Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis

Chałwa to przekąska przyrządzoną z miazgi różnych nasion i cukru. Istnieją różne rodzaje chałwy. Jaką chałwę wybrać? Jak powinna wyglądać i smakować dobra chałwa? Czy chałwę możemy zrobić w domu?

Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepisChałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis

Co to jest chałwa?

Chałwa jest rodzajem słodkości i często sięgamy po nią, pijąc kawę. Natomiast w niektórych krajach jest podawana jako przekąska do białego wina. W greckich sklepach chałwa nie będzie leżała na półce obok czekolady, ale obok serów i oliwek.

Chałwa może być przygotowana z różnego rodzaju nasion. W sklepach dostępna jest chałwa sezamowa, chałwa słonecznikowa a także chałwa z maku. W Grecji można spotkać chałwę z kaszy manny, masła, miodu i bakalii. Chałwa może być przygotowana także z fasoli i soczewicy.

Chałwa może być kremowa, krucha oraz ciągnąca. Podstawowe składniki chałwy to właśnie wcześniej wspomniane nasiona, cukier lub miód. W produkcji masowej stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Można dodać do niej orzechy, pistacje, ziarna słonecznika, kakao, skórkę pomarańczową, wanilię oraz czekoladę.

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Najbardziej popularna jest chałwa z sezamu. Jakie są właściwości chałwy? Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w chałwie?

Wartości odżywcze chałwy

Chałwa jest kaloryczna. W 100 g chałwy sezamowej znajdziemy 469 kcal i posiada dużo tłuszczu. Sezam jest źródłem takich wartości odżywczych jak: wapń, magnez oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, w chałwie znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. W chałwie znajdziemy także cenne witaminy: witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B.

Czy chałwa jest zdrowa?

Dzięki witaminie A chałwa dba o dobry stan naszej skóry a także o wzrok. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za pracę układu nerwowego, a także za produkcję hemoglobiny. Chałwa wpływa także na stan włosów i paznokci.

Ma również wpływ na poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oczywiście trzeba pamiętać by jedząc chałwę zachować zdrowy rozsądek.

Jaką chałwę wybrać?

Jeżeli zdecydujemy się kupić chałwę i zastanawiamy się jaką wybrać to musimy zwrócić uwagę na kilka czynników. Dobra chałwa to taka, która będzie posiadała charakterystyczne nitki. Powstają one w momencie kiedy miazga łączy się z miodem lub karmelem.

Jeżeli zwracamy uwagę na konsystencję chałwy to wszystko zależy od tego jak ja przechowujemy. Jeżeli trzymamy ją w niskiej temperaturze to będzie się kruszyła. Jeżeli temperatura będzie wyższa będzie wydzielał się z niej tłuszcz przez co będzie bardziej lepka, kremowa i ciągnąca. Jeżeli chałwa będzie się kruszyć na bardzo drobną mączkę oznacza to, że niestety producent nas oszukał i dodał do jej składu mąkę, aby ją zagęścić.

Jak zrobić chałwę

Chałwa, którą możemy kupić w większości sklepów nie ma niestety zbyt dobrego składu. Można znaleźć w niej olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, a także emulgatory i aromaty. Jeżeli chcemy zjeść dobry wyrób wybierajmy tę najkrótszą listą składników.

Chałwę możemy także przygotować samodzielnie w domu. Składniki, których potrzebujemy to:

  • 2 szklanki sezamu
  • 6 łyżek miodu

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni a następnie nasiona mielimy w młynku do kawy bądź blendujemy. Miazgę mieszamy z miodem, przekładamy do keksówki i studzimy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć wcześniej papierem bądź folią spożywczą.

Przepisy z wykorzystaniem chałwy

Fit owsianka z chałwą i owocami

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego) lub wody,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • 30 g chałwy sezamowej (najlepiej bez dodatku cukru),
  • garść świeżych owoców (maliny, borówki, banan),
  • 1 łyżka orzechów lub nasion (np. migdały, słonecznik).

Gotuj płatki owsiane w mleku lub wodzie przez 5–7 minut, aż zgęstnieją. Po zdjęciu z ognia dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj, aby lekko się rozpuściła. Przełóż owsiankę do miski, udekoruj owocami i orzechami. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Idealne na zdrowe i sycące śniadanie!

Koktajl proteinowy z chałwą i bananem

  • 1 dojrzały banan,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka pasty tahini,
  • 30 g chałwy sezamowej,
  • 1 łyżeczka miodu lub daktyl do dosłodzenia (opcjonalnie),
  • 1 miarka białka roślinnego (opcjonalnie).

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki koktajl. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka roślinnego lub wody. Przelej do szklanki i posyp odrobiną pokruszonej chałwy na wierzch. Świetny koktajl po treningu lub jako szybki, zdrowy deser!

Fit trufle chałwowe z orzechami

  • 100 g chałwy sezamowej,
  • 50 g orzechów (migdały, nerkowce, orzechy włoskie),
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 daktyle namoczone w wodzie,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • wiórki kokosowe, sezam lub kakao do obtoczenia.

W blenderze zmiksuj orzechy i daktyle, aż powstanie kleista masa. Dodaj chałwę, kakao, olej kokosowy i cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj. Z masy formuj małe kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych, sezamie lub kakao. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby stwardniały. Idealna zdrowa przekąska bez dodatku cukru!

Wartości odżywcze chałwy

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna469 kcal133 kcal
Białko12,49 g3,54 g
Węglowodany60,5 g17,15 g
Cukier0 g0 g
Błonnik4,50 g1,28 g
Tłuszcz21,5 g6,10 g
Tłuszcze nasycone4,13 g1,17 g
Tłuszcze jednonienasycone8,19 g2,32 g
Tłuszcze wielonienasycone8,48 g2,40 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,10 mg0,03 mg
Równoważnik folianów65,0 µg18,43 µg
Witamina B1 - tiamina0,42 mg0,12 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,09 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,86 mg0,81 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,17 mg0,05 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,35 mg0,10 mg
Witamina B9 - kwas foliowy65,0 µg18,43 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,04 µg0,01 µg
Witamina A2,00 i.u.0,57 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń33,0 mg9,36 mg
Żelazo4,53 mg1,28 mg
Magnez218 mg61,8 mg
Fosfor607 mg172 mg
Potas187 mg53,0 mg
Sód195 mg55,3 mg
Cynk4,32 mg1,23 mg
Miedź1,20 mg0,34 mg
Mangan0,87 mg0,25 mg
Selen11,50 µg3,26 µg
Woda3,67 g1,04 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka