Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Szarlotka z miodem i otrębami

Avatar placeholder
25.04.2024 08:41
Szarlotka z miodem i otrębami
Szarlotka z miodem i otrębami

Ten przepis to pomysł na pyszną, chrupiącą, ale i zdrową szarlotkę. Wartość odżywczą ciasta zwiększa przede wszystkim mąka razowa, która zawiera znacznie więcej błonnika i witamin z grupy B niż oczyszczona mąka pszenna. Błonnik oraz niższy indeks glikemiczny czynią takie danie korzystnym dla osób odchudzających się i dla diabetyków.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,

  • 20 dag masła,

  • 1 żółtko,

  • 1 łyżka miodu,

  • 1 łyżka oliwy.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"



Do posypania tortownicy:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek antonówek,

  • garść rodzynek,

  • 1 łyżka oleju,

  • 1 paczka płatków migdałowych.




Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok. 20 min). Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej. Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Na spód położyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać około 20 min.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie385,3 kcal
Białka5,57 g
Tłuszcze27,98 g
Cholesterol115,1 mg
Węglowodany32,5 g
Błonnik4,06 g
Witamina C9,81 mg
Witamina A251,9 µg

Komentarz

Otręby pszenne, którymi zastąpiono zwykłą bułkę tartą to również zastrzyk błonnika regulującego pracę jelit, zmniejszającego przyswajanie złego cholesterolu i stabilizującego poziom glukozy we krwi. Rodzynki wzbogacają to ciasto w fosfor i jod – pierwiastek niezbędny do prawidłowego działania tarczycy. Natomiast dodatek płatków migdałowych gwarantuje obecność w potrawie magnezu i dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze