Trwa ładowanie...

Surówki do obiadu – najpopularniejsze przepisy. Dlaczego warto je jeść?

Avatar placeholder
31.01.2022 15:26
Surówki do obiadu to źródło witamin i składników odżywczych.
Surówki do obiadu to źródło witamin i składników odżywczych. (adobestock)

Surówki do obiadu są smaczne i zdrowie - zdecydowanie warto po nie sięgać. To doskonały sposób na wprowadzenie do diety warzyw i owoców, które są niezastąpionym źródłem wielu substancji odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Ponieważ istnieje wiele przepisów na szybkie i proste, ale także bardziej wyrafinowane sałatki, nie sposób się nimi znudzić. Z czego można je robić?

spis treści

1. Surówki do obiadu – dlaczego warto je jeść?

Surówki do obiadu mogą być różne: proste i tanie, wykwintne i wieloskładnikowe, zimowe, jesienne i wiosenne. Ich wspólnym mianownikiem jest to, że są zdrowe – nie może być inaczej, skoro bazują na surowych warzywach.

Surowe warzywa mają wiele zalet i właściwości prozdrowotnych. Są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a także błonnika, czyli włókna pokarmowego. Najczęściej są także niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG), co jest szczególnie ważne dla diabetyków, osób z nadwagą i otyłością, niedoborami pokarmowymi czy dbających o figurę.

Surówki do obiadu są nie tylko zdrowe, ale i smaczne oraz uniwersalne. Pasują do kasz, makaronów, ryżu, dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Najpopularniejsze surówki do obiadu

Istnieje tak wiele pomysłów na surówki obiadowe, że każdy może znaleźć coś dla siebie, na każdy dzień. Najpopularniejsze pomysły to:

  • surówka z kapusty pekińskiej i dodatkami: ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką, według uznania,
  • surówka z kiszonej kapusty,
  • surówka z białej kapusty, surówka Coleslaw,
  • surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem,
  • surówka z młodej kapusty,
  • mizeria z ogórków,
  • surówka z pomidora i cebuli, sałatka z pomidorów, zielonych oliwek i cebuli,
  • surówka z marchwi, surówka z marchewki i jabłka,
  • surówka z pora,
  • surówka z selera,
  • sałatka z selera naciowego,
  • sałatka z rukolą i warzywami,
  • sałatka z sałaty lodowej,
  • sałata masłowa ze śmietaną,
  • sałatka z buraka,
  • sałatka ze szpinakiem,
  • sałatka z brokułem,
  • surówka z cukinii

3. Pomysły na 3 szybkie i pyszne surówki do obiadu

Mając pod ręką kilka prostych składników można wyczarować smaczną i zdrową surówkę obiadową. Wystarczy niewiele: warzywo lub kilka jarzyn, oliwa, jogurt lub prosty sos – i gotowe. Najprostsze pomysły na szybkie i smaczne surówki do obiadu to:

  • mizeria z ogórków, czyli surówka z surowych ogórków z dodatkiem śmietany,
  • surówka z selera,
  • surówka z kiszonej kapusty.

Mizeria z ogórków

Jak zrobić tradycyjną mizerię? Ogórki trzeba umyć i obrać, pokroić na plasterki. Odstawić na kwadrans, następnie dodać pieprz lub szczyptę cukru, sok z cytryny lub dobrej jakości ocet. Następnie połączyć je ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można dodać koperek lub szczypiorek.

Dlaczego warto jeść mizerię? Ogórki zawierają sporo witamin: A, K i witaminy z grupy B (B1, B3 i B6) oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk, wapń, potas i magnez, a także błonnik pokarmowy i kukurbitacynę, która hamuje wzrost komórek nowotworowych, przeciwutleniacze i sterole roślinne.

Ponieważ ogórki w 98 procentach składają się z wody, nawadniają organizm, nawilżają skórę, pomagają w zwalczaniu obrzęków, działają lekko moczopędnie, usuwają nadmiar wody oraz toksyn z organizmu.

Odkwaszają także organizm i przyspieszają metabolizm. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Ogórki mają pozytywny wpływ na cały organizm, zwłaszcza układ sercowo-naczyniowy i układ pokarmowy.

Łagodzą zgagę, zaparcia, pobudzają perystaltykę jelit, obniżają poziom złego cholesterolu i cukru, wpływają na regulację ciśnienia krwi. Ogórki szybko zapewniają uczucie sytości, mają przy tym niewiele kalorii (14 kcal na 100 g) i niski indeks glikemiczny (IG).

Surówka z selera

Surówka z selera do obiadu może być przygotowana z selera naciowego, ale i bulwy selera korzeniowego. Wystarczy zetrzeć go na tarce, podać z dodatkiem jabłka i marchewki oraz jogurtu naturalnego.

Korzeń selera ma oryginalny smak i jest źródłem ryboflawiny, witaminy B6, witamin A, C i K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, a także błonnika pokarmowego. Cechuje go niska zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Seler korzeniowy to jedno z najmniej kalorycznych warzyw - 100 g selera zawiera tylko 17 kcal, a jego IG wynosi 35.

Surówka z kiszonej kapusty

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Wystarczy ją pokroić i włożyć do miski. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i startą marchew, przyprawić odrobiną cukru i pieprzu, a na koniec polać olejem i wymieszać.

Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji, w czasie której mikroorganizmy przekształcają sacharozę, glukozę i fruktozę w kwasy organiczne, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jej spożywanie przynosi organizmowi wiele korzyści.

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B, a także witaminy A, E, K i kwasu foliowego,
  • minerałów: żelaza, selenu, manganu, wapnia, magnezu, siarki, sodu, potasu,
  • błonnika.

Ale kapusta kiszona to nie tylko witaminy i minerały. To także bakterie mlekowe Lactobacillus, które wpływają na układ immunologiczny organizmu, co wzmacnia odporność. Ponadto przyspieszają pasaż jelitowy, zapobiegają zaparciom.

Porcja 100 g produktu kapusty kiszonej dostarcza od 16 do 19 kcal. Jej indeks glikemiczny wynosi 15.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze