Mleko w diecie
Czy warto pić mleko krowie? Od lat spór na ten temat prowadzą lekarze i dietetycy. Jedni twierdzą, że mleko krowie to bogate źródło wapnia, chroniącego ludzki organizm przed osteoporozą, drudzy podkreślają szkodliwość tłuszczu mlecznego oraz zwracają uwagę na rosnącą liczbę osób borykających się z nietolerancją laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Jak jest naprawdę? Czy mleko krowie faktycznie jest niezdrowe i powinniśmy przestać je pić?
W sklepach pojawiają się coraz to nowsze produkty mleczne. Poza mlekiem na półkach widnieje wiele innych produktów mlecznych, takich jak: jogurty, mleko jogurtowe, kefiry, maślanki, mleka zsiadłe. Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny składnik codziennej diety człowieka.
1. Wpływ produktów mlecznych na kości
Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają te składniki, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia. Są one konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ mają kluczowe znaczenie w ich właściwym rozwoju fizycznym i umysłowym. O różnicach pomiędzy gatunkami mleka decyduje przede wszystkim procent zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B, co mleko pełne, ale mniej witamin A, D i E rozpuszczalnych w tłuszczach.
Do najbardziej znanych i spotykanych na polskim rynku mlecznych napojów fermentowanych należą: jogurt, kefir, mleko zsiadłe, maślanka, oraz sery. Żywe szczepy kultur bakterii dodawane są w celu przedłużenia ich trwałości, a także dla poprawy ich wartości odżywczej i zdrowotnej.
Mleczne produkty fermentowane dzięki zawartych w nich żywych kulturach bakterii (Streptoccocus lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis, Str. thermophilus, Lbc. bulgaricus, Lbc. bifidus i innych) mają zdolność do niszczenia niepożądanej mikroflory gnilnej w jelicie grubym człowieka. Ze względu na tę właściwość produkty te polecane są szczególnie w przypadku biegunek. Należy pamiętać, że regularne spożywanie produktów mlecznych fermentowanych wpływa korzystnie na odporność organizmu na infekcje. Regularne spożywanie tych produktów będzie zapobiegać zmianom chorobowym w jelicie grubym, głównie rozwojowi nowotworów.
Jogurty i kefiry charakteryzuje dużo większa przyswajalność głównych składników odżywczych aniżeli w mleku. Regularne picie maślanki wzmacnia układ nerwowy ze względu na zawarte w niej lecytynę i witaminy z grupy B. Często spożywanym przez nas produktem mlecznym są lody. Są one również źródłem wapnia. Ich 100-gramowa porcja zawiera 150–160 mg wapnia. Jednocześnie zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu, nie są więc polecane osobom, które mają kłopot z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Dlatego przez dietetyków częściej zalecane są lody owocowe, niezawierające dodatku tłuszczu i białka, wyprodukowane z przecierów i soków owocowych.
2. Produkty mleczne w diecie
Dla zmniejszenia ryzyka chorób cywilizacyjnych FDA-Food and Drug Administration (2001) zaleca spożycie produktów, które spełniają następujące kryteria: jedna porcja produktu powinna zawierać 350 mg potasu, 140 mg sodu, ok. 3 g tłuszczu (w tym
Produkty mleczne są źródłem wysokowartościowego białka, wapnia, łatwo przyswajalnego tłuszczu, cukru mlekowego – laktozy oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin rozpuszczalnych w wodzie z grupy B, zwłaszcza ryboflawiny. Nie zawierają natomiast praktycznie witaminy C i obejmują jedynie niewielkie ilości żelaza.
Pamiętajmy, że wszelkie dodatki smakowe (czekoladowe czy owocowe) będą podnosiły wartość energetyczną produktu, zaś dodatek otrąb, płatków czy muesli wzbogaci posiłek o cenny błonnik pokarmowy. Dlatego sięgając po produkt mleczny z półki, zastanówmy się, jakie ma on spełnić zadanie.