Trwa ładowanie...

Syrop z pigwy - właściwości zdrowotne, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
06.03.2024 18:35
Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B.
Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B. (123rf)

Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B. Syrop z pigwy usprawnia pracę układu odpornościowego i stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety. Warto sięgać po niego w okresie zwiększonej zachorowalności. W jaki sposób przyrządzić naturalny, prozdrowotny syrop z pigwy?

spis treści

1. Owoce pigwy i ich składniki odżywcze

Owoce pigwy są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Zawierają między innymi:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Owoce pigwy warto wykorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pigwa skutecznie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed infekcjami, wpływa pozytywnie na stan układu oddechowego.

Spośród wszystkich owoców, to właśnie pigwa zawiera najwięcej pektyn. Składniki te skutecznie wiążą cholesterol w jelitach i zapobiegają jego wchłanianiu w organizmie.

Owoce pigwy doskonale nadają się do przyrządzenia przetworów, np. naturalnych soków, dżemów, nalewek czy kompotu. W Polsce niezwykle popularny jest również prozdrowotny syrop z pigwy.

2. Syrop z pigwy i jego właściwości zdrowotne

Syrop z pigwy zawiera w swoim składzie cenne witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Syrop usprawnia pracę układu immunologicznego i skutecznie chroni organizm przed infekcjami. Oprócz tego, wpływa na poprawę apetytu i działa regenerująco na wątrobę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Syrop z pigwy polecany jest w szczególności osobom, które borykają się ze zgagą, refluksem, nieżytem żołądka, niestrawnością czy uszkodzeniami śluzówki żołądka. Zalecany jest również w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Syrop z owoców pigwy przyspiesza metabolizm, pobudza trawienie, a także obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega uczuciu ciężkości, wzdęciom, nudnościom i wymiotom. Warto wspomnieć również o tym, że produkt przeciwdziała biegunce.

Syrop z pigwy pomoże także przy objawach grypy i przeziębienia. Napój skutecznie eliminuje katar i suchy kaszel.

Zawarte w owocach pigwy antyoksydanty działają pozytywnie na naszą cerę. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

3. Przepis na syrop z pigwy

Syrop z pigwy warto pić w czasie jesienno-zimowym, a także w okresach obniżonej odporności. W sklepach internetowych dostępne są syropy z pigwy, charakteryzują się jednak dużo mniejszą dawką witamin i składników odżywczych, w porównaniu do syropów wykonanych w zaciszu domowym. Oto przepis na naturalny syrop z pigwy.

Składniki potrzebne do przyrządzenia syropu z pigwy:

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności dokładnie umyj owoce pigwy. Za pomocą noża przetnij każdy z owoców na cztery kawałki (w taki sam sposób, w jaki kroi się jabłka). Pamiętaj o usunięciu pestek oraz gniazd nasiennych. W kolejnym kroku potnij owoce pigwy na cienkie paski.

Owoce układaj warstwami w słoiku. Każdą z warstw posyp cukrem lub inną substancją słodzącą, np. ksylitolem.

Owoce razem z cukrem ugnieć przy użyciu tłuczka. Dokładnie zakręć słoik i odczekaj kilka godzin. Po tym czasie syrop należy wstawić do lodówki na okres trzech dni.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze