Trwa ładowanie...

Połączenie zabójcze dla wątroby. Uważaj podczas grillowania

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 24.04.2023 14:40
Te produkty są zabójcze dla wątroby
Te produkty są zabójcze dla wątroby (Getty Images)

Grill stał się już niemal symbolem polskiej majówki. W tym roku pogoda zapowiada się wyjątkowo dobrze, więc wielu Polaków skorzysta z okazji, by spotkać się w plenerze i wrzucić coś na ruszt. Taki relaks może się jednak okazać zabójczy dla wątroby. Jak tego uniknąć?

spis treści

1. Za dużo tłustego mięsa

Wielu Polaków nie wyobraża sobie grillowania bez mięsa. Niestety w większości przypadków oznacza to tłuste mięsa jak karkówka czy boczek oraz popularne kiełbasy z supermarketów, których jakość i skład pozostawiają często wiele do życzenia.

Zbyt dużo tłuszczu z mięsa i kiełbasy obciąża wątrobę
Zbyt dużo tłuszczu z mięsa i kiełbasy obciąża wątrobę (Getty Images)
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Tymczasem nadmiar tłuszczu to dla wątroby bardzo zła wiadomość.

- Tłuszcze są trawione przy udziale produkowanej przez wątrobę żółci, nie ma tu innej opcji. Jeśli tłuszczy będzie za dużo, wątroba może nie nadążyć z produkcją żółci i nie da rady strawić wszystkiego. Jeśli ta najwcześniejsza faza trawienia się nie powiedzie, tłuszcz zacznie zalegać w przewodzie pokarmowym i będzie zaburzał pracę jelit, do których powinna dotrzeć już przetworzona treść - ostrzegała w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Anna Boroń-Kaczmarska, specjalistka chorób zakaźnych, która zajmuje się m.in. leczeniem chorób wątroby.

Barbara Wojda z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH zwraca też uwagę, że lepiej grillować świeże mięso, niż kiełbasy. "Gdy mięso bądź kiełbasa są bezpośrednio narażone na płomienie, a kapiący z nich tłuszcz dostaje się na rozżarzone węgle jesteśmy narażeni na szkodliwe substancje, w tym także o działaniu rakotwórczym" - zaznacza ekspertka.

Chodzi o wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA), dioksyny, akryloamid czy nitrozoaminy.

"Te ostatnie powstają w czasie grillowania w wysokiej temperaturze mięs peklowanych lub wędzonych, gdzie były użyte związki azotowe: azotany i azotyny jako substancje konserwujące mięso, np. w kiełbasach. Z tego względu lepiej grillować świeże, niepeklowane mięso niż kiełbasy" - zaznacza Wojda.

2. Najgorsze połączenie

Jeśli podczas grillowania tłuste mięso, które nadwyręża wątrobę, będziemy popijać alkoholem, sytuacja może się stać naprawdę poważna.

Alkohol to największy wróg wątroby i najczęstsza przyczyna jej chorób oraz zgonów z tego powodu. To na wątrobie spoczywa cały ciężar związany z metabolizmem alkoholu, a jeśli jest go za dużo, może sobie z tym po prostu nie poradzić.

Prof. Boroń-Kaczmarska ostrzega, że poważnie zaszkodzić może nawet piwo, które przez wiele osób jest uważane za zupełnie niegroźne.

- Pamiętajmy, że alkohol może być toksyczny nawet w ilościach, które uważamy na niewielkie. Toksyczność alkoholu jest uzależniona od uwarunkowań genetycznych i tego, jak intensywnie wątroba jest w stanie produkować odpowiednie enzymy, a tym samym przetwarzać alkohol, który do niej trafia - tłumaczy lekarka.

- Dlatego nie należy bezkrytycznie wierzyć hipotezom, że istnieją bezpieczne dawki alkoholu, bo możemy wyrządzić sobie poważną szkodę. Pamiętajmy, że szkodzą nie tylko mocne alkohole, może to być również piwo - dodaje.

Jeśli już sięgamy po alkohol, to oprócz ograniczenia jego ilości, warto pić wodę, która pomoże wypłukać szkodliwe substancje z organizmu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze