Ocet balsamiczny – produkcja, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, jak kupować

Ocet balsamiczny ma wiele prozdrowotnych właściwości. Z jego wartości zdawano sobie już sprawę w średniowieczu. Ocet balsamiczny miał największą popularność w XIV wieku. Był jednak bardzo drogi i uważano, że ocet balsamiczny to produkt ekskluzywny.

Do produkcji jednego litra octu balsamicznego potrzeba nawet aż 145 kg winogronDo produkcji jednego litra octu balsamicznego potrzeba nawet aż 145 kg winogron
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Produkcja octu balsamicznego

Do produkcji jednego litra octu balsamicznego potrzeba nawet aż 145 kg winogron. W skład octu balsamicznego wchodzą różne rodzaje winogron. Produkcja octu balsamicznego jest bardzo długa.

Najlepsze gatunki octu balsamicznego, które mają najwięcej właściwości prozdrowotnych, to te o największej zawartości winogron.

Niestety ocet balsamiczny, który jest powszechnie dostępny w sklepach, jest produkowany najczęściej z zagęszczonych półproduktów. Ocet balsamiczny dobrej jakości można poznać po czarnym kolorze. Dobry ocet balsamiczny jest również bardzo gęsty i ma słodko-kwaśny smak.

Jak powstaje ocet balsamiczny?

Wartości odżywcze octu balsamicznego

Ocet balsamiczny ma 88 kalorii w 100 g. W jego skład wchodzą węglowodany, w tym głównie cukry proste. Ocet balsamiczny zawiera dużo potasu, a także wapń, magnez, fosfor oraz sód.

Ocet balsamiczny jest ceniony za smak i wartości odżywcze
Ocet balsamiczny jest ceniony za smak i wartości odżywcze © Shutterstock

Właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest bardzo zdrowy i warto o nim pamiętać w codziennej diecie. Ocet balsamiczny pomoże osobom z zaburzeniami pracy jelit oraz biegunkami. Ma on również dobroczynny wpływ na układ krążenia.

Spożywanie octu balsamicznego wpływa na redukcję ryzyka miażdżycy oraz złego cholesterolu, pomaga unormować ciśnienie krwi oraz pracę serca.

Ponadto ocet balsamiczny sprawia, że nasza skóra, włosy i paznokcie wyglądają dużo lepiej. Wystarczy, że zamiast stosowania suplementów, zaczniemy dodawać ocet balsamiczny do potraw.

Dzięki spożywaniu octu balsamicznego zmniejszamy również ryzyko pojawienia się infekcji, ponieważ ocet balsamiczny ogranicza rozwój drożdży i pleśniawek.

Ocet balsamiczny powinien również pojawić się w diecie osób odchudzających się. Ocet balsamiczny to naturalny sposób, aby zadbać o siebie i swoją figurę, i może z powodzeniem zastąpić suplementy diety wspomagające odchudzanie.

Ocet balsamiczny spożywany regularnie pomaga przyśpieszyć spalanie tłuszczu i reguluje wchłanianie toksyn. Ocet balsamiczny sprawia również, że trawimy szybciej, a nasza przemiana materii przyspiesza.

Zastosowanie octu balsamicznego

W średniowieczu ocet balsamiczny miał głównie zastosowanie lecznicze. Ocet balsamiczny stosowano w leczeniu problemów żołądkowych, a nawet leczono nim ludzi w czasie epidemii dżumy.

Obecnie ocet balsamiczny jest ceniony ze względu na smak. Z tego powodu ocet balsamiczny jest częstym składnikiem sosu do sałatek, makaronów oraz dodatkiem do warzyw czy marynaty do mięsa. Ocet balsamiczny w kuchni znalazł zastosowanie również jako składnik deserów, ponieważ przełamuje słodycz innych składników.

Z octem balsamicznym trzeba jednak postępować ostrożnie. Ze względu na bardzo wyrazisty smak, bardzo łatwo z nim przesadzić. Wówczas ocet balsamiczny dominuje nad całym daniem.

ZOBACZ TAKŻE:

Ocet balsamiczny jest doskonałym składnikiem sosu do sałatek. Cudownie podkreśli smak warzyw. Wystarczy dodać do jednej łyżki octu balsamicznego, trzy łyżki oliwy extra vergine, łyżeczkę miodu i odrobinę soli morskiej, aby po wymieszaniu otrzymać wyśmienity sos sałatkowy.

Dobry jakościowo ocet balsamiczny?

Podstawą w czasie zakupów jest czytanie etykiet. Jeśli zależy nam na tym, aby znaleźć dobry jakościowo ocet balsamiczny, musimy poświęcić chwilę i przeczytać jego skład. Od razu możemy skreślić ocet balsamiczny, który jest barwiony karmelem lub dosładzany np. cukrem.

Ocet balsamiczny dobrej jakości nie ma w sobie konserwantów żywności. Najlepszym rozwiązaniem jest poszukać go w sprawdzonych sklepach z żywnością ekologiczną i naturalną. Ocet balsamiczny, który znajdziemy w dużych marketach, jest zazwyczaj słabej jakości.

Kaloryczność octu balsamicznego

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 16 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna88,0 kcal14,08 kcal
Białko0,49 g0,08 g
Węglowodany17,03 g2,73 g
Cukier14,95 g2,39 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0 g0 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0 mg0 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0 mg0 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń27,0 mg4,32 mg
Żelazo0,72 mg0,12 mg
Magnez12,00 mg1,92 mg
Fosfor19,00 mg3,04 mg
Potas112 mg17,92 mg
Sód23,0 mg3,68 mg
Cynk0,08 mg0,01 mg
Miedź0,03 mg0,00 mg
Mangan0,13 mg0,02 mg
Selen0 µg0 µg
Woda76,5 g12,23 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka