Trwa ładowanie...

Takie ziemniaki to ''trucizna'', nigdy ich nie jedz. Zawierają wysoki poziom solaniny

 Katarzyna Kurek
19.12.2022 07:39
Jedzenie ziemniaków, które zaczynają kiełkować, może spowodować zatrucie
Jedzenie ziemniaków, które zaczynają kiełkować, może spowodować zatrucie (Adobe Stock)

Choć ziemniaki zawierają wiele cennych składników pokarmowych, to jednak mogą też nam poważnie zaszkodzić. Zwłaszcza gdy są nieprawidłowo przechowywane. Dlatego też zanim zdecydujesz się je zjeść, koniecznie zwróć uwagę na to, jak wyglądają. Dzięki temu unikniesz groźnego zatrucia!

spis treści

1. Źródło toksycznej solaniny

Ziemniaki naturalnie wytwarzają niewielkie ilości solaniny. Jest to związek z grupy glikoalkaloidów, który występuje głównie w pędach roślin psiankowatych. Działa on dwojako. Z jednej strony chroni roślinę przed bakteriami, szkodnikami, czy grzybami. Z drugiej, kiedy jego stężenie niebezpiecznie wzrasta, staje się toksyczny i trujący dla człowieka.

Spożycie dużej ilości solaniny może powodować poważne problemy zdrowotne. Objawy zatrucia pojawiają się zazwyczaj po kilku godzinach od zjedzenia ziemniaków. Należą do nich: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, biegunka, bóle głowy i brzucha, wymioty czy nadmierne pocenie się. W najcięższych przypadkach zatrucie może prowadzić nawet do śpiączki.

Duża zawartość solaniny w ziemniakach bardzo często jest konsekwencją ich niewłaściwego przechowywania. Pozostawianie bulw przez długi czas w jasnych i ciepłych pomieszczeniach sprawia, że jej stężenie niebezpiecznie wzrasta.

Zobacz film: "Niezwykłe właściwości ziemniaków. Pięć powodów, dla których warto je jeść"

2. Tak rozpoznasz trujące ziemniaki

Zdrowe, obrane ziemniaki powinny mieć barwę białą lub żółtą. Z kolei te, które zawierają trujące substancje, można rozpoznać po wyglądzie i smaku:

  • zzieleniałe bulwy – kiedy ziemniaki zielenieją, oznacza to, że wydziela się w nich solanina. Dlatego też najlepiej zrezygnować z ich jedzenia lub grubo je obrać, pozbawiając wszelkich zielonych części,
  • kiełki, pędy i "oczka" – równie niebezpieczne jest spożywanie ziemniaków, które zaczynają kiełkować, bo najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie. Żeby bezpiecznie spożyć takie bulwy, należy dokładnie wykroić kiełki z zapasem ok. 1 cm,
  • gorzki smak – jeśli ziemniaki stają się gorzkawe i mają nietypowy smak, należy zrezygnować z ich spożycia. Pojawiająca się gorycz jest kolejną oznaką zwiększonego poziomu solaniny.

3. Bezpieczne przechowywanie

Żeby zmniejszyć ryzyko zatrucia i problemów żołądkowo-jelitowych, warto zadbać o właściwe przechowywanie ziemniaków. Te warzywa powinny być składowane w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach. Nigdy nie należy pozostawiać ich w plastikowych opakowaniach.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze