Rakotwórcza roślina. Nawet niewielka ilość może doprowadzić do marskości wątroby
Obcowanie z naturą to przyjemny sposób na spędzenie słonecznego dnia. Warto jednak pamiętać, że wśród pięknych kwiatów ukrywają się niebezpieczne rośliny. Nie tylko spotkanie z barszczem Sosnowskiego może się źle skończyć.
1. Niebezpieczna roślina
Wiosną i latem kwiaty zachęcają, by podejść bliżej. Są i tacy, którzy na łąkach i w lasach poszukują roślin o leczniczych właściwościach. Należy jednak mieć na uwadze, że od niektórych z nich lepiej trzymać się z daleka.
Jedną z silnie toksycznych i niebezpiecznych roślin jest starzec jakubek. Choć w przeszłości wierzono w jego lecznicze właściwości, dziś wiemy, że jest nie tylko trujący, ale także rakotwórczy.
Ta roślina pospolicie występuje w naszym kraju, rośnie na łąkach, w rowach i przydrożnych zaroślach. Starzec jakubek dorasta do nawet 120 cm wysokości, łatwo go poznać po charakterystycznych drobnych żółtych kwiatach.
2. Rakotwórcze i trujące ziele
Starzec jakubek zagraża zdrowiu w każdej postaci - świeżej, zwiędłej czy suszonej. Szczególnie powinniśmy uważać na zwierzęta, gdyż roślina rujnuje wątrobę i powoduje uszkodzenia neurologiczne, a w efekcie śmierć.
Nasi przodkowie uważali, że starzec jakubek to remedium na nadciśnienie, choroby wątroby, kolkę, trudno gojące się rany oraz choroby skóry. Obecnie wiemy, że jest trujący, a nadmiar może doprowadzić do śmierci.
Niebezpieczeństwo rośliny wynika z obecności alkaloidów pirolizydynowych. Te związki mają hepatoksyczne i kancerogenne działanie. Mogą uszkadzać wątrobę oraz prowadzić do rozwoju nowotworu.
Badania na zwierzętach wykazały, że alkaloidy pirolizydynowe prowadzą do powstawania guzów na wątrobie oraz zmian płucnych. Spożycie rośliny nawet w małych dawkach jest więc bardzo groźne.
3. Unikaj jak ognia
Starzec jakubek nadal znajduje się w niektórych produktach, ale zwykle są to śladowe ilości przeznaczone do krótkiej kuracji. Alkaloidy pirolizydynowe przy dłuższym spożywaniu kumulują się w wątrobie.
Nawet niewielkie ilości rośliny mogą doprowadzić do zatrucia. Spożycie wywołuje zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz marskość wątroby. U pupila, który skusi się na roślinę, może dojść do śmierci.
Lepiej więc omijać ziele z daleka i powstrzymać się od spożywania naparów, nalewek i innych specyfików na bazie starca jakubka.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl