Trwa ładowanie...

Zioła na cholesterol - jakie, kiedy i po co stosować?

Zioła na cholesterol mogą stanowić wsparcie leczenia u osób, których wyniki wykazują przekroczenie normy tej niezbędnej dla zdrowia, ale i groźnej substancji. W połączeniu ze zmianą nawyków żywieniowych oraz zapewnieniem odpowiedniej dawki aktywności fizycznej fitoterapia może prowadzić do satysfakcjonującego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Po co zioła na cholesterol?

Zioła na cholesterol to element fitoterapii i jeden z niefarmakologicznych sposobów na obniżenia jego poziomu we krwi. To ważne, ponieważ nadmiar substancji w organizmie prowadzi do rozwoju groźnych dla zdrowia i życia chorób.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do lipidów z grupy steroidów. Jest obecny we wszystkich komórkach i tkankach oraz w osoczu krwi. Dostarczany jest wraz z pokarmem, głównie z tłuszczami zwierzęcymi i produktami pochodzenia zwierzęcego. Może być także wytwarzany w wątrobie.

Cholesterol w organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji. Jest niezbędny do produkcji hormonów, kwasów żółciowych czy witaminy D.

Bywa także groźny. Mowa o cholesterolu LDL (inaczej „zły” cholesterol. Dla odmiany cholesterol HDL nazywany jest „dobrym” cholesterolem).

Wysoki „zły” cholesterol może się przyczynić do powstawania blaszek miażdżycowych w ściankach naczyń krwionośnych, co może prowadzić do miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Konsekwencją podwyższonego cholesterolu może być również choroba wieńcowa oraz ostre zapalenie trzustki. Zdecydowanie trzeba go mieć pod kontrolą.

2. Jakie zioła na cholesterol?

W regulacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi będą pomocne zioła, który zawierają substancje normalizujące metabolizm lipidów w organizmie.

Skuteczne rośliny i zioła na cholesterol to:

Zioła na cholesterol warto stosować zwłaszcza wtedy, gdy wyniki lipidogramu są niepokojące, ponieważ wskazują na podwyższony poziom „złego” cholesterolu.

3. Jak działają rośliny i zioła na cholesterol?

Skuteczne zioła na cholesterol mogą obniżyć stężenie „złego” cholesterolu nawet o 30 procent. Ich podstawowe działanie polega na ich korzystnym wpływie na układ krążenia, ale także wsparciu działania układu trawiennego oraz regulacji pracy wątroby. Ich stosowanie może zniwelować inne dolegliwości.

Na przykład miłorząb japoński swoje właściwości zawdzięcza flawonoidom oraz terpenoidom. Roślina nie tylko reguluje poziom cholesterolu, ale i usprawnia krążenie krwi, ponieważ zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, zwiększa ich przepustowość i zmniejsza krzepliwość krwi.

Z kolei kozieradka, która zawiera wiele związków czynnych biologicznie, takich jak flawonoidy, izoflawony i saponiny, nie tylko obniża frakcję LDL cholesterolu, ale i poziom cukru we krwi. Wykazuje też działanie żółciopędne, żółciotwórcze i przeciwzapalne.

Kolejną popularną rośliną polecaną przez specjalistów do stosowania w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi jest ostropest plamisty. Co ważne, roślina podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL i hamuje rozwój blaszek miażdżycowych, obniża także poziom glukozy we krwi i reguluje zaburzenia gospodarki lipidowej.

Ponieważ ostropest plamisty zawiera sylimarynę, która działa detoksykacyjnie, przeciwzapalnie, żółciopędnie oraz żółciotwórczo, wspomaga leczenie chorób wątroby.

Ciekawą substancją jest monakolina K, nazywana również „naturalną statyną”. To składnik czerwonego fermentowanego ryżu drożdżowego, który powstaje w procesie fermentacji grzyba Monascus purpureus.

Monakolina obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Według specjalistów stanowi ona pomost pomiędzy zmianą diety i wprowadzeniem wysiłku fizycznego (leczenie behawioralne) a wprowadzeniem farmakoterapii.

4. Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Aby obniżyć poziomu „złego” cholesterolu, często zioła to za mało. Konieczna jest zmiana sposobu odżywiania. Kluczowa jest zbilansowana dieta bogata w ryby, błonnik, rośliny strączkowe, świeże owoce i warzywa. Nie mniej istotne jest zwiększenie aktywności fizycznej.

Pomóc może także mikstura na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów. Jak ją przygotować? To proste. Wystarczy obrać i zblendować imbir, cytryny i czosnek bez skóry, które podgrzewa się w garnku wraz z niedużą ilością wody (płyn nie może się zagotować). Płyn trzeba ostudzić, przechowywać w lodówce i pić codziennie.

Warto także próbować wyeliminować czynniki ryzyka podwyższonego poziomu cholesterolu. Należy do nich:

  • szeroki obwód talii, tzw. otyłość brzuszna,
  • otyłość, gdzie BMI wynosi ponad 30,
  • palenie tytoniu,
  • genetyczne obciążenie nadciśnieniem tętniczym,
  • cukrzyca,
  • nieodpowiednia dieta
  • brak aktywności fizycznej.

Czasem gdy żaden naturalny sposób babci na obniżenie cholesterolu nie pomoże, niezbędna jest farmakoterapia.

Badanie cholesterolu i normy

Warto regularnie, najlepiej co rok, oznaczać profil lipidowy. To pomoże kontrolować sytuację, zmniejszyć ryzyko pojawienia się powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego.

W ramach profilu lipidowego oznacza się:

Jakie są normy cholesterolu?

Cholesterol całkowity u zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Stężenie dobrego cholesterolu (HDL) powinni być większe od 40 mg/dl (u kobiet powyżej 46 mg/dl), natomiast frakcji LDL nie może przekraczać 115 mg/dl. Poziom trójglicerydów nie może być większy niż 150 mg/dl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zioła na cholesterol warto zastosować w przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu i trójglicerydów.
Zioła na cholesterol warto zastosować w przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu i trójglicerydów. (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.