Trehaloza – właściwości i zastosowanie
„Biały cukier to zło” – to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W sklepach znajdziemy też trehalozę. Czy nowa substancja słodząca okaże się strzałem w dziesiątkę? Sprawdźmy jej wady i zalety.
1. Mniej słodka od sacharozy
Trehaloza jest substancją słodzącą, którą stosuje się jako zamiennik cukru, miodu i różnego rodzaju innych słodzików. W smaku jest bardzo łagodna. I chociaż jest o 50 proc. mniej słodka od sacharozy, jej działanie utrzymuje się dłużej. Wynika to z faktu powolnego metabolizowania przez organizm. Poziom glukozy we krwi nie podnosi się gwałtownie, ale równomiernie.
Zobacz także
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- Czy słodziki są bezpieczne?
- Tych faktów o cukrze nie znałeś
Dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Dodawanie trehalozy do posiłków nie powoduje rozrastania się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest także niskokaloryczna - jeden gram substancji to tylko 4 kalorie. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 72. Słodzik nie powinien być więc stosowany przez osoby cierpiące na cukrzycę.
Produkt nie jest polecany także osobom zmagającym się z celiakią, zespołem złego wchłaniania glukozy i galaktozy oraz z niedoborem enzymu, który ją rozkłada. Zdrowy człowiek podczas jednego posiłku jest w stanie strawić ok. 30-60g tej substancji. Niestrawione resztki spowodują uciążliwe wzdęcia oraz biegunki.
Trehaloza jest nowym zamiennikiem cukru, który znajdziemy tylko w dobrych sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. I chociaż z pewnością ma mniej wad niż zwykły cukier, nie polecamy zbyt częstego korzystania z tego rodzaju słodzików. Regularne spożywanie trehalozy może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Słodzenie herbaty miodem z pewnością przyniesie więcej korzyści.
2. Inne zastosowania substancji
Trehaloza jest substancją naturalnie występującą w winie, piwie czy chlebie. Znajdziemy ją także w grzybach, homarach, miodzie. Stosuje się ją jako dodatek do żywności. Jest stabilizatorem w sokach owocowych czy w artykułach suchych. W Polsce często dodaje się ją do ryżu do sushi.
Związek ten znalazł swoje zastosowanie również jako środek do przechowywania organów do przeszczepów czy jako dodatek do kruchych ciast. Trehalozy używa się w mrożonkach, środkach stosowanych w profilaktyce osteoporozy czy w kroplach przepisywanych na zespół suchego oka. To też składnik antyperspirantów.