Te produkty rujnują trzustkę. Zrezygnuj z nich jak najszybciej
Zwiększają ryzyko chorób i stanów zapalnych trzustki, dlatego lekarze od dawna zalecają, by ograniczyć lub całkowicie wyeliminować te produkty z naszego codziennego jadłospisu. Dowiedz się, które produkty szkodzą zdrowiu trzustki.
1. Rola trzustki
Trzustka jest jednym z naszych najważniejszych organów. Pełni dwie bardzo ważne funkcje – wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą.
Pierwsza z nich polega na produkcji hormonów, regulujących pracę tkanek i narządów. Druga funkcja polega na produkcji soku trzustkowego zawierającego enzymy trawienne. Są one niezbędne do prawidłowego trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów.
2. Co szkodzi trzustce?
Jedną z najważniejszych rzeczy, które możemy zrobić dla naszej trzustki, jest zadbanie o odpowiednią dietę. Z jadłospisu należy wyeliminować kilka produktów.
Alkohol – nadużywanie alkoholu jest najczęstszą przyczyną ostrego zapalenia trzustki (OZT). Jest też powodem ponad połowy jej przewlekłych zapaleń.
Tłuste potrawy – smażone, panierowane mięsa i tłuste potrawy są ciężkostrawne i zwiększają ryzyko chorób trzustki. Powodują też dolegliwości gastryczne oraz zmuszają trzustkę do wytężonej pracy.
Papierosy – to jeden z głównych powodów rozwoju nowotworów trzustki.
Słodycze – nadmiar cukru prowadzi do stanów zapalnych trzustki, które mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.
Wysokoprzetworzona żywność – parówki, mielonki i pasztety zawierają najczęściej wiele niekorzystnych dla zdrowia składników. Zawarte w nich konserwanty, wzmacniacze smaku oraz tłuszcze mocno obciążają trzustkę.
Surowe warzywa i owoce – osoby, które odczuwają dolegliwości ze strony trzustki, powinny ograniczyć spożycie niektórych surowych warzyw i owoców. Są to m.in. suche nasiona roślin strączkowych, śliwki i czereśnie, kapusta, czosnek, cebula oraz por. Mogą one bowiem dodatkowo nasilać uciążliwe objawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl