Sałatki do dań z grilla - najlepsze przepisy
Sałatki do dań z grilla to błyskawiczna propozycja na zdrowy dodatek do różnego rodzaju mięsa. Poniższe przepisy świetnie komponują się zarówno z drobiem czy wieprzowiną, ale również z owocami morza. Sałatki najlepiej łączyć z sosem bezpośrednio przed podaniem i podawać w towarzystwie świeżego pieczywa. Jak zrobić smaczne sałatki do dań z grilla?
1. Sałatka z pomidorów do dań z grilla
Sałatka z pomidorów to znakomity dodatek do dań z grilla, ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Czerwona cebula jest bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, a oliwa dostarcza zdrowych tłuszczów, które są korzystne dla serca.
Składniki:
- 2 pomidory malinowe,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała czerwona cebula,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy i kroimy w równe plasterki, układamy je na dużym talerzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Pomidory polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, a następnie cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki.
2. Sałatka z rukolą do dań z grilla
Sałatka z rukolą to przede wszystkim bogactwo witamin A, K i C oraz składników odżywczych, które wspierają układ kostny i immunologiczny. Ser feta, dodany do sałatki, to znakomite źródło białka i wapnia, ale również tłuszczu, dlatego lepiej stosować go z umiarem. Ocet balsamiczny może pomóc w regulacji ciśnienia krwi oraz pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Składniki:
- 300 g rukoli,
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- ogórek gruntowy,
- 50 g sera feta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- zioła prowansalskie,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Do większej miski wsypujemy umytą i osuszoną rukolę. Suszone pomidory i oliwki drobno siekamy, ogórka kroimy w plasterki, a pomidorki koktajlowe dzielimy na pół.
Ser odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, całość polewamy sosem (oliwa z oliwek wymieszana z musztardą, octem, ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu).
3. Sałatka z młodych ziemniaków do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla jest bardzo odżywcza. Młode ziemniaki zawierają dużo skrobi, witaminy C i potasu. Rzodkiewki są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy.
Majonez jest bardzo kalorycznym dodatkiem, dlatego należy dodawać go z umiarem. Osoby dbające o linię, mogą połączyć niewielką ilość majonezu z jogurtem naturalnym - w ten sposób można obniżyć kaloryczność sosu, nie tracąc walorów smakowych.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duży pęczek rzodkiewki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- majonez,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy, czekamy aż ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cząstki, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z odrobiną majonezu, musztardą, solą i pieprzem.
4. Sałatka z kapusty do dań z grilla
Ta sałatka ma wiele korzyści zdrowotnych. Młoda kapusta jest bogata w witaminę C, witaminę K oraz błonnik, co pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i układu trawiennego. Marchewka jest znakomitym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A ważną dla zdrowia oczu i układu odpornościowego.
Jogurt grecki jest bogaty w białko i probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową. Miód pomaga łagodzić stany zapalne, a natka pietruszki dostarcza witamin A, C i K.
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 1 średnia marchewka,
- mała cebula,
- pół łyżeczki soli,
- 1,5 łyżki majonezu,
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego,
- pół łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- posiekana natka pietruszki,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Kapustę przekrawamy na pół, odrywamy wierzchni listek i pozbywamy się głąba z wnętrza. Kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce, wsypujemy do dużej miski. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski.
Cebulę drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw. Całość mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Wierzch posypujemy natką pietruszki.
5. Sałatka z burakiem do dań z grilla
Sałatka z dodatkiem z buraka ma liczne właściwości zdrowotne. Buraki są bogate w błonnik, witaminę C, żelazo i potas, co może pomóc w regulacji ciśnienia krwi i poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie dostarczają zdrowych tłuszczów omega-3, białka i minerałów ważnych dla mózgu i serca.
Składniki:
- 4 buraki,
- 4 garści rukoli,
- 250 g sera feta,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki łuskanego słonecznika,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy miodowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób wykonania:
Buraki pieczemy lub gotujemy do miękkości w łupinkach. Czekamy aż ostygną, obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki i podprażamy na suchej patelni, razem z pestkami słonecznika.
Ser kroimy w kostkę, na dużym talerzu układamy rukolę, następnie buraki i ser. Wierzch pokrywamy orzechami i pestkami słonecznika, polewamy sosem (oliwa z oliwek wymieszana z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i pieprzem).
6. Sałatka z kapusty pekińskiej do dań z grilla
Kapusta pekińska jest niskokaloryczna i bogata w błonnik i witaminy C i K, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry i układu odpornościowego. Czerwona papryka dostarcza dużo witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
Ogórek, dzięki dużej zawartości wody, nawadnia organizm i pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu trawiennego. Kukurydza konserwowa dostarcza węglowodany, błonnik oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Składniki:
- kapusta pekińska,
- czerwona papryka,
- ogórek,
- kukurydza konserwowa,
- ser feta,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską i koperek drobno siekamy, paprykę, ser i ogórka kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do większej miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę, całość polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku.