Tartaletki – jak je zrobić i czym wypełnić? Wersja tradycyjna i fit
Tartaletki to małe wypieki - mini tarty. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Sprawdzą się jako deser czy przystawka bądź przekąska. Są smaczne i bardzo efektowne. Wystarczy kruchy spód wypełnić owocami czy kremem, warzywami bądź serkiem czy grzybami. Możliwości jest wiele, a ilość pomysłów i przepisów oszałamia. Jak zrobić tartaletki? Czy są kaloryczne?
1. Co to są tartaletki?
Tartaletki, czyli małe tarty, babeczki z kruchego ciasta, są nie tylko bardzo smaczne, ale i urokliwe. To dlatego doskonale odnajdują się w roli deseru czy przystawki na przyjęciu. Można je podawać na wiele sposobów, zarówno na słodko, na przykład z kremem i owocami lub w wersji wytrawnej, z warzywami czy grzybami. Spody do tartaletek można kupić, ale i przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to specjalnie trudne, choć wymaga nieco czasu i zręczności.
2. Jak zrobić spody do tartaletek?
Aby przygotować spody do tartaletek, potrzebne są foremki do pieczenia (mini forma do tarty) oraz proste składniki, takie jak:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- jajko,
- 1/4 łyżeczki soli lub 2 łyżki cukru pudru, w zależności od tego, czy tartaletki mają być słodkie, czy wytrwane.
Mąkę i sól lub cukier wymieszaj w misce, dodaj pokrojone masło. Rozdrabniaj je palcami, łącząc z produktami sypkimi. Gdy całość będzie miała strukturę mokrego piasku, dodaj jajko. Szybko zagniecioną kulę ciasta zawiń się w folię i odłóż do lodówki. Następnie, po upływie godziny, gdy ciasto będzie schłodzone, po zdjęciu folii dość cienko je rozwałkuj. W placku o kilkumilimetrowej grubości, przy pomocy szklanki lub kubka, wycinaj kółka. Następnie wkładaj je do foremek, dociskając spody i boki. Tartaletki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po wystudzeniu wypełnij je wybranym nadzieniem.
3. Jak zrobić tartaletki?
Czym wypełnić spody do tartaletek? To zależy od oczekiwań i preferencji smakowych. Tartaletka może być wytrawna, a także podawana na słodko. Dokładnie jak tarta np. tarta owocowa (tarta cytrynowa, malinowa, tarta truskawkowa czy tarta ze śliwkami kruszonką, a także tarta z mascarpone i owocami), czy tarta wytrawna np. tarta z warzywami czy tarta z grzybami.
Najpopularniejsze mini tartaletki deserowe to: tartaletki z owocami: tartaletki z gruszkami, malinami, borówkami, tartaletki z mascarpone i owocami, także z bezą lub kruszonką, tartaletki z kremem budyniowym, tartaletki z musem czekoladowym, tartaletki z frużeliną, tartaletki z mascarpone i frużeliną. tartaletki z kajmakiem, tartaletki z kremem chałwowym.
Najpopularniejsze pomysły na mini tartaletki wytrawne to: tartaletki z warzywami pieczonymi i ziołami, tartaletki z pieczarkami czy grzybami leśnymi, tartaletki z pastą z serka śmietankowego i chrzanu, tartaletki z serkiem, wędzonym łososiem, tartaletki ze szpinakiem, tartaletki ze szpinakiem i gorgonzolą, tartaletki z kurczakiem i warzywami, tartaletki ze szpinakiem i łososiem, tartaletki z czerwona cebulką, tartaletki z brokułami i serem, tartaletki z tuńczykiem i pomidorkami, tartaletki guacamole.
Gotowe tartaletki można traktować jak przekąskę, przystawkę, drugie śniadanie, lunch czy deser. Sprawdzą się także jako danie na imprezę. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo efektowne.
4. Tartaletka – wartości odżywcze i kalorie
Tartaletki, przygotowane z mąki, masła i jajka, nie są specjalnie dietetyczne. Zarówno ich wartości odżywcze, jak i energetyczne, zależą od składników, na które składa się ciasto, ale i nadzienie.
Dla porównania porcja 100 g tartaletek ze szpinakiem i fetą dostarcza 206 kcal, a także: 0,72 g białka, 12,5 g tłuszczu, 14,4 g węglowodanów, 1,11 g błonnika.
Porcja 100 g tartaletki czekoladowej posiada wartość energetyczną równą 353 kcal. Dostarcza:
- 4,15 g białka,
- 22,4 g tłuszczu,
- 38,4 g węglowodanów,
- 0,80 g błonnika.
Dbając o figurę, sięgając po tartaletki warto zachować umiar: nie przesadzać z ilością konsumowanych kruchych babeczek oraz częstotliwością. Nie powinno się spożywać ich zbyt często, ponieważ wiąże się to z ryzykiem nadwagi i otyłości, chorób serca, wzrostem stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi.
5. Tartaletki fit – jak je przygotować?
Aby obniżyć wartość energetyczną tartaletek, a podwyższyć wartość odżywczą (babeczka będzie bogatsza w składniki mineralne i błonnik), warto mąką białą wymieszać bądź zastąpić:
- mąką pełnoziarnistą,
- mąką gryczaną (jest najmniej kaloryczna),
- mąką migdałową,
- zmielonymi płatkami owsianymi.
Aby tartaletki była zdrowsza i lżejsza, warto zastąpić masło nierafinowanym olejem kokosowym, cukier – miodem lub ksylitolem, a mascarpone mleczkiem kokosowym. Można też spody do tartaletek przygotować bez mąki, wykorzystując orzechy, awokado, banany, daktyle, gorzką czekoladę i mleko kokosowe. To doskonały sposób na tartaletki bez pieczenia.