Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis
Chałwa to przekąska przyrządzoną z miazgi różnych nasion i cukru. Istnieją różne rodzaje chałwy. Jaką chałwę wybrać? Jak powinna wyglądać i smakować dobra chałwa? Czy chałwę możemy zrobić w domu?
W tym artykule:
Co to jest chałwa?
Chałwa jest rodzajem słodkości i często sięgamy po nią, pijąc kawę. Natomiast w niektórych krajach jest podawana jako przekąska do białego wina. W greckich sklepach chałwa nie będzie leżała na półce obok czekolady, ale obok serów i oliwek.
Chałwa może być przygotowana z różnego rodzaju nasion. W sklepach dostępna jest chałwa sezamowa, chałwa słonecznikowa a także chałwa z maku. W Grecji można spotkać chałwę z kaszy manny, masła, miodu i bakalii. Chałwa może być przygotowana także z fasoli i soczewicy.
Chałwa może być kremowa, krucha oraz ciągnąca. Podstawowe składniki chałwy to właśnie wcześniej wspomniane nasiona, cukier lub miód. W produkcji masowej stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Można dodać do niej orzechy, pistacje, ziarna słonecznika, kakao, skórkę pomarańczową, wanilię oraz czekoladę.
Ciasto chałwowe bez pieczenia
Najbardziej popularna jest chałwa z sezamu. Jakie są właściwości chałwy? Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w chałwie?
Wartości odżywcze chałwy
Chałwa jest kaloryczna. W 100 g chałwy sezamowej znajdziemy 469 kcal i posiada dużo tłuszczu. Sezam jest źródłem takich wartości odżywczych jak: wapń, magnez oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, w chałwie znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. W chałwie znajdziemy także cenne witaminy: witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B.
Czy chałwa jest zdrowa?
Dzięki witaminie A chałwa dba o dobry stan naszej skóry a także o wzrok. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za pracę układu nerwowego, a także za produkcję hemoglobiny. Chałwa wpływa także na stan włosów i paznokci.
Ma również wpływ na poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oczywiście trzeba pamiętać by jedząc chałwę zachować zdrowy rozsądek.
Jaką chałwę wybrać?
Jeżeli zdecydujemy się kupić chałwę i zastanawiamy się jaką wybrać to musimy zwrócić uwagę na kilka czynników. Dobra chałwa to taka, która będzie posiadała charakterystyczne nitki. Powstają one w momencie kiedy miazga łączy się z miodem lub karmelem.
Jeżeli zwracamy uwagę na konsystencję chałwy to wszystko zależy od tego jak ja przechowujemy. Jeżeli trzymamy ją w niskiej temperaturze to będzie się kruszyła. Jeżeli temperatura będzie wyższa będzie wydzielał się z niej tłuszcz przez co będzie bardziej lepka, kremowa i ciągnąca. Jeżeli chałwa będzie się kruszyć na bardzo drobną mączkę oznacza to, że niestety producent nas oszukał i dodał do jej składu mąkę, aby ją zagęścić.
Jak zrobić chałwę
Chałwa, którą możemy kupić w większości sklepów nie ma niestety zbyt dobrego składu. Można znaleźć w niej olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, a także emulgatory i aromaty. Jeżeli chcemy zjeść dobry wyrób wybierajmy tę najkrótszą listą składników.
Chałwę możemy także przygotować samodzielnie w domu. Składniki, których potrzebujemy to:
- 2 szklanki sezamu
- 6 łyżek miodu
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni a następnie nasiona mielimy w młynku do kawy bądź blendujemy. Miazgę mieszamy z miodem, przekładamy do keksówki i studzimy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć wcześniej papierem bądź folią spożywczą.
Przepisy z wykorzystaniem chałwy
Fit owsianka z chałwą i owocami
- pół szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego) lub wody,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
- 30 g chałwy sezamowej (najlepiej bez dodatku cukru),
- garść świeżych owoców (maliny, borówki, banan),
- 1 łyżka orzechów lub nasion (np. migdały, słonecznik).
Gotuj płatki owsiane w mleku lub wodzie przez 5–7 minut, aż zgęstnieją. Po zdjęciu z ognia dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj, aby lekko się rozpuściła. Przełóż owsiankę do miski, udekoruj owocami i orzechami. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Idealne na zdrowe i sycące śniadanie!
Koktajl proteinowy z chałwą i bananem
- 1 dojrzały banan,
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego),
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka pasty tahini,
- 30 g chałwy sezamowej,
- 1 łyżeczka miodu lub daktyl do dosłodzenia (opcjonalnie),
- 1 miarka białka roślinnego (opcjonalnie).
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki koktajl. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka roślinnego lub wody. Przelej do szklanki i posyp odrobiną pokruszonej chałwy na wierzch. Świetny koktajl po treningu lub jako szybki, zdrowy deser!
Fit trufle chałwowe z orzechami
W blenderze zmiksuj orzechy i daktyle, aż powstanie kleista masa. Dodaj chałwę, kakao, olej kokosowy i cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj. Z masy formuj małe kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych, sezamie lub kakao. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby stwardniały. Idealna zdrowa przekąska bez dodatku cukru!
Wartości odżywcze chałwy
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 469 kcal | 133 kcal |
| Białko | 12,49 g | 3,54 g |
| Węglowodany | 60,5 g | 17,15 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 4,50 g | 1,28 g |
| Tłuszcz | 21,5 g | 6,10 g |
| Tłuszcze nasycone | 4,13 g | 1,17 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 8,19 g | 2,32 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 8,48 g | 2,40 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0,10 mg | 0,03 mg |
| Równoważnik folianów | 65,0 µg | 18,43 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,42 mg | 0,12 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,09 mg | 0,03 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,86 mg | 0,81 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,17 mg | 0,05 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,35 mg | 0,10 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 65,0 µg | 18,43 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,04 µg | 0,01 µg |
| Witamina A | 2,00 i.u. | 0,57 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 33,0 mg | 9,36 mg |
| Żelazo | 4,53 mg | 1,28 mg |
| Magnez | 218 mg | 61,8 mg |
| Fosfor | 607 mg | 172 mg |
| Potas | 187 mg | 53,0 mg |
| Sód | 195 mg | 55,3 mg |
| Cynk | 4,32 mg | 1,23 mg |
| Miedź | 1,20 mg | 0,34 mg |
| Mangan | 0,87 mg | 0,25 mg |
| Selen | 11,50 µg | 3,26 µg |
| Woda | 3,67 g | 1,04 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.