Trwa ładowanie...

Rakotwórcze zagrożenie. Kumuluje się w narządach, podtruwa cały organizm

 Karolina Rozmus
18.02.2023 19:11
Arsen kumuluje się w organizmie, uszkadzając m.in. układ nerwowy czy krążenia
Arsen kumuluje się w organizmie, uszkadzając m.in. układ nerwowy czy krążenia (Adobe Stock)

Może być nim skażone powietrze, woda i gleba, a według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest szeroko rozpowszechniony także w pożywieniu. Mowa o arsenie, toksycznym dla układu nerwowego, oddechowego i krążenia, rakotwórczym pierwiastku, który kumuluje się w organizmie i uszkadza wiele narządów.

spis treści

1. Tak zatruwa arsen. WHO apeluje

Arsen to naturalnie występująca w środowisku, choć niezwykle szkodliwa substancja. Jeszcze w XVIII i XIX wieku przypisywano arsenowi właściwości lecznicze, więc stał się składnikiem medykamentów w postaci past, tabletek czy stosowanych podskórnie i dożylnie roztworów. W połowie XX wieku zaobserwowano, że w rzeczywistości pierwiastek ten jest niezwykle szkodliwy.

Znajdujące się m.in. w skażonej wodzie nieorganiczne związki arsenu mogą prowadzić do niebezpiecznego, gwałtownie przebiegającego zatrucia, podczas gdy organiczne formy nie dają tak ewidentnych objawów. Mimo to są również niebezpieczne, a mogą być obecne w wielu produktach spożywczych.

Zobacz film: "Jak gotować ryż, żeby miał jak najmniej arsenu?"

"Bezpośrednimi objawami ostrego zatrucia arszenikiemwymioty, bóle brzucha i biegunka. Następnie pojawia się drętwienie i mrowienie kończyn, skurcze mięśni i w skrajnych przypadkach śmierc” – ostrzega WHO.

Organizacja klasyfikuje arsen jako jeden z dziesięciu chemikaliów o największym znaczeniu dla zdrowia publicznego.

Długotrwała ekspozycja na mniejsze stężenia arsenu i jego związków uszkadza układ nerwowy, wpływa negatywnie na układ oddechowy i układ krążenia, a także zaburza gospodarkę hormonalną. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała arsen za kancerogen. Może przyczyniać się m.in. do raka skóry, płuc, nerek, wątroby i pęcherza moczowego.

Co istotne, arsen nie jest metabolizowany i usuwany z organizmu. To znaczy, że nawet jego niewielkie dawki na przestrzeni lat kumulują się w organizmie, stwarzając potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

2. Arsen w pożywieniu. Tu go znajdziesz

American Cancer Society (ACS) wskazuje, że najwyższe stężenia arsenu są obecne w:

  • rybach i owocach morza,
  • ryżu (brązowym oraz białym) i płatkach ryżowych,
  • grzybach,
  • drobiu.

Organizacja uprzedza, że pewne ilości pierwiastka mogą się znajdować nawet w sokach owocowych. Źródłem arsenu może być także piwo czy wino.

Jednym ze źródeł pokarmowych arsenu może być ryż
Jednym ze źródeł pokarmowych arsenu może być ryż (Pixabay)

Jednak to ryż jest źródłem największego niepokoju badaczy, bo w niektórych rejonach świata stanowi podstawę diety, poza tym często jest składnikiem produktów zbożowych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

Na uwagę zwraca też zanieczyszczenie ryb i owoców morza. Według jednego z badań mogą one prowadzić do kumulacji arsenu w organizmie człowieka. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające rybę raz w tygodniu mogą mieć nawet o 7,4 proc. wyższe stężenie szkodliwego pierwiastka w organizmie niż ci, którzy po ryby sięgali zaledwie raz w miesiącu.

Czy jest sposób na pozbycie się arsenu ze źródeł pokarmowych? Owszem, można je znacząco zminimalizować, np. sięgając po ryby poławiane w miejscach mniej narażonych na skażenie. Szczególnie wysokie skażenie wód arsenem notuje się w Azji.

W przypadku ryżu eksperci zalecają, by wybierać ten z upraw ekologicznych lub pamiętać o tym, by przed gotowaniem zalać ziarna zimną wodą i pozostawić w niej nawet na całą noc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze