Trwa ładowanie...

Sos worcestershire - charakterystyka, skład, korzyści, do czego pasuje, gdzie kupić, domowy sos worcestershire

Sos worcestershire posiada charakterystyczną korzenno-karmelową nutę, a także dymny aromat. Jego oryginalna, stara receptura została stworzona przez Johna Wheeleya Lea i Williama Henry’ego Perrinsa. Nazwa sosu nawiązuje do angielskiego miasta Worcester, gdzie rozpoczęto produkcję tej słynnej na całym świecie płynnej przyprawy. Z jakich składników przyrządza się sos?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Charakterystyka i skład sosu worcestershire

Sos worcestershire charakteryzuje się korzenno-karmelowym smakiem, a także intensywnym, dymnym aromatem. Ta wyjątkowa przyprawa o płynnej konsystencji produkowana jest przez markę Lea & Perrins w angielskim Worcesterze. Twórcami oryginalnej receptury sosu byli John Wheeley Lea i William Henry Perrins.

Popularny na całym świecie worcestershire wytwarzany jest z:

Zanim sos ostatecznie trafi na półki sklepowe, dojrzewa przed butelkowaniem przez okres osiemnastu miesięcy. Produkt nie zawiera takich substancji jak tłuszcze, konserwanty czy gluten. Posiada również mniejszą zawartość sodu w porównaniu do innych sosów np. rybnego lub sojowego.

2. Jakie korzyści daje spożywanie sosu worcestershire?

Sos Worcestershire działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, ponieważ zawiera składniki bogate w witaminę B6. Wśród nich warto wymienić czosnek, goździki, melasę czy ekstrakt z papryczki chili. Witamina B6, często określana mianem jako pirydoksyny, bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów). Przeciwdziała chorobie wywoływanej zbyt dużym poziomem homocysteiny w organizmie – miażdżycy.

Dodatkowo, niektóre składniki zawarte w sosie obfitują w witaminę E, czyli substancję chroniącą komórki ludzkie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie przeciwdziała również przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz wypadaniu włosów. W składnikach takich jak czosnek, cebula, goździki i ekstrakt z papryczki chili występuje również witamina C, wykazująca działanie antyoksydacyjne. Substancja ta wspomaga produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się ran oraz złamań, ciśnienie krwi oraz reguluje poziom glukozy w organizmie.

3. Do czego pasuje sos worcestershire?

Sos worcestershire stanowi doskonałe dopełnienie potraw pieczonych i grillowanych. Doskonale smakuje z potrawami przyrządzanymi na wołowinie, np. z burgerami, stekami, pieczeniami czy żeberkami, gulaszem. Worcester zazwyczaj dodawany jest do sałatki Cezara oraz koktajlu zwanego „Krwawą Mary”. Popularny na całym świecie angielski sos może być również serwowany z:

  • naleśnikami wytrawnymi,
  • jajecznicą,
  • pierogami (wówczas dodaje się go do farszu mięsnego)
  • zupami
  • marynatami.

4. Gdzie kupić sos worcestershire?

Sos Worcestershire bez problemu można kupić w polskich sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Jest w ofercie wielu sklepów oferujących produkty spożywcze z całego świata. Za jedną buteleczkę sosu o pojemności 150 ml musimy zapłacić od jedenastu do nawet siedemnastu złotych.

5. Jak zrobić domowy sos worcestershire

Do przyrządzenia domowego sosu worcestershire potrzebujesz następujących składników:

  • 4 szklanek wody
  • 6 szklanek octu
  • 2 szklanek ciemnego piwa
  • 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 dużych cebul
  • 4 łyżek posiekanego czosnku
  • 1 szklanki pasty tamaryndowca
  • 4 łyżek zmielonego imbiru
  • 4 papryk typu jalapeno
  • 2 szklanek melasy
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki posiekanych anchois
  • 1 szklanki ciemnego sosu kukurydzianego
  • 1 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 cytryn
  • 2 limonek
  • 4 łyżek zmielonego pieprzu

Obierz, a następnie posiekaj w grubą kosteczkę cebule. Przekrój wzdłuż papryczki jalapeno, wydrąż nasiona, drobno posiekaj warzywa. Umyj cytryny i limonki, a następnie pokrój je w cieniutkie plastry. W dużym garnku rozgrzej oliwę, a po podgrzaniu wrzuć do naczynia cebulę. Podsmażaj do momentu, w którym cebula będzie już miękka.

Dodaj drobno posiekany czosnek, papryczki, imbir oraz pastę tamaryndowca. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, gotuj na niedużym ogniu przez pięć, maksymalnie siedem minut. W następnym kroku dodaj składniki takie jak: melasa, piwo, ocet, woda, wyciśnięty sok z pomarańczy, anchois, syrop kukurydziany, pasta pomidorowa, limonka, cytryna oraz pieprz.

Całość dokładnie wymieszaj i ponownie gotuj na niedużym ogniu. Doprowadź potrawę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez kolejne trzy godziny, nie zapominając o mieszaniu. Prawidłowa konsystencja sosu powinna być lepka oraz gęsta. Po upłynięciu trzech godzin przecedź sos worcestershire i przelej go do szklanych butelek. Po wystudzeniu, odstaw produkt do lodówki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.