziny. Jeżeli chcemy utrzymywać nasze zdrowie, ciało i organizm w dobrej formie musimy pamiętać o prawidłowym odżywianiu, jedzeniu: śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i lekkiej kolacji.
Jedzenie jest bardzo istotnym elementem dotyczącym zdrowia, poprzez poszczególne produkty dostarczamy niezbędnych składników dzięki którym nasz organizm działa prawidłowo, a my nie chorujemy. Posiłki nie powinny być duże i obfite, ale częste i bogate w warzywa i białko .
2. Przepisy na lekki wieczorny posiłek
Jeżeli chodzi o przepisy na lekką kolację, to niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ten posiłek powinien być bogaty w białko i warzywa. Często nasz ostatni posiłek stanowi jogurt naturalny z owocami, co wydawać by się mogło zdrowe, jednak na wieczór nie jest dobrym wyborem.
Dużo jogurtów ma w swoim składzie cukier, tak samo jak owoce zawierają fruktozę. Niestety o tej porze dnia już nie spalimy nadmiaru cukru, a ten zostanie odłożony w naszym organizmie, zresztą cukier podnosi poziom glukozy we krwi, co z kolei może skutkować problemami z zasypianiem i złą jakością snu. Lepszei składniki przepisu na kolację to produkty bogate w białko i warzywa.
2.1. Serek wiejski z warzywami
Serek wiejski (najlepiej bez dodatku śmietany, może być o mniejszej zawartości tłuszczu) przekładamy do miski, kroimy w kosteczkę ulubione warzywa: szczypiorek, cebula, ogórek, pomidor. Dodajemy do serka i doprawiamy do smaku pieprzem i lekko solą himalajską .
2.2. Sałatka z piersią kurczaka lub indyka
Na wieczór najlepiej ugotować sobie kawałek chudej piersi. Po ugotowaniu rozdrabniamy ją na kawałeczki. Kroimy warzywa: pomidor, rzodkiewka, bukiet sałat, cebulka. Warzywa mieszamy i polewamy łyżeczką oleju (najlepiej lnianego) . Dodajemy mięso i jemy!
2.3. Sałatka z rukoli, buraka, słonecznika i sera feta
Ugotowanego buraka kroimy w kostkę. Rukolę układamy w misce wedle uznania, dodajemy buraka, sypiemy garścią słonecznika i rozdrobnionym kawałkiem sera feta. Możemy wykonać do tego dressing: łyżkę oleju lnianego mieszamy z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką miodu. Gotowy sos wlewamy do sałaki.
Przeczytaj także
2.4. Ryba w papilotach ze szparagami i brukułem
Fileta ulubionej ryby kładziemy na dużym kawałku papieru do pieczenia, wokół ryby układamy brokuły i fasolkę szparagową. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą soli oraz dodajemy plasterki cytryny. Rybę i warzywa zawijamy w papier i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Gotowe.
Czego nie jeść na kolację? Owoców, węglowodanów, cukru, a do naszej lekkiej kolacji wybierać jak najwięcej świeżych warzyw. Pamiętajmy, że produkty z tych grup nie strawią się szybko w organizmie, a odłożą się w naszym w postaci niechcianego tłuszczu. Warto zawsze sprawdzać skład kupowanych produktów (jogurtów naturalnych, serków wiejskich) czy nie zawierają cukru.
Unikanie cukrów, niezdrowego tłuszczu, fast-foodów, słonych przekąsek na wieczór, a wybór lekkich produktów pozwoli nam na to, by znacznie poprawić kondycję swojego ciała, a także spalić zbędne boczki i fałdki.