Szarlotka z miodem i otrębami
Ten przepis to pomysł na pyszną, chrupiącą, ale i zdrową szarlotkę. Wartość odżywczą ciasta zwiększa przede wszystkim mąka razowa, która zawiera znacznie więcej błonnika i witamin z grupy B niż oczyszczona mąka pszenna. Błonnik oraz niższy indeks glikemiczny czynią takie danie korzystnym dla osób odchudzających się i dla diabetyków.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej,
- 20 dag masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oliwy.
Do posypania tortownicy:
- 2 łyżki otrąb pszennych.
Nadzienie:
- 1 kg jabłek antonówek,
- garść rodzynek,
- 1 łyżka oleju,
- 1 paczka płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok. 20 min). Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej. Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Na spód położyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać około 20 min.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 385,3 kcal |
Białka | 5,57 g |
Tłuszcze | 27,98 g |
Cholesterol | 115,1 mg |
Węglowodany | 32,5 g |
Błonnik | 4,06 g |
Witamina C | 9,81 mg |
Witamina A | 251,9 µg |
Komentarz
Otręby pszenne, którymi zastąpiono zwykłą bułkę tartą to również zastrzyk błonnika regulującego pracę jelit, zmniejszającego przyswajanie złego cholesterolu i stabilizującego poziom glukozy we krwi. Rodzynki wzbogacają to ciasto w fosfor i jod – pierwiastek niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Natomiast dodatek płatków migdałowych gwarantuje obecność w potrawie magnezu i dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6.