Sos worcestershire - charakterystyka, skład, korzyści, do czego pasuje, gdzie kupić, domowy sos worcestershire
Sos worcestershire posiada charakterystyczną korzenno-karmelową nutę, a także dymny aromat. Jego oryginalna, stara receptura została stworzona przez Johna Wheeleya Lea i Williama Henry’ego Perrinsa. Nazwa sosu nawiązuje do angielskiego miasta Worcester, gdzie rozpoczęto produkcję tej słynnej na całym świecie płynnej przyprawy. Z jakich składników przyrządza się sos?
1. Charakterystyka i skład sosu worcestershire
Sos worcestershire charakteryzuje się korzenno-karmelowym smakiem, a także intensywnym, dymnym aromatem. Ta wyjątkowa przyprawa o płynnej konsystencji produkowana jest przez markę Lea & Perrins w angielskim Worcesterze. Twórcami oryginalnej receptury sosu byli John Wheeley Lea i William Henry Perrins.
Popularny na całym świecie worcestershire wytwarzany jest z:
- anchois,
- melasy,
- ekstraktu z tamaryndowca,
- ekstraktu z papryczki chili,
- octu słodowego,
- octu spirytusowego,
- goździków,
- cebuli,
- czosnku i innych aromatycznych przypraw.
Zanim sos ostatecznie trafi na półki sklepowe, dojrzewa przed butelkowaniem przez okres osiemnastu miesięcy. Produkt nie zawiera takich substancji jak tłuszcze, konserwanty czy gluten. Posiada również mniejszą zawartość sodu w porównaniu do innych sosów np. rybnego lub sojowego.
2. Jakie korzyści daje spożywanie sosu worcestershire?
Sos Worcestershire działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, ponieważ zawiera składniki bogate w witaminę B6. Wśród nich warto wymienić czosnek, goździki, melasę czy ekstrakt z papryczki chili. Witamina B6, często określana mianem jako pirydoksyny, bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów). Przeciwdziała chorobie wywoływanej zbyt dużym poziomem homocysteiny w organizmie – miażdżycy.
Dodatkowo, niektóre składniki zawarte w sosie obfitują w witaminę E, czyli substancję chroniącą komórki ludzkie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie przeciwdziała również przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz wypadaniu włosów. W składnikach takich jak czosnek, cebula, goździki i ekstrakt z papryczki chili występuje również witamina C, wykazująca działanie antyoksydacyjne. Substancja ta wspomaga produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się ran oraz złamań, ciśnienie krwi oraz reguluje poziom glukozy w organizmie.
3. Do czego pasuje sos worcestershire?
Sos worcestershire stanowi doskonałe dopełnienie potraw pieczonych i grillowanych. Doskonale smakuje z potrawami przyrządzanymi na wołowinie, np. z burgerami, stekami, pieczeniami czy żeberkami, gulaszem. Worcester zazwyczaj dodawany jest do sałatki Cezara oraz koktajlu zwanego „Krwawą Mary”. Popularny na całym świecie angielski sos może być również serwowany z:
- naleśnikami wytrawnymi,
- jajecznicą,
- pierogami (wówczas dodaje się go do farszu mięsnego)
- zupami
- marynatami.
4. Gdzie kupić sos worcestershire?
Sos Worcestershire bez problemu można kupić w polskich sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Jest w ofercie wielu sklepów oferujących produkty spożywcze z całego świata. Za jedną buteleczkę sosu o pojemności 150 ml musimy zapłacić od jedenastu do nawet siedemnastu złotych.
5. Jak zrobić domowy sos worcestershire
Do przyrządzenia domowego sosu worcestershire potrzebujesz następujących składników:
- 4 szklanek wody
- 6 szklanek octu
- 2 szklanek ciemnego piwa
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- 4 dużych cebul
- 4 łyżek posiekanego czosnku
- 1 szklanki pasty tamaryndowca
- 4 łyżek zmielonego imbiru
- 4 papryk typu jalapeno
- 2 szklanek melasy
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej
- 1/2 szklanki posiekanych anchois
- 1 szklanki ciemnego sosu kukurydzianego
- 1 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 cytryn
- 2 limonek
- 4 łyżek zmielonego pieprzu
Obierz, a następnie posiekaj w grubą kosteczkę cebule. Przekrój wzdłuż papryczki jalapeno, wydrąż nasiona, drobno posiekaj warzywa. Umyj cytryny i limonki, a następnie pokrój je w cieniutkie plastry. W dużym garnku rozgrzej oliwę, a po podgrzaniu wrzuć do naczynia cebulę. Podsmażaj do momentu, w którym cebula będzie już miękka.
Dodaj drobno posiekany czosnek, papryczki, imbir oraz pastę tamaryndowca. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, gotuj na niedużym ogniu przez pięć, maksymalnie siedem minut. W następnym kroku dodaj składniki takie jak: melasa, piwo, ocet, woda, wyciśnięty sok z pomarańczy, anchois, syrop kukurydziany, pasta pomidorowa, limonka, cytryna oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszaj i ponownie gotuj na niedużym ogniu. Doprowadź potrawę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez kolejne trzy godziny, nie zapominając o mieszaniu. Prawidłowa konsystencja sosu powinna być lepka oraz gęsta. Po upłynięciu trzech godzin przecedź sos worcestershire i przelej go do szklanych butelek. Po wystudzeniu, odstaw produkt do lodówki.