Stosujesz post przerywany? Naukowcy mają ważną wiadomość
Post przerywany (Intermittent Fasting, IF) świetnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i redukcję masy ciała. Dietetycy są jednak zdania, że chcąc czerpać z niego maksymalne korzyści zdrowotne, należy zrezygnować z dietetycznych napojów gazowanych "zero kalorii".
1. Czym jest post przerywany?
Podstawowa koncepcja postu przerywanego polega na tym, że naszą dietę ogranicza czas, w którym jemy, a nie spożywane produkty. Do najpopularniejszych opcji należy spożywanie posiłków w ośmio- lub dziesięciogodzinnym oknie żywieniowym. Przez pozostałe 16 lub 14 godzin pokarm nie wchodzi w grę.
2. Post przerywany i napoje dietetyczne
Istnieje jedna prosta zasada, jeśli chodzi o wybór napojów podczas postu: należy unikać wszystkiego, co ma kalorie. Celem postu przerywanego jest pozostawanie w "stanie postu", czyli nie wolno spożywać węglowodanów, tłuszczów ani białka przez określony czas. Pozwala to organizmowi na przyhamowanie produkcji insuliny, dzięki czemu źródłem energii staje się tłuszcz.
Niektórzy naukowcy uważają, że ten proces, zwany ketogenezą, może spowolnić starzenie się, zmniejszyć przewlekłe stany zapalne i prowadzić do lepszej kontroli poziomu cukru we krwi.
Ponieważ napoje dietetyczne nie mają kalorii, zazwyczaj można je pić podczas postu. Naukowcy debatują jednak nad wpływem sztucznych słodzików na dwa kluczowe elementy postu przerywanego: insulinę i głód.
3. Napoje dietetyczne a post przerywany
- Technicznie rzecz biorąc, większość napojów dietetycznych, które mają zero kalorii, nie przerwie postu. Jeśli jednak twoim celem jest utrata wagi, picie napojów dietetycznych może przeciwdziałać twoim celom, bo zwiększa głód w ciągu dnia i potęguje ochotę na słodycze - wyjaśnia Autumn Bates, certyfikowany kliniczny dietetyk z Manhattan Beach w Kalifornii.
Istnieją również dowody, że sztuczne słodziki, takie jak sukraloza i aspartam, często zawarte w napojach dietetycznych, mogą powodować wzrost odpowiedzi insulinowej z powodu reakcji chemicznej w mózgu podobnej do tej, która występuje, gdy faktycznie spożywa się cukier.
Oznacza to, że niektóre osoby mogą wydzielać insulinę, hormon regulujący magazynowanie tłuszczu, w reakcji na słodki smak, nawet jeśli smak ten nie jest efektem dodania cukru.
Nie dotyczy to jednak wszystkich. I choć jest to kwestia indywidualna, to naukowcy potwierdzają, że istnieje związek między spożywaniem sztucznych słodzików a insulinoopornością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl