Trwa ładowanie...

Te orzechy zwiększają ryzyko raka jamy ustnej. Omijaj z daleka

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 17.12.2022 12:49
Orzechy betelu mogą bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie
Orzechy betelu mogą bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie (Getty Images)

Produkty roślinne to bardzo ważne źródło witamin, mikroelementów, błonnika oraz tłuszczów nienasyconych. Jednak nie wszystkie są dobre dla zdrowia. Okazuje się, że nasiona niektórych roślin mogą powodować chorobę nowotworową.

spis treści

1. Orzech powodujący raka jamy ustnej

Związki organiczne zawarte w nasionach mogą wzmocnić nasze zdrowie. Zawierają substancje oleiste, witaminy oraz mnóstwo minerałów, które są pożyteczne dla naszego organizmu. Popularny w Azji Południowej i Mniejszej są nasiona palmy areki, czyli orzechy betelowe. Składają się one, razem liśćmi pieprzu żuwnego na tzw. betel, będący używką w krajach Azji Południowej. Zwyczaj żucia jest obecny w tamtejszej kulturze od tysiącleci, a sam proces uważa się za niełatwą sztukę. Nieumiejętne żucie może skutkować ostrym zatruciem pokarmowym.

Okazuje się, że zatrucie pokarmowe to jedno z mniejszych zmartwień, jeśli chodzi o betel. Powodować może także włóknienie podśluzówkowe jamy ustnej, co z kolei prowadzi do kancerogenezy i rozwoju nowotworu złośliwego. Osoby zażywające betel oraz liście tytoniu są narażone nawet bardziej – nawyk ten powoduje także leukoplakię, czyli patologiczną zmianę tkanek, mogącą również prowadzić do raka. Ma ona postać białej plamy na błonie śluzowej, która nie znika przez pocieranie.

Zobacz film: "Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe"

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała betel do pierwszej grupy kancerogenów.

2. Inne elementy diety powodujące raka

Do niechlubnej czołówki produktów o działaniu rakotwórczych należą alkohol oraz papierosy. Nie są to jednak jedyne kancerogeny powodujące nowotwory jamy ustnej, na które jesteśmy narażeni.

Na rozwinięcie nowotworów układu pokarmowego może mieć wpływ także tłusta dieta oraz duża zawartość soli w naszym codziennym jadłospisie. Eksperci ostrzegają także przed cukrem.

Okazuje się, że również nadmierna podaż żelaza może zwiększać ryzyko nowotworów w obrębie jamy ustnej i gardła.

Dodatkowo warto pamiętać, że dieta zmniejszająca ryzyko choroby nowotworowej układu pokarmowego to dieta uboga w dania smażone i produkty wysokoprzetworzone.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze