Produkty, które warto włączyć do swojej diety po trzydziestce. Wpisz je na listę zakupów
W dzisiejszych czasach różnice wiekowe bardzo łatwo się zacierają i zwykle ciężko na podstawie wyglądu stwierdzić, ile kobieta ma lat. Współczesne trzydziestolatki nie różnią się tak bardzo od swoich młodszych koleżanek.
Są jednak pewne rzeczy, które po trzydziestce się zmieniają. Jedną z nich jest spowolnienie metabolizmu.
Jeśli do tej pory nie dbałaś za bardzo o zróżnicowaną dietę, najwyższa pora to zmienić. Unikniesz dodatkowych kilogramów i zahamujesz proces starzenia się organizmu.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty włączyć do diety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Kłopoty z koncentracją to pierwszy objaw. Przyczynia się do alzheimera i demencji naczyniowej
Ryby dla zdrowych stawów
W prawidłowo zbilansowanej diecie ryby powinno się spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Włącz do swojej diety łososia, makrelę, pstrąga, halibuta i tuńczyka.
Są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na twoje samopoczucie.
Działają wspomagająco na pracę mózgu i serca, pomogą zachować dobry wzrok, wzmocnią kości i stawy.
Trzydziestoletnia kobieta nie myśli zwykle o osteoporozie i artretyzmie, ale warto żeby już teraz zadbała o swój organizm.
Zobacz też: Pozwoli stwierdzić ryzyko demencji. Nawet 10 lat przed rozwojem
Orzechy dla młodej skóry
Po trzydziestce warto zastąpić dotychczasowe słodkie przekąski, garścią różnych orzechów. Szczególnie polecane są orzeszki ziemne, laskowe i włoskie.
Orzechy są bogatym źródłem witaminy E - silnego przeciwutleniacza, który opóźnia starzenie komórek i wzmacnia układ odpornościowy.
Oprócz witaminy E, znajdziemy w nich też witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają walkę ze stresem.
Możesz też wzbogacić swoją dietę o migdały. Są dobrym źródłem wapnia i żelaza, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kasza na ładne włosy i paznokcie
Kasze stanowią nieco zapomniany dodatek do dań, ale najwyższa pora to zmienić. Po trzydziestce sięgaj po kaszę jaglaną i niepaloną gryczaną.
Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, są też cennym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika.
Dodatkowo kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Na bazie kaszy możesz przygotowywać potrawy słodkie i słone.
Rośliny strączkowe w walce ze zmarszczkami
Po trzydziestce stopniowo spada produkcja kolagenu w skórze, co objawiać się może drobnymi zmarszczkami.
Jeśli chcesz zachować młody wygląd, dodaj do swojej diety rośliny strączkowe. Różne odmiany fasoli, groch i ciecierzyca są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki.
Fasola jest też bogatym źródłem manganu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i witaminy K. Jedząc fasolę poprawisz swoją koncentrację, wzmocnisz kości, obniżysz ciśnienie krwi i poprawisz swoje samopoczucie.
Zielone warzywa liściaste
Trzydziestolatkowie powinni do swojej diety włączyć zielone warzywa liściaste. Stanowią prawdziwie źródło niezbędnych substancji odżywczych.
Jarmuż dostarcza dużej ilości witaminy K, która wpływa na zdrowie kości i łagodzi stany zapalne. Jarmuż jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Jeśli planujesz potomstwo, włącz do swojej diety sałatę, szpinak, natkę pietruszki i koperek. Warzywa te są bogatym źródłem kwasu foliowego, potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu.
Spożywanie zielonych warzyw liściastych zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl