Trwa ładowanie...

Szczegół zdradza, że ziemniaki są toksyczne. Nie jedz pod żadnym pozorem

Avatar placeholder
15.03.2024 18:00
Zobaczysz je na ziemniakach. Pozbądź się jak najszybciej
Zobaczysz je na ziemniakach. Pozbądź się jak najszybciej (Getty Images)

Choć kiełki na ziemniakach nie wyglądają groźnie, należy uważać. Zawierają bowiem toksyczną dla człowieka solaninę. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

spis treści

1. Nie jedz ziemniaków z kiełkami

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków i podstawa wielu dań. Zanim po nie jednak sięgniemy, upewnijmy się, że nadają się do jedzenia.

Zbyt długo przechowywane ziemniaki mogą zacząć kiełkować. Jeśli zauważymy takie pędy, powinniśmy się ich jak najszybciej pozbyć, bo nie nadają się do jedzenia.

Zobacz film: "Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść"

Obecność kiełków nie znaczy jednak, że całe warzywo jest do wyrzucenia - po pozbyciu się niejadalnej części, z reszty możemy przygotować obiad.

Kiełków nie należy jeść, bo zawarta w nich solanina jest toksyczna. Ten trujący związek mogą zawierać także bulwy.

Dlatego warto zwrócić uwagę na kolor ziemniaków. Jeśli są zielone, trzeba je natychmiast wyrzucić, bo to znak, że jest tam solanina.

Kiełki z ziemnaików zawierają toksyczną substancję
Kiełki z ziemnaików zawierają toksyczną substancję (Getty Images)

2. Toksyczna solanina

Solanina to organiczny związek chemiczny, który ma chronić roślinę m.in. przed szkodnikami i grzybami. Dawka solaniny, która jest toksyczna dla człowieka wynosi ok. 300 mg.

Najczęściej przedawkowanie solaniny wywołuje zaburzenia żołądkowe i jelitowe, takie jak: biegunka, wymioty, mdłości. W ciężkich przypadkach w ciągu kilku godzin od spożycia toksycznej dawki może wystąpić uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, drgawki, śpiączka, a nawet niewydolność krążenia.

Pierwsze objawy zatrucia solaniną przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, ogólne osłabienie i zawroty głowy.

Warto pamiętać, że solanina nie rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na działanie wysokich temperatur. Nie pozbędziemy się jej więc podczas smażenia, pieczenia czy gotowania.

Najwięcej trującej substancji znajduje się w warzywach takich jak papryka, bakłażany i ziemniaki, a także w jagodach, karczochach, jabłkach, burakach cukrowych czy wiśniach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze