Zbija cholesterol, reguluje cukier. Pij, a serce będzie bić jak dzwon
Zachwycamy się superfoods, takim jak nasiona chia, jarmuż czy siemię lniane, a zapominamy o soku z ciemnych winogron, który daje wiele zdrowotnych korzyści. Można go pić z wodą, dodawać do herbaty lub koktajli owocowych. Jest smaczny i bardzo zdrowy - doskonale wpływa na kondycję serca i mózgu, a to nie wszystko.
1. Jak wspierać odporność po lecie?
Jesień i zima to czas, kiedy mocno spada nam odporność. Jesteśmy bardziej podatni na wszelkie wirusy, bakterie i nie tylko częściej chorujemy, ale również dłużej zajmuje nam powrót do formy i pełni sił witalnych. W trosce o wspieranie układu immunologicznego warto zadbać o włączenie do diety odpowiednich składników odżywczych.
Jednym z cennych dodatków jest sok z ciemnych winogron, który nie tylko chroni przed infekcjami, ale ma również wiele innych, cennych właściwości dla zdrowia. Dlaczego warto codziennie pić sok z ciemnych winogron?
2. Czym jest ampeloterapia?
Już ponad 5 tys. lat temu uprawiano winogrona, wierząc w ich prozdrowotne właściwości. Te niewielkie owoce należą (po zbożach) do najstarszych roślin, jakie są uprawiane przez człowieka. Co ciekawe, w medycynie niekonwencjonalnej pojawił się nawet termin określający leczenie różnych dolegliwości za pomocą soku, owoców i wina przygotowanego na bazie winogron. Ampeloterapia to właśnie specjalna dieta o leczniczym działaniu, opierająca się o winogrona.
Sok z ciemnych winogron działa dobroczynnie na nasze zdrowie dzięki zawartości cennych składników. Wartości odżywcze, a także wynikające z nich właściwości soku winogronowego, fascynują od lat. Nie jest to zwyczajny sok, lecz napój doceniany za słodki, owocowy smak, szereg witamin i składników mineralnych, wspierających zdrowie na wielu płaszczyznach.
3. Wartości odżywcze soku winogronowego i ich właściwości
Witaminy i minerały
Sok z winogron jest bogaty w cenne witaminy - w szczególności C, A, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Witamina C wzmacnia odporność i wspiera produkcję kolagenu, A - jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, E - nazywana witaminą młodości, działa jak antyoksydant, poprawia kondycję skóry i spowalnia proces starzenia, natomiast witamina K - pełni istotną funkcję w krzepnięciu krwi. Witaminy z grupy B również mają tutaj olbrzymie znaczenie - pozytywnie wpływają na metabolizm i funkcje neurologiczne, są niezbędne dla zdrowia mózgu. To także bogatctwo cennych antyoksydantów - polifenoli, który wykazują działanie antyrakowe. Naukowcy z University of Kentucky wykazali, że wyciąg z winogron może nawet niszczyć komórki nowotworowe.
Składniki mineralne
Sok z winogron to także solidna dawka składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, chlor i jod. Magnez wspiera układ nerwowy, mięśniowy i krążenia, potas odpowiada za właściwe ciśnienie krwi, wapń i fosfor są potrzebne dla zdrowych kości i zębów, a żelazo jest potrzebne do produkcji czerwonych krwinek. Jod zaś jest ważnym składnikiem dla układu hormonalnego.
Przeciwutleniacze
Główną z zalet leczniczego nektaru jest zawartość przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol, kwercetyna, katechiny i proantocyjanidyny. Te substancje mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe - chronią organizm przed niekorzystnym stresem oksydacyjnym. Są wsparciem w walce z wolnymi rodnikami, neutralizują ich działanie. Dzięki temu przyczyniają się również do zmniejszenia ryzyka zachorowania na różne nowotwory oraz choroby o podłożu sercowo-naczyniowym.
Systematycznym piciem soku z winogron zatroszczysz się również o układ krążenia, obniżysz wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, poprawisz funkcjonowanie układu nerwowego, a także zmniejszysz ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych, takich jak alzheimer czy parkinson.
Błonnik i inne składniki bioaktywne
Sok z winogron jest również źródłem błonnika pokarmowego. I choć ten składnik w soku nie znajduje się w tak dużej ilości, jak w owocach, to nektar nadal dostarcza pektyn i innych związków bioaktywnych, ważnych dla układu pokarmowego. Pektyna jest naturalnym błonnikiem pokarmowym, wspierającym florę bakteryjną jelit. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga w usuwaniu metali ciężkich i łagodzi zaparcia.
4. Sok sokowi nierówny
Wszystkie opisane właściwości soku z ciemnych winogron wynikają z ich wartości odżywczych. Z tego względu warto brać pod uwagę jakość soku. Jeśli kupujemy gotowy produkt, to zaleca się, by zapoznać się z zamieszczoną na opakowaniu etykietą, dotyczącą składu. W niektórych produktach owoce winogron mogą bowiem stanowić niewielki odsetek, podstawą zaś będą konserwanty, rozmaite chemiczne barwniki i cukier.
Zdecydowanie lepszą opcją jest samodzielne przygotowanie soku. Domowy sok z winogron to pewność składników, które się w nim znajdują, jakości samych owoców i ilości cukru.
5. Przeciwwskazania
Liczne zalety wynikające z picia soku z ciemnych winogron nie pozostawiają wątpliwości, że warto włączyć go do swojej codziennej diety. Powinniśmy jednak wziąć pod uwagę, że nie dla wszystkich będzie on odpowiedni. Odradzany jest osobom, które chorują na cukrzycę i insulinooporność. Są także inne choroby dyskwalifikujące czerpanie korzyści tego dobroczynnego soku - mowa tu o osobach z zespołem jelita drażliwego (IBS) i zespołem przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Spożywanie soku z ciemnych winogron nie jest rekomendowane również w przypadku kobiet w ciąży.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl