Tak obniżysz cholesterol bez leków. To najlepszy sposób
Wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Może przyczyniać się do zawału serca i udaru mózgu oraz wpływać na długość życia. Ryzyko można jednak zmniejszyć, wprowadzając pewne zmiany w codziennej diecie. Na czym polega dieta cholesterolowa?
1. Profilaktyka cholesterolowa
Hipercholesterolemia jest problemem, z którym zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Wiele osób także pozostaje jej nieświadomych, ponieważ w ogóle nie zna swojego poziomu cholesterolu. Niestety wysoki cholesterol jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca i naczyń.
Jednym z najważniejszych elementów profilaktyki cholesterolowej, oprócz aktywności fizycznej i rezygnacji z używek, jest dieta antycholesterolowa. To, co jemy, ma bowiem znaczący wpływ na poziom cholesterolu.
Dzięki zdrowym nawykom żywieniowym można zapobiegać rozwojowi wielu poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego.
2. Zasady diety antycholesterolowej
Dieta antycholesterolowa to sposób żywienia, który został opracowany przede wszystkim dla pacjentów z podwyższonym cholesterolem. Ponadto rekomendowana jest także u osób, które należą do grupy ryzyka, u których w rodzinie stwierdzono przypadki zaburzeń lipidowych.
Ten sposób żywienia sprowadza się głównie do ograniczenia produktów bogatych w LDL ("zły" cholesterol) oraz wprowadzenia elementów niezbędnych do wzrostu ilości cholesterolu HDL ("dobry" cholesterol).
W diecie antycholesterolowej zaleca się spożywanie:
- ryb morskich,
- warzyw i owoców,
- oleju roślinnego, oliwy z oliwek,
- orzechów, migdałów oraz nasion roślin strączkowych,
- pełnoziarnistych produktów.
Dieta cholesterolowa wymaga ograniczenia spożycia produktów, takich jak:
- tłuszcz zwierzęcy (masło, słonina, smalec, śmietana),
- tłuste mięso (wieprzowina, wołowina, podroby),
- tłuste wędliny,
- pełnotłuste mleko i jego przetwory,
- wyroby cukiernicze, czekoladowe,
- żywność typu snack oraz fast food,
- białe pieczywo,
- alkohol (z wyjątkiem wina).
3. Co jeszcze obniża cholesterol?
Istotną rolę odgrywają też wszelkie naturalne substancje, które obniżają poziom LDL, a podwyższają HDL. Do diety cholesterolowej warto więc włączyć też produkty bogate m.in. w kwasy omega-3, błonnik pokarmowy, beta-karoten, witaminę C, E, witaminy z grupy B, niacynę, sterole i stanole roślinne, likopen i luteinę, czy polifenole.
Warto podkreślić także, że nawet odpowiednio skomponowana dieta, bez zmiany szkodliwych nawyków, może nie przynieść pożądanych rezultatów. Dlatego też ważne jest włączenie wszystkich elementów profilaktyki cholesterolowej.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl