Białe pieczywo
1. Białe pieczywo – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Białe pieczywo w 100 gramach posiada wartość energetyczną 266 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 8,85 g białka,
- 49,4 g węglowodanów,
- 5,67 g cukrów,
- 2,70 g błonnika.
Białe pieczywo ma w 100 g 3,33 g tłuszczów, w tym:
- 0,70 g tłuszczów nasyconych,
- 0,60 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,60 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Białe pieczywo – jakie ma witaminy?
Białe pieczywo to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,22 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.
Białe pieczywo zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,53 mg witaminy B1,
- 0,24 mg witaminy B2,
- 4,78 mg witaminy B3,
- 14,60 mg witaminy B4,
- 0,54 mg witaminy B5,
- 0,09 mg witaminy B6,
- 111 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Białe pieczywo – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Białe pieczywo ma w sobie:
- 144 mg wapnia,
- 3,61 mg żelaza,
- 23,0 mg magnezu,
- 98,0 mg fosforu,
- 126 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 490 mg sodu, 0,74 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,54 mg manganu i 22,0 µg selenu.
4. Białe pieczywo - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 29 g (1 plasterek) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 266 kcal | 77,1 kcal |
Białko | 8,85 g | 2,57 g |
Węglowodany | 49,4 g | 14,33 g |
Cukier | 5,67 g | 1,64 g |
Błonnik | 2,70 g | 0,78 g |
Tłuszcz | 3,33 g | 0,97 g |
Tłuszcze nasycone | 0,70 g | 0,20 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,60 g | 0,17 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,60 g | 0,47 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |