To dlatego przetwory wychodzą gorzkie. Teraz już nie popełnisz tego błędu
Cydonia oblonga Mill (łac.), czyli pigwa pospolita, to bogaty w witaminy i minerały owoc, który doskonale nadaje się do przetworów. Często jednak - mimo trzymania się przepisu, konfitury lub dżemy wychodzą gorzkie. Jak możemy to w prosty sposób zmienić?
1. Co kryje w sobie pigwa?
Pigwa to niewielki owoc, często występujący w Polsce, w szczególności na terenie ogródków działkowych. Większość z nas niejednokrotnie miała ją w ręku. Cydonia oblonga Mill (łac.), czyli pigwa pospolita, pochodzi z Azji i jest rośliną wieloletnią. Z wyglądu przypomina jabłko, ale w smaku zdecydowanie bliżej jej do cytryny. Charakteryzuje ją dość specyficzny smak.
Pigwę często mylnie nazywa się pigwowcem. W rzeczywistości są to dwie odmienne rośliny. Faktem jest, że zaliczane są do tej samej rodziny botanicznej, ale pigwa to drzewo, zaś pigwowiec to krzew.
Niepozorna z wyglądu pigwa to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Cenne właściwości lecznicze znajdują się zarówno w owocach, nasionach, skórce, jak i w liściach pigwy. To bogactwo witaminy C i witamin z grupy B, potasu, miedzi i żelaza. To także dobre źródło polifenoli oraz kwasu foliowego.
W pigwie znajdują się też silne olejki eteryczne, które działają antyalergicznie i przeciwzapalnie. W starożytnej Grecji była uznawana za afrodyzjak. Dziś wiemy dużo na temat jej dobroczynnego działania na organizm i dlatego chcemy korzystać z jej właściwości.
2. Dlaczego warto jeść pigwę?
Ze względu na dużą ilość witaminy C pigwa doskonale wspiera odporność organizmu. Regularne spożywanie tego owocu chroni przed wirusami, bakteriami i infekcjami. Łagodzi stany zapalne, a dodatkowo działa przeciwgrzybiczo. Jest polecana dla regeneracji wątroby, ponieważ działa oczyszczająco i detoksykacyjnie.
Pozytywnie wpływa również na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia i zachorowania na nowotwory (obecny w pigwie kwas chlorogenowy zwalcza wolne rodniki). Poza tym reguluje zaburzenia na tle jelitowo-żołądkowym, przeciwdziała biegunkom, wzdęciom i wymiotom.
Warto także wspomnieć, że związki znajdujące się w pigwie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Doskonale działają też na ukojenie skołatanych nerwów, wyciszają i uspokajają.
3. Jak ją jeść?
Surowcami leczniczymi pigwy są owoce i nasiona. Jednak owoce mają bardzo cierpki, kwaśny smak, do tego są twarde i trudne do przegryzienia, dlatego raczej nie ma szansy, by zjadać je w surowej postaci. Są jednak bardzo polecane do przygotowania rozmaitych przetworów. Kluczowe jest jednak przyrządzenie ich w odpowiedni sposób. Przede wszystkim warto wiedzieć, co można zrobić z pigwy.
Niektórzy dodają pigwę do deserów, można ją także stosować zamiennie jako cytrynę i wzbogacać herbatę. Owoce pigwy idealnie nadają się do konfitur i dżemów, które potem można wykorzystać do kanapek, gofrów i naleśników.
Nalewki na bazie pigwy to kolejna polecana propozycja, która jest nie tylko smakowita, ale również skuteczna w podnoszeniu odporności.
W wersji bezalkoholowej pigwa doskonale się sprawdza we wszelkich sokach oraz kompotach, warto także wypróbować przepis na mus. Bardzo często jednak zdarza się, że pigwowe przetwory nie wychodzą tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Mimo dodanego cukru mają gorzki i kwaśny smak. Z czego to może wynikać?
4. Winowajca gorzkiego smaku
Okazuje się, że gorzki smak niektórych przetworów jest wynikiem jednego błędu. Chodzi o nieodpowiednie przygotowanie samego owocu pigwy, który trzeba najpierw odpowiednio oczyścić ze skórki. Nie chodzi o obieranie ze skórki, ale o pozbawienie skórki meszku. Jeśli nie wykonamy tej czynności, to gorycz owocu nawet w najsłodszych przetworach będzie wyczuwalna.
Jak powinno się usunąć meszek pogarszający smak - przyczynę cierpkiego smaku w przetworach? Owoc należy przetrzeć miękką i lekko zwilżoną szmatką. Potem trzeba go dwukrotnie opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli taki sposób nie pomoże skutecznie pozbyć się meszku, to można zalać pigwę wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po upływie tego czasu meszek zejdzie bez większego problemu.
5. Komu pigwa nie służy?
Mimo wielu cennych właściwości, pigwa nie każdemu będzie służyła w równym stopniu. Są osoby, którym ten owoc nie przyniesie żadnych korzyści, a może wręcz zaszkodzić.
Dla kogo spożywanie nie będzie dobrym pomysłem? Z pewnością ten owoc powinni ograniczyć diabetycy oraz cierpiący na insulinooporność. Wynika to z tego, że choć sama pigwa nie zawiera dużo cukru, to w połączeniu z cukrem i obróbce termicznej może powodować zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Z uwagi na to, że pigwa ma sporą ilość błonnika, warto również uważać z jej spożywaniem. Pigwa może powodować nieprzyjemne dolegliwości i problemy żołądkowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl