Trwa ładowanie...

Ryba po grecku – składniki, przepis i wartości odżywcze

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 11.10.2021 16:34
Ryba po grecku to danie znane z wigilijnego stołu.
Ryba po grecku to danie znane z wigilijnego stołu. (adobestock)

Ryba po grecku to jedno z dań, które pojawia się na wigilijnym stole. To także smaczna i popularna potrawa, którą serwuje się na co dzień. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i pożywna. Czy jest zdrowa? Jak zrobić rybę po grecku i jak ją jeść?

spis treści

1. Co to jest ryba po grecku?

Ryba po grecku, czyli smażone kawałki ryby w duszonych warzywach, to popularna w Polsce potrawa, która z Grecją tak naprawdę nie ma nic wspólnego. Jest smaczna, a jej przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To dokonała potrawa wigilijna, ale i pomysł na obiad.

To egzotyczne z nazwy danie składa się z usmażonych filetów rybnych oraz sosu warzywnego na bazie pospolitych i szeroko dostępnych warzyw, takich jak marchew, pietruszka, seler, cebula, który dopełnia koncentrat pomidorowy oraz niewyszukane przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje podana na drugi dzień po przygotowaniu. Aby efekt był zachwycający, bardzo ważna jest jakość i odpowiedni dobór składników.

Jaka ryba do ryby po grecku? Danie można przyrządzić z dowolnej ryby, choć najlepiej sprawdza się miruna, dorsz i sandacz, a także mintaj i morszczuk (zarówno świeże, jak i mrożone).

2. Ryba po grecku - przepis babci

Jak zrobić rybę po grecku? Potrawa doczekała się wielu receptur i wariacji na ich temat. Podstawowy i uniwersalny, a co za tym idzie również łatwy przepis przewiduje użycie takich składników jak:

  • 1 kg filetów rybnych,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 małe korzenie pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 4 cebule,
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia.

Ryby, jeśli są zamrożone, trzeba rozmrozić, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Następnie trzeba ją obtoczyć w mące i usmażyć na złoto, na rozgrzanym oleju. Można także eksperymentować i w poszukiwaniu swojego smaku przyprawiać filety aromatyczną mieszanką ulubionych ziół.

Kolejnym krokiem jest farsz do ryby po grecku. Jak go zrobić? Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, poddusić na oleju, połączyć z cebulą, dodać przyprawy.

Całość dusić do miękkości warzyw, po czym dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i cukrem. W razie potrzeby można podlać bulionem lub wodą, można też wymieszać koncentrat z wodą lub bulionem.

Gorące warzywa i rybę przekładać warstwami w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ryba po grecku najsmaczniejsza, gdy składniki się połączą i wymieszają.

3. Czy ryba po grecku jest zdrowa?

Ryba po grecku jest smaczna i pożywna. Ale czy jest zdrowa? Danie jest wartościowe i stosunkowo lekkie, a także niezbyt kaloryczne. Jego walory obniża jedynie mąka na rybie, która nasiąka olejem podczas smażenia.

By uniknąć pustych kalorii, a także wzdęć i niestrawności, panierkę można pominąć lub rybę upiec. Jak to zrobić? Na patelni trzeba rozsmarować łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje, należy położyć na nią filety i bardzo krótko smażyć, po mniej więcej minucie z każdej strony.

Następnie przełożone do naczynia żaroodpornego ryby wystarczy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 15 minut. Ryba po grecku, z uwagi na zawarte w potrawie składniki, jest źródłem białka, tłuszczu i niewielu węglowodanów, a także witamin i minerałów.

Warto pamiętać, że ryby są zasobne w wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które są ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.

Jeśli chodzi o witaminy zawarte w rybach, wiele zależy od zawartości tłuszczu w mięsie. I tak o ile chude ryby są bogatsze w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, ryby tłuste zawierają więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, takich jak witamina A, D i E.

Ryby morskie dostarczają także jod, który zapobiega chorobom tarczycy. Z kolei warzywa: pietruszka, marchew, seler, cebula, por dostarczają witaminy A i K, ale również witaminy C, która jest niezbędna do utrzymania odporności organizmu oraz kwasu foliowego oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12, PP).

Są zasobne także w potas i fosfor, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jak i sód, cynk, miedź, wapń oraz magnez, który wpływa na jakość pracy układu nerwowo-mięśniowego, a także bierze udział w budowie kości i zębów.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze