Syrop z pigwy - właściwości zdrowotne, przepis
Pijąc syrop z pigwy dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, olejków lotnych, pektyn, magnezu, fosforu, żelaza, czy witamin z grupy B. Syrop z pigwy usprawnia pracę układu odpornościowego i stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety. Warto sięgać po niego w okresie zwiększonej zachorowalności. W jaki sposób przyrządzić naturalny, prozdrowotny syrop z pigwy?
1. Owoce pigwy i ich składniki odżywcze
Owoce pigwy są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Zawierają między innymi:
- prowitaminę A,
- witaminy z grupy B (ryboflawinę, niacynę, witaminę B6),
- witaminę C,
- wapń,
- fosfor,
- błonnik,
- miedź,
- kwas foliowy,
- cynk,
- sód,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- olejki eteryczne,
- kwasy organiczne,
- garbniki roślinne,
- pektyny.
Owoce pigwy warto wykorzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pigwa skutecznie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed infekcjami, wpływa pozytywnie na stan układu oddechowego.
Spośród wszystkich owoców, to właśnie pigwa zawiera najwięcej pektyn. Składniki te skutecznie wiążą cholesterol w jelitach i zapobiegają jego wchłanianiu w organizmie.
Owoce pigwy doskonale nadają się do przyrządzenia przetworów, np. naturalnych soków, dżemów, nalewek czy kompotu. W Polsce niezwykle popularny jest również prozdrowotny syrop z pigwy.
2. Syrop z pigwy i jego właściwości zdrowotne
Syrop z pigwy zawiera w swoim składzie cenne witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Syrop usprawnia pracę układu immunologicznego i skutecznie chroni organizm przed infekcjami. Oprócz tego, wpływa na poprawę apetytu i działa regenerująco na wątrobę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Syrop z pigwy polecany jest w szczególności osobom, które borykają się ze zgagą, refluksem, nieżytem żołądka, niestrawnością czy uszkodzeniami śluzówki żołądka. Zalecany jest również w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Syrop z owoców pigwy przyspiesza metabolizm, pobudza trawienie, a także obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega uczuciu ciężkości, wzdęciom, nudnościom i wymiotom. Warto wspomnieć również o tym, że produkt przeciwdziała biegunce.
Syrop z pigwy pomoże także przy objawach grypy i przeziębienia. Napój skutecznie eliminuje katar i suchy kaszel.
Zawarte w owocach pigwy antyoksydanty działają pozytywnie na naszą cerę. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
3. Przepis na syrop z pigwy
Syrop z pigwy warto pić w czasie jesienno-zimowym, a także w okresach obniżonej odporności. W sklepach internetowych dostępne są syropy z pigwy, charakteryzują się jednak dużo mniejszą dawką witamin i składników odżywczych, w porównaniu do syropów wykonanych w zaciszu domowym. Oto przepis na naturalny syrop z pigwy.
Składniki potrzebne do przyrządzenia syropu z pigwy:
- 1 kilogram owoców pigwy,
- 1 kilogram cukru lub innej substancji słodzącej
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności dokładnie umyj owoce pigwy. Za pomocą noża przetnij każdy z owoców na cztery kawałki (w taki sam sposób, w jaki kroi się jabłka). Pamiętaj o usunięciu pestek oraz gniazd nasiennych. W kolejnym kroku potnij owoce pigwy na cienkie paski.
Owoce układaj warstwami w słoiku. Każdą z warstw posyp cukrem lub inną substancją słodzącą, np. ksylitolem.
Owoce razem z cukrem ugnieć przy użyciu tłuczka. Dokładnie zakręć słoik i odczekaj kilka godzin. Po tym czasie syrop należy wstawić do lodówki na okres trzech dni.