Trwa ładowanie...

"Turecki rosół" wzmacnia odporność. Sycące danie poleca wirusolog

Avatar placeholder
16.09.2024 11:09
Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień
Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień (Getty Images, archiwum prywatne)

Zupa w okresie jesienno-zimowym to danie wręcz idealne - rozgrzewa, syci i doskonale sprawdza się w czasie sezonowych infekcji. Oprócz klasycznych polskich smaków, warto zainteresować zupą prosto z Turcji.

spis treści

1. Turecka zupa na przeziębienie

Kremalı tavuk çorbası to tradycyjna turecka zupa kremowa z kurczakiem, która nie tylko zachwyca smakiem, ale również oferuje wiele korzyści zdrowotnych.

"Kremalı tavuk çorbasi to rodzaj poczciwego rosołu, który zajmuje szczególne miejsce wśród tureckich przepisów na zupy. Stanowi on w niej faworyta dla tych, którzy szukają ciepłych i pożywnych smaków. W górskich regionach Anatolii zupa ta uważana jest za potrawę przyrządzaną dla rekonwalescentów, zwłaszcza w miesiącach zimowych" - zachwala danie wirusolog dr Tomasz Dzieciątkowski.

I rzeczywiście to nie tylko pyszna i sycąca potrawa, ale również doskonałe źródło składników odżywczych, które wspierają zdrowie całego organizmu. Podstawowym składnikiem zupy jest kurczak, który jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Zobacz film: "Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność"

2. Jedno danie, wiele zalet

Kremalı tavuk çorbası często przygotowywana jest z dodatkiem czosnku oraz ziół, które mają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Powszechnie wiadomo, że czosnek nie tylko wspiera odporność, ale także wspomaga walkę z infekcjami.

W tej tureckiej zupie znajdziemy też warzywa, które dostarczą nam cennych witamin, jak witamina C, która wzmacnia odporność i przyspiesza regenerację organizmu.

Kremalı tavuk çorbası jest lekka i stosunkowo niskokaloryczna. Składniki zupy są łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy i nie obciążają żołądka, ale jednocześnie są bardzo sycące.

Jak każda zupa, kremalı tavuk çorbası dostarcza dużą ilość płynów, co pomaga w nawodnieniu organizmu, szczególnie w chłodniejszych miesiącach. Regularne spożywanie płynnych posiłków wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek i utrzymanie zdrowej skóry.

Pożywne i armoatyczne danie łagodzi objawy przeziębienia i grypy, rozgrzewa organizm, a także pomaga w nawilżeniu błon śluzowych.

3. Jak przygotować?

Przepis nie jest skomplikowany, więc z przygotowaniem zupy poradzi sobie praktycznie każdy.

"Jedną dużą ćwiartkę z kurczaka wkładam do garnka, dodaję tyle wody, by go przykryła i zagotowuję. Ugotowane do miękkości mięso z kurczaka kroję na bardzo drobne kawałki. W drugim garnku rozgrzewam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąkę i robię aksamitną zasmażkę. Powoli dolewam 1 litr bulionu z kurczaka, ciągle mieszajac, by nie było w nim grudek. Dodaję posiekane, ugotowane mięso z kurczaka, szczyptę soli i szczyptę mielonego białego pieprzu, a następnie gotuję na małym ogniu przez 7-8 minut. Następnie dodaję ok. 200 ml śmietany 12% i ponownie dobrze mieszam. Zupę podgrzewam bez gotowania jeszcze 1-2 minuty i zdejmuję z ognia. Przed podaniem można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub odrobiną suszonej mięty" - podaje swoją metodę Tomasz Dzieciątkowski.

Danie można wzbogacić także o czosnek i cebulę oraz przyprawy wedle uznania lub potrzeb.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze