Sprzyja powstawaniu rakotwórczej pleśni. Wszystkie zbiory się zmarnują
Jednym z najprostszych i najlepszych sposobów na zachowanie grzybów jest ich suszenie. W ten sposób możemy je przechowywać przez długi czas i wykorzystać do wielu dań. Czasem jednak pojawia się na nich pleśń, co skutecznie psuje całe zbiory. Jak temu zaradzić?
1. Przygotowanie grzybów do suszenia
To już ostatnie chwile, kiedy można zaopatrzyć się w świeże grzyby. By zachować dary lasu na dłużej, warto je odpowiednio zakonserwować, a najprościej jest je po prostu ususzyć. Wystarczy trzymać się kilku ważnych zasad.
Zobacz także: Groźna moda opanowała Polskę. Pod żadnym pozorem nie wolno tego robić
Jeden błąd wystarczy, by na suszonych grzybach pojawiła się pleśń. Najczęściej popełniają go niedoświadczone osoby. Jak się więc odpowiednio do tego zabrać i na co zwracać szczególną uwagę?
Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy oczyścić wszystkie okazy. Warto przejrzeć wszystkie grzyby, robaczywe, zepsute i uszkodzone nie nadają się do suszenia, najlepiej więc od razu się ich pozbyć.
Jeśli przygotowujemy grzyby do suszenia, nie należy ich moczyć. Wszelkich zanieczyszczeń można pozbyć się za pomocą pędzelka. W ostateczności można posiłkować się wilgotną szmatką.
2. Dlaczego na suszonych grzybach pojawia się pleśń?
Zamoczone przed suszeniem grzyby trudno jest osuszyć, a znajdująca się w nich wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni. Właśnie mycie niektórych okazów sprawia, że szybko się psują i nie nadają się do wykorzystania.
Suszone grzyby, nawet odpowiednio przygotowane, mogą zacząć pleśnieć, jeśli są przechowywane w niewłaściwym miejscu. To kolejny błąd, który zdarza się niedoświadczonym grzybiarzom.
Zobacz także: Leśnik załamuje ręce. "Dużo osób w tej sytuacji chce robić zdjęcia"
Choć trzymanie ich w kuchni może wydawać się doskonałym pomysłem, w rzeczywistości w pomieszczeniu może być sporo wilgoci ze względu na to, że dużo w nim gotujemy. To wręcz idealne warunki dla pleśni.
Suszonych grzybów nie należy też trzymać w zamkniętych pojemnikach lub w towarzystwie wilgotnych produktów. Najlepiej przechowywać je w suchych i przewiewnych miejscach. Regularnie sprawdzaj ich stan.
Ponadto do suszonych grzybów możesz dodać ryż, który w razie potrzeby pochłonie część wilgoci. W tej sytuacji sprawdzi się też sól kuchenna lub liść laurowy. Ten ostatni wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
3. Nie spożywaj zepsutych grzybów
Grzybów, które noszą ślady pleśni nie należy spożywać. Spleśniałe jedzenie może powodować zatrucia pokarmowe, objawiające się bólami brzucha, biegunką, wymiotami i gorączką.
Na tym się jednak nie kończy, ponieważ pleśń wytwarza mikotoksyny. Niektóre z tych toksyn mogą uszkadzać wątrobę, nerki oraz negatywnie wpływać na układ nerwowy i powodować zaburzenia neurologiczne.
Zobacz także: Różnią się szczegółem. Tak odróżnisz kanię od muchomora
Pewne mikotoksyny zostały sklasyfikowane jako substancje rakotwórcze, więc lepiej od razu pozbyć się spleśniałych produktów.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl