Są na czarnej liście gastrologów. Unikaj jak ognia
Lista szkodliwych dla zdrowia produktów spożywczych nie jest tak krótka, jak mogłoby się wydawać, a niektóre pozycje mogą zaskoczyć. Eksperci radzą uważać nawet na te pozornie bezpieczne, po które często sięgają fani zdrowego stylu życia.
1. Tego nie tknie gastrolog
Dieta to jeden kluczowych elementów zdrowego stylu życia, choć często niedocenianym. Tymczasem właściwe odżywianie wspomaga istotnie profilaktykę wielu chorób, w tym nowotworowych.
Gastrolodzy i dietetycy przestrzegają, że dieta uboga w błonnik a oparta głównie na przetworzonym jedzeniu, czerwonym mięsie i regulanym piciu alkoholu to wstęp do poważnych problemów zdrowotnych np. raka jelita grubego, który atakuje coraz częściej młodych ludzi, nawet po 30-stce.
Specjaliści przestrzegają też przed mniej oczywistymi wyborami, a wręcz takimi, które mogą się wydawać właściwe. Dobrym przykładem są batony proteinowe, które znalazły się m.in. na czarnej liście dr Harmony Allison, gastroenterolog z Centrum Medycznego Tufts.
Choć po takie produkty często sięgają zwolennicy aktywnego trybu życia, ekspertka wyjaśnia że to zwykle produkty wysokoprzetworzone i zawierają wiele dodatków, których wpływ na zdrowie nie został potwierdzony.
Dlatego sama nigdy ich nie je i odradza innym. Wskazuje, że zdrowszą alternatywą są naturalne źródła białka - orzechy, pestki dyni, czy nawet masło orzechowe.
2. Unikaj czerwonego mięsa i białej mąki
Gastrolodzy ostrzegają też przed nadmiarem czerwonego mięsa, które może sprzyjać rozwojowi raka. Dr Reezwana Chowdhury z Johns Hopkins University, przyznaje, że pozbyła się ze swojej diety steków.
Tłumaczy, że czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone, zwiększa ryzyko polipów okrężnicy i raka jeita grubego. Dlatego najlepiej ograniczyć spożycie takich produktów do jednego posiłku tygodniowo.
Na czarną listę trafiły też gazowane napoje. Zamiast gasić pragnienie, możemy sobie zafundować wzdęcia i zgagę, a także zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2 czy chorób serca.
Czołówkę najgorszych produktów zamyka białe pieczywo, które - jak wskazują eksperci - jest często silnie przetworzone. Dodaje się do niego mnóstwo polepszaczy, które poprawiają jego smak i zapach. Dlatego lepiej po nie sięgać jak najrzadziej, bo dla jelit to jeden z najgorszych wyborów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl