Szaszłyki owocowe – przepis, podanie i wartości odżywcze
Szaszłyki owocowe to łatwy do przygotowania, zdrowy i atrakcyjny sposób podania owoców. Przekąskę przygotowuje się z kawałków różnych owoców nabitych na patyczki. Dzięki temu doskonale sprawdzają się zarówno na imprezach plenerowych, jak i domowych, również jako drugie śniadanie. Jak je przygotować? Dlaczego warto?
W tym artykule:
Co to są szaszłyki owocowe?
Szaszłyki owocowe to smaczna, zdrowa, atrakcyjna dla podniebienia i oka przekąska, która składa się z kawałków różnych owoców nabitych na patyczki lub drewniane szpikulce.
Można je przygotowywać na ciepło i na zimno, a i podawać na imprezach plenerowych (np. pikniku czy grillu), ale i na przyjęciach w domu. Dla wielu osób szaszłyki owocowe dla dzieci na urodziny (także w wersji mini szaszłyki owocowe) to obowiązkowy punkt programu każdej imprezy tak dla młodszych, jak i starszych gości. Stanowią atrakcyjną dekorację stołu, ale i są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów. To także super pomysł na dietetyczny deser czy drugie śniadanie (można je np. spakować do śniadaniówki).
Jakie owoce najlepiej nadają się do szaszłyków owocowych?
Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka
Sprawdzą się jabłka, gruszki, truskawki, borówki, winogrona, ananasy, arbuzy, mango, melony, kiwi, maliny, banany, mandarynki. Wybierając je, dobrze jest zwrócić uwagę na ich konsystencję (nie mogą sprawiać problemu z nakładaniem na patyczki) oraz wziąć pod uwagę zarówno upodobania smakowe, jak i sezonową dostępność owoców.
Jak podawać szaszłyki owocowe?
W jaki sposób podać szaszłyki owocowe? Gotowe szaszłyki owocowe można serwować na talerzu, tacce lub desce bądź umieścić w szklanym naczyniu. Dużą popularnością cieszą się szaszłyki owocowe w arbuzie (wydrążonym).
Owocowe szaszłyki na imprezę warto udekorować świeżymi ziołami (np. miętą) lub posypać delikatnie cukrem pudrem, cukrem waniliowym czy cynamonem. Można je podawać z sosem śliwkowym, czekoladowym, karmelowym lub waniliowym, bitą śmietaną czy lodami. Można też zrobić szaszłyki owocowe z piankami.
Dlaczego warto jeść szaszłyki owocowe?
Szaszłyki owocowe są nie tylko smaczne i atrakcyjne dla oka, ale i zdrowe, ponieważ dostarczają sporo:
- Błonnika, który pomaga regulować trawienie. Utrzymuje on prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Składników odżywczych. Przede wszystkim witamin (m.in. witamina C, witamina A, witamina K) i minerałów (m.in. potas, magnez, żelazo), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia.
- Antyoksydantów, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie, pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Zapobiegają tym sposobem wielu chorobom.
- Naturalnych cukrów, które są szybkim źródłem energii dla organizmu. To dobra przekąska w ciągu dnia, w szkole czy w pracy, a i przed treningiem.
Ponadto szaszłyki owocowe doskonale odświeżają, zaspokajają pragnienie i nawadniają, ponieważ owoce zawierają dużo wody.
Są też zwykle niskokaloryczne, co oznacza, że można je spożywać bez nadmiernych obaw o przyrost masy ciała. Są zatem świetną alternatywą dla słodkich deserów i przekąsek, także dla osób na diecie. Choć trzeba pamiętać, że owoce są źródłem węglowodanów i nie są bezkaloryczne, a i mogą gwałtownie podnosić poziom cukru we krwi, co jest niewskazane zwłaszcza w przypadku osób, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą.
Jedzenie szaszłyków owocowych to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi ważnych składników odżywczych oraz zwiększenie spożycia owoców w codziennej diecie.
Szaszłyki owocowe – przepis
Szaszłyki owocowe można przygotować i podawać tak na zimno, jak i na ciepło, na przykład z grilla.
Przepis na szaszłyki owocowe dla dzieci (na zimno)
Aby przygotować szaszłyki owocowe na zimno, potrzebne jest:
- 1 duże, twarde i soczyste jabłko,
- 2 duże morele,
- 4 twarde śliwki,
- listki świeżej mięty,
- cynamon.
Owoce umyj, obierz (jeśli to konieczne) i pokrój na kawałki o odpowiedniej wielkości, tak aby były łatwe do nakładania. Na małe patyczki grillowe nadziewaj na przemian jabłka, morele i śliwki, przeplataj je listkami mięty. Owoce na patyczkach oprósz lekko cynamonem.
Przepis na szaszłyki owocowe na grilla
Aby przygotować szaszłyki owocowe na ciepło, potrzebne są pokrojone w grubą kostkę owoce, takie jak brzoskwinia (umyta), jabłko (umyte) i ananas (ananas z puszki musi być odsączony z zalewy). Owoce nabijaj na zmianę na patyczki do szaszłyków. Ułóż je na tacce do grillowania. Opiekaj na grillu, często obracając. Podaj z lodami, sosem czy bez dodatków.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.