Estragon - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Estragon to jedna z najpopularniejszych przypraw w Europie. Nazwa estragon pochodzi z języka francuskiego od słowa słowa „esdragon”, który znaczy smok. Estragon może być stosowany zarówno jako przyprawa, jak i zioło, które ma właściwości lecznicze.

Estragon to jedna z najpopularniejszych przypraw w EuropieEstragon to jedna z najpopularniejszych przypraw w Europie
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest estragon?

Estragon należy do roślin z rodziny astrowatych i rośnie zazwyczaj na dzikich terenach południowo-wschodniej Europy. Estragon inaczej nazywany jest także bylicą draganek i bylicą głupich. Zioło ma bardzo charakterystyczny układ korzeni, które przypominają węże lub smoki. W dzisiejszych czasach zioło to wykorzystywane jest głównie jako przyprawa, ale często zdarza się, że zastosowanie znajduje w ziołolecznictwie. Estragon jest dość wysoką i twardą byliną. Może dorastać nawet do 150 cm.

Liście ma wąskie, lekko zwisające z zaostrzonymi końcami. Kwiaty estragonu są zazwyczaj białe albo żółte. Estragon nie wymaga bardzo dokładnej pielęgnacji. Najważniejsze jest to, aby był podlewany i odchwaszczany. Najbardziej cenne w roślinie są jej liście, które można zrywać przez cały okres jej kwitnienia. Liście mogą być wykorzystywane jako przyprawa lub jako środek leczniczy. Liście estragonu można spożywać zarówno świeże, jak i ususzone.

Właściwości lecznicze estragonu

Pomimo że estragon używany jest głównie w kuchni, to znajduje też zastosowanie w lecznictwie. Posiada wiele witamin, ale wykorzystywany jest głównie na problemy z trawieniem. Estragon zwiększa apetyt, zapobiega wzdęciom oraz kolkom, a także wspomaga produkcję soków żołądkowych oraz uzupełnia braki witaminy A.

Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Samo działanie estragonu jest jednak dość słabe, dlatego często dodaje się go do innych mieszanek ziół. Oprócz właściwości, które już zostały wymienione, estragon działa także moczopędnie, a także wykazuje działanie rozkurczające, antybakteryjne, grzybiczobójcze i antyoksydantowe. Oprócz tego estragon znajduje także zastosowanie w kosmetyce – głównie w zwalczaniu dolegliwości reumatycznych.

Kiedyś wierzono, że liście estragonu mogły leczyć ukąszenia owadów i węży, a także ugryzienia wściekłych psów. W starożytnej Grecji zioło używane było także do znieczulania na przykład przy bólu zęba. Jest to zrozumiałe, ponieważ estragon posiada w sobie naturalny środek znieczulający - eugenol.

Zobacz także:

Zastosowanie estragonu w kuchni

Estragon znany jest głównie w kuchni jako przyprawa. Można dodawać go do wielu potraw wywodzących się z Francji, Niemiec, Włoch oraz Hiszpanii. Estragon świetnie nadaje się i komponuje się z drobiem, rybami, dziczyzną, cielęciną, a także wieprzowiną oraz nadaje wyjątkowego charakteru sosom i sałatkom.

Estragon bardzo dobrze komponuje się także z jajkami np. jajka faszerowane. Oprócz tych wszystkich zastosowań estragon wykorzystuje się także do produkcji aromatycznych octów. Liście estragonu wykorzystuje sie także do kiszenia ogórków oraz kapusty.

Ile kalorii ma suszony estragon?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka, liście)
Wartość energetyczna295 kcal1,77 kcal
Białko22,8 g0,14 g
Węglowodany50,2 g0,30 g
Cukier0 g0 g
Błonnik7,40 g0,04 g
Tłuszcz7,24 g0,04 g
Tłuszcze nasycone1,88 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,47 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone3,70 g0,02 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C50,0 mg0,30 mg
Równoważnik folianów274 µg1,64 µg
Witamina B1 - tiamina0,25 mg0,00 mg
Witamina B2 - ryboflawina1,34 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna8,95 mg0,05 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna2,41 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy274 µg1,64 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A4,200 i.u.25,2 i.u.
Witamina A210 µg RAE1,26 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń1,139 mg6,83 mg
Żelazo32,3 mg0,19 mg
Magnez347 mg2,08 mg
Fosfor313 mg1,88 mg
Potas3,020 mg18,12 mg
Sód62,0 mg0,37 mg
Cynk3,90 mg0,02 mg
Miedź0,68 mg0,00 mg
Mangan7,97 mg0,05 mg
Selen4,40 µg0,03 µg
Woda7,74 g0,05 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka