Mandarynki - ile mają kalorii, właściwości zdrowotne, kto nie powinien jeść mandarynek

Mandarynki to owoce, które dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak najchętniej sięgamy po nie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Te owoce cytrusowe stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie są zdrowotne korzyści płynące z regularnego spożywania mandarynek?

Surowe mandarynkiSurowe mandarynki
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są mandarynki?

Mandarynki są gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Po te owoce cytrusowe najchętniej sięgamy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są niewielkie, okrągłe i znacznie słodsze od pomarańczy. Początkowo uprawiano je w ciepłych rejonach Azji Południowej.

Jakie są najpopularniejsze odmiany mandarynek? Konsumenci chętnie sięgają po ciemnopomarańczowe klementynki, które najprawdopodobniej stanowią połączenie mandarynki i słodkiej pomarańczy. Tangelo, określane mianem tangerynki jest z kolei mieszanką mandarynki i grejpfruta. Swoim smakiem tangerynki przypominają pomarańcze. Miłośnicy owoców cytrusowych chętnie kupują także odmianę satsuma. Te bezpestkowe mandarynki łatwo obrać ze skórki.

Jak jeść mandarynkę? Przed spożyciem mandarynkę należy obrać ze skórki. Do zjedzenia nadają się zarówno owoce, jak i sam miąższ.

Jakie są zdrowotne korzyści płynące z regularnego spożywania mandarynek?

Mandarynki zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W ich składzie znaleźć można między innymi:

Zawarty w mandarynce kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Witaminy z grupy B są z kolei niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pełnią one ważną funkcję w produkcji erytrocytów, zwanych także czerwonymi krwinkami. Inny antyoksydant występujący w mandarynkach, witamina A, poprawia ogólną kondycję skóry, stymuluje naturalny proces wytwarzania kolagenu, wzmacnia układ odpornościowy.

Badania naukowe wskazują, że regularne spożycie pokarmów bogatych w witaminę A, może ograniczać ryzyko wystąpienia lub spowalniać rozwój raka jelita grubego, nowotworu piersi, raka płuc czy raka prostaty.

Wapń jako pierwiastek występujący w mandarynkach uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. To również najważniejszy materiał budulcowy kości i zębów. Potas pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia krwi i usprawnia procesy myślowe.

Cynk wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, np. trzustki. Przeciwdziała także powstawaniu żylaków kończyn dolnych.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jedzenia mandarynek?

Owoce cytrusowe nie są polecane osobom borykającym się z takimi schorzeniami układu pokarmowego jak choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy czy nadkwaśność żołądka.

Po spożyciu cytrusów, w tym mandarynek może dojść bowiem do zaostrzenia objawów, które są typowe dla refluksu czy wrzodów. Ponadto, ze spożywania mandarynek powinny zrezygnować osoby z nietolerancją fruktozy.

Ile kalorii zawiera jedna mandarynka i jakie ma wartości odżywcze?

Mandarynki to niskokaloryczny owoc cytrusowy. Jedna sztuka średniej wielkości dostarcza organizmowi 30 kcal. W jednym owocu mandarynki znaleźć można także około 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika pokarmowego, który pomaga ustalbilizować poziom cukru i poprawia profil lipidowy krwi (redukuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów w organizmie).

Jak mandarynki wpisują się w zdrową dietę i jak mogą wspomagać odchudzanie?

Mandarynki, podobnie jak inne owoce i warzywa, mogą stanowić składnik zdrowej diety odchudzającej. Cytrusy są niskokaroryczne. Obfitują w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, co czyni je dobrą opcją dla osób, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Mandarynki wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn, poprawiają procesy trawienne. Błonnik występujący w tych okrągłych owocach cytrusowych może pomóc w utracie wagi (błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości i zapobiega podjadaniu).

Surowe mandarynki – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Surowe mandarynki w 100 gramach posiada wartość energetyczną 53,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,81 g białka,
  • 13,34 g węglowodanów,
  • 10,58 g cukrów,
  • 1,80 g błonnika.

Surowe mandarynki ma w 100 g 0,31 g tłuszczów, w tym:

  • 0,04 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,07 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Surowe mandarynki – jakie ma witaminy?

Surowe mandarynki to produkt zawierający 26,7 mg witaminy C,34,0 µg RAE witaminy A, 0,20 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Surowe mandarynki zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,04 mg witaminy B2,
  • 0,38 mg witaminy B3,
  • 10,20 mg witaminy B4,
  • 0,22 mg witaminy B5,
  • 0,08 mg witaminy B6,
  • 16,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Surowe mandarynki – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowe mandarynki ma w sobie:

  • 37,0 mg wapnia,
  • 0,15 mg żelaza,
  • 12,00 mg magnezu,
  • 20,0 mg fosforu,
  • 166 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 0,07 mg cynku,0,04 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 0,10 µg selenu.

Surowe mandarynki - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 195 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna53,0 kcal103 kcal
Białko0,81 g1,58 g
Węglowodany13,34 g26,0 g
Cukier10,58 g20,6 g
Błonnik1,80 g3,51 g
Tłuszcz0,31 g0,61 g
Tłuszcze nasycone0,04 g0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone0,06 g0,12 g
Tłuszcze wielonienasycone0,07 g0,13 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C26,7 mg52,1 mg
Równoważnik folianów16,00 µg31,2 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,11 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,38 mg0,73 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,22 mg0,42 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,08 mg0,15 mg
Witamina B9 - kwas foliowy16,00 µg31,2 µg
Witamina B4 - cholina10,20 mg19,89 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A681 i.u.1,328 i.u.
Witamina A34,0 µg RAE66,3 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten101 µg197 µg
Beta karoten155 µg302 µg
Beta-kryptoksantyna407 µg794 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna138 µg269 µg
Witamina E0,20 mg0,39 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń37,0 mg72,2 mg
Żelazo0,15 mg0,29 mg
Magnez12,00 mg23,4 mg
Fosfor20,0 mg39,0 mg
Potas166 mg324 mg
Sód2,00 mg3,90 mg
Cynk0,07 mg0,14 mg
Miedź0,04 mg0,08 mg
Mangan0,04 mg0,08 mg
Selen0,10 µg0,20 µg
Woda85,2 g166 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka