"Turecki rosół" wzmacnia odporność. Sycące danie poleca wirusolog
Zupa w okresie jesienno-zimowym to danie wręcz idealne - rozgrzewa, syci i doskonale sprawdza się w czasie sezonowych infekcji. Oprócz klasycznych polskich smaków, warto zainteresować zupą prosto z Turcji.
1. Turecka zupa na przeziębienie
Kremalı tavuk çorbası to tradycyjna turecka zupa kremowa z kurczakiem, która nie tylko zachwyca smakiem, ale również oferuje wiele korzyści zdrowotnych.
"Kremalı tavuk çorbasi to rodzaj poczciwego rosołu, który zajmuje szczególne miejsce wśród tureckich przepisów na zupy. Stanowi on w niej faworyta dla tych, którzy szukają ciepłych i pożywnych smaków. W górskich regionach Anatolii zupa ta uważana jest za potrawę przyrządzaną dla rekonwalescentów, zwłaszcza w miesiącach zimowych" - zachwala danie wirusolog dr Tomasz Dzieciątkowski.
I rzeczywiście to nie tylko pyszna i sycąca potrawa, ale również doskonałe źródło składników odżywczych, które wspierają zdrowie całego organizmu. Podstawowym składnikiem zupy jest kurczak, który jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
2. Jedno danie, wiele zalet
Kremalı tavuk çorbası często przygotowywana jest z dodatkiem czosnku oraz ziół, które mają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Powszechnie wiadomo, że czosnek nie tylko wspiera odporność, ale także wspomaga walkę z infekcjami.
W tej tureckiej zupie znajdziemy też warzywa, które dostarczą nam cennych witamin, jak witamina C, która wzmacnia odporność i przyspiesza regenerację organizmu.
Kremalı tavuk çorbası jest lekka i stosunkowo niskokaloryczna. Składniki zupy są łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy i nie obciążają żołądka, ale jednocześnie są bardzo sycące.
Jak każda zupa, kremalı tavuk çorbası dostarcza dużą ilość płynów, co pomaga w nawodnieniu organizmu, szczególnie w chłodniejszych miesiącach. Regularne spożywanie płynnych posiłków wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek i utrzymanie zdrowej skóry.
Pożywne i armoatyczne danie łagodzi objawy przeziębienia i grypy, rozgrzewa organizm, a także pomaga w nawilżeniu błon śluzowych.
3. Jak przygotować?
Przepis nie jest skomplikowany, więc z przygotowaniem zupy poradzi sobie praktycznie każdy.
"Jedną dużą ćwiartkę z kurczaka wkładam do garnka, dodaję tyle wody, by go przykryła i zagotowuję. Ugotowane do miękkości mięso z kurczaka kroję na bardzo drobne kawałki. W drugim garnku rozgrzewam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąkę i robię aksamitną zasmażkę. Powoli dolewam 1 litr bulionu z kurczaka, ciągle mieszajac, by nie było w nim grudek. Dodaję posiekane, ugotowane mięso z kurczaka, szczyptę soli i szczyptę mielonego białego pieprzu, a następnie gotuję na małym ogniu przez 7-8 minut. Następnie dodaję ok. 200 ml śmietany 12% i ponownie dobrze mieszam. Zupę podgrzewam bez gotowania jeszcze 1-2 minuty i zdejmuję z ognia. Przed podaniem można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub odrobiną suszonej mięty" - podaje swoją metodę Tomasz Dzieciątkowski.
Danie można wzbogacić także o czosnek i cebulę oraz przyprawy wedle uznania lub potrzeb.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl