Sok z buraków – wartości odżywcze, właściwości, przepis
Zawiera szereg witamin, składników odżywczych, pomaga w leczeniu wielu chorób (m.in. nadciśnienia). Przeczytaj, dlaczego warto spożywać sok z buraków i jak samodzielnie go przyrządzić.
1. Wartości odżywcze soku z buraków
Buraki to warzywa dostarczające cennych składników odżywczych. Sok przyrządzony z buraków zawiera ważny m.in. dla kobiet w ciąży kwas foliowy (200 gramów buraka to połowa dziennego zapotrzebowania), błonnik, witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz składniki mineralne: potas, żelazo, mangan.
Dzięki tym wszystkim związkom nieoceniony jest wpływ soku z buraków na zdrowie organizmu. Kwas foliowy nie tylko reguluje rozwój komórek, współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, zapobiega anemii, ale wpływa też na powstawanie np. serotoniny, czyli hormonu odpowiadającego za nastrój. Błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne.
2. Zdrowotne właściwości soku z buraków
Ważna jest też kolejna właściwość soku z buraków – a mianowicie obniża on ciśnienie krwi. Pić więc powinny go osoby z problemami z układem krążenia. Dzięki witaminom z grupy B buraki pomagają przy nerwicach, stresie, depresji. Jak widać, ich wpływ na organizm jest różnorodny, więc spożycie tego warzywa powinno być nawykiem niemal wszystkich.
Sok z buraków to źródło przeciwutleniaczy. Ich antyrakowe działanie zostało udowodnione. Wszystko dzięki betaninie, czyli barwnikowi znajdującemu się w burakach. Czerwień buraczana opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi i prostaty.
Sok z buraków w szczególności powinny pić też kobiety w ciąży. W ten prosty sposób dostarczają do organizmu kwasu foliowego, którego niedobór może przyczynić się do wad rozwojowych u płodu. Właściwości soku z buraków są też cenne dla nich ze względu na błonnik, który pomaga walczyć z zaparciami oraz witaminy i minerały zapobiegające anemii i nadciśnieniu.
Zobacz także:
3. Przepis na sok
Chcesz pić sok z buraków, ale nie wiesz, jak go zrobić? To proste. Będziesz potrzebował tylko sokowirówki. Buraki ugotuj, obierz, pokrój i odwiruj w sokowirówce. Gotowe. Dla smaku możesz dodać przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, koperek. W ten prosty sposób możesz dostarczyć swojemu organizmowi bogactwa składników odżywczych. Pamiętaj tylko, że tak przygotowany sok z buraków najlepiej spożyć od razu. W lodówce możesz go przechowywać nie dłużej niż dwa dni.
To nie jedyny przepis na sok z buraków. Możesz też przyrządzić koktajl maślanowo-buraczany. Najpierw zmiksuj maślankę, sól, pieprz i cukier. Następnie stopniowo dodawaj sok z buraka i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.
Łatwy w przygotowaniu jest też sok z pieczonych buraków. Warzywa należy wyczyścić, spód ściąć, a środek wydrążyć. Do tak przygotowanego buraka należy wsypać cukier (2–3 łyżki). Następnym krokiem jest upieczenie warzywa w piekarniku (należy piec 20 minut). Później upieczonego buraka zostawiamy na 3–4 godziny, aby nagromadził się w nim sok. Po upłynięciu tego czasu można pić sok z buraków.